Hrana protiv akni: Evo što trebate izbjegavati i što možete jesti

Određena hrana može pomoći u borbi protiv ružnih akni. U ovom članku donosimo korisne savjete – što trebate izbjegavati i što možete jesti.

Jeste li se ikada najeli čokolade i ubrzo požalili nakon što bi vam se pojavio koji prištić na licu? Možda je ipak bila riječ o brzoj hrani. Neke namirnice jako loše utječu na naše tijelo tako da mogu dovesti do pojave akni u kojima nitko ne uživa. 

Donosimo nekoliko namirnica koje trebate izbjegavati, ali i one namirnice koje će vam pomoći da se riješite akni.

Namirnice koje trebate izbjegavati

1. Šećer

Šećer je u gotovo svemu, od sokova, meda, raznih „zdravih“ namirnica do kruha i peciva. Naravno, on je i u čokoladi za koju znamo da dovodi do pojave prištića.

Sve što ima šećera ima i mnogo prerađenih ugljikohidrata koji se jako brzo upijaju u krv i podižu šećer u krvi, a višak šećera odlazi u stanice te se stvaraju akne.

2. Mliječni proizvodi

Možda vas ovo iznenađuje, ali je moguće da konzumacija mlijeka s niskim udjelom masti može dovesti do pojave akni. 

3. Brza i masna hrana

Ovo je prilično očito. Mast u brzoj hrani nikako nije dobra za kožu te svi oni slasni hamburgeri i krumpirići mogu dovesti do pojave ružnih akni. Višak masti u mnogim prženim namirnicama može navesti prištiće da polude na vašem licu. 

4. Proteinski prah

Mnoge osobe koje vježbaju konzumiraju proteinski prah kako bi njihovi mišići bolje rasli. No, zbog toga dolazi i do ubrzanog rasta stanica kože koje se ujedno i brzo umnažaju što dovodi do akni. 

5. Prerađene žitarice

Prerađene žitarice ili brašno su glavni sastojci tjestenine, kruha, pahuljica i sličnih namirnica. Njihov glikemijski indeks je vrlo visok što znači da one podižu šećer u krvi. Tada hormon androgen postaje aktivniji, a stanice brže rastu te dolazi do pojave akni. 

6. Životinjski proteini i meso

Ako imate crvene i velike prištiće i to na području donje čeljusti i vrata, tada možda jedete previše piletine i janjetine. Crveno meso može dovesti do pojave takvih prištića. 

7. Omega-6 masti

Hrana bogata omega-6 mastima, kao što su kukuruzne pahuljice, može dovesti do pojave akni, i to upalnih akni. Ako već imate osjetljivu kožu i česte akne, onda je najbolje izbjegavati namirnice koje sadrže omega-6 masti. 

VIDI OVO: 6 vrsta akni i njihovi uzroci

Hrana protiv akni 

Ako želite prevenirati akne, tada nemojte jesti gore navedene namirnice. Međutim, ako ih se želite riješiti, a već su se pojavile, onda će vam slijedeći popis namirnica biti od velike koristi.

Naime, većina ovih namirnica smanjuje količinu šećera u krvi, tj. ima nizak glikemijski indeks, te može dovesti do ublaživanja akni. 

1. Složeni ugljikohidrati

Ova vrsta ugljikohidrata nalazi se u smeđoj riži, svježem voću i povrću, crvenim i žutim paprikama, slatkom krumpiru, rajčicama, špinatu i marelicama, ali i mahunarkama kao što su grah i grašak. 

2. Vitamini A, D i E

Istraživanje je pokazalo da manjak navedenih vitamina pospješuje pojavu akni. Vitamin A možete naći u tuni, jetrici, feta siru, jajima, skuši i sl. Vitamin E je prisutan u orašastim plodovima i brokuli

3. Probiotici 

Zdrava probava pomaže u borbi protiv upale, a tako i u smanjenju akni. Dobro je jesti dosta jogurta, kefira i sl. 

4. Kurkuma

Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim svojstvima. Ona regulira šećer u krvi i smanjuje pojavu bakterija koje dovode do pojave akni. Može se uzimati na razne načine, od dodataka prehrani do začinjavanja raznih jela. 

5. Cink

Osobe kojima nedostaje cinka u tijelu sklonije su aknama. Cink se nalazi u suncokretovim sjemenkama, školjkama, mesu i grahu. 

Ukratko

Akne zahvaćaju gotovo 10% svjetske populacije. Osobe koje konzumiraju mnogo šećera ugrožena su skupina. Vrlo je važno znati koje namirnice dovode do pojave akni kako biste ih mogli izbjegavati.

Akne se ne javljaju samo zbog konzumacije određenih namirnica. Žene i djeca, recimo, mogu uočiti pojavu akni i prištića nekoliko dana prije menstruacije.