NaslovnicaZdravljeHrana za mršavljenje: 10 namirnica koje trebate jesti ako želite smršaviti

Hrana za mršavljenje: 10 namirnica koje trebate jesti ako želite smršaviti

Koja je hrana dobra za mršavljenje trbuha i cijelog tijela? Donosimo 10 namirnica koje trebate jesti i piti ako želite smršaviti.

Prije nego drastično promijenite svoj životni stil, svakako se konzultirajte sa stručnom osobom.

Nikada nije kasno da promijenite način na koji jedete. Ne mislimo da se trebate upustiti u dijete koje obećavaju magične rezultate u kratko vrijeme, nego mislim na odluku da svoje tijelo obogatite hranom koja produžuje vaš život i snagu vašeg tijela u uma.

Prirodna hrana koja nije prerađena do neprepoznatljivosti samo je jedan korak do zdravijeg tijela i uma. Vrlo je jednostavno dodati ove komponente na vaš jelovnik: zdrave masti, vlakna, voće i povrće.

Vjerojatno vam je poznat koncept da postoji hrana koja nije samo prirodna i zdrava, nego vam može pomoći pri mršavljenju (ako vi to želite). To je vrlo jednostavan koncept: riješite se nezdravih šećera te ih zamijenite voćem kao što su borovnice, neka se vaš doručak sastoji od ugljikohidrata i vlakana te povećajte unos mahunarki.

Najbolja hrana za mršavljenje

No kako bi vas podsjetili na koju točno hranu mislimo, donosimo 10 namirnica koje su korisne kada pokušavate smršaviti. Prije nego drastično promijenite svoj životni stil, svakako se konzultirajte sa stručnom osobom.

1. Zeleni čaj

Ovo posebno piće je jedno od najzdravijih stvari koje možete unijeti u vaše tijelo. Prepuno je antioksidanata i može vam pomoći pri mršavljenju.

Istraživanje je pokazalo da aktivni spojevi u zelenom čaju mogu pomoći pri uklanjanju masti iz vaših stanica. Pojačava se rad hormona koji tope masti.

ponce_photography / Pixabay

2. Jogurt.

Prirodni jogurt sadrži probiotike koji mogu pospješiti procese u vašem želucu. Zdrav želudac može zaštiti od imunosti na leptin koji je jedan od glavnih uzroka pretilosti. Prema istraživanju o pretilosti iz 2004., osobe koje su bile na dijeti sa smanjenim unosom kalorija, a koje su konzumirale 400 do 500 miligrama kalcija na dan (iz mliječnih proizvoda), te su dobivali još 1200 do 1300 miligrama kalcija na dan, su povećale svoj postotak mršavljenja oko 70%.

Budite oprezni da jedete samo nemasni jogurt, a ne onaj s okusom ili sa smanjenim udjelom masti. Takav jogurt je pun šećera te može dovesti do srčanih bolesti i dijabetesa.

3. Zobena kaša.

Istraživanja su pokazala da su osobe koje redovno jedu zobenu kašu umjesto hladnih pahuljica imale povećani zdravi kolesterol te su znatno smršavile. Zašto? Zobena kaša je puna vlakana koja vas zasite za cijelo jutro (ili do ručka). Također je bolje jesti prirodnu zob, a ne instant pakiranja.

coyot / Pixabay

4. Avokado

Zbog čega je avokado koristan? Avokado posjeduje vrlo visoku dozu zdravih masti te ujedno umanjuje glad, ali i uništava masne naslage na području trbuha. Kako to čini? Zdrave masti u avokadu vas čine sitima duže vrijeme te vam daju zdrave i prirodne nutrijente. Kada u vaše tijelo unosite zdrave masti onda će se lakše otpuštati loše masti.

5. Ječam

Ova je žitarica prepuna vlakana te potječe s Bliskog Istoka, a najčešće se koristi za proizvodnju kruha ili kao zamjena za rižu. Kao i druge žitarice i ječam je važan za mršavljenje. Kao i druge namirnice bogate vlaknima, i ječam vas čini sitima, te smanjuje unos hrane u tijelo.

Foto: Pixabay

6. Bademi

Orašasti plodovi kao što su bademi su prije bili na lošem glasu jer sadrže masne kiseline, no istraživanja pokazuju da su upravo te masne kiseline najbolje za mršavljenje. Bademi sadrže dobre masti koje pomažu tijelu na mnoge načine (rad crijeva, probava, sitost). Ujedno su ukusni i lako dostupni.

7. Borovnice

Osim što su slatke i ukusne, borovnice imaju velik utjecaj na zdravlje. Za početak, one su antioksidant te sadrže vitamine C i E.

8. Miso

Ova Japanska juha mješavina je fermentiranog umaka od graha, luka, algi i tofua. Ukusna je i ima bogati okus. Jedna porcija miso juhe ima samo 25 grama kalorija i 2 grama proteina. Osim toga, ona sadrži B12 kompleks i zdrave masne kiseline.

johndavi / Pixabay

9. Zdrave mahunarke i grah

Zdrava mahunarke i grah mogu pomoći pri mršavljenju na mnoge načine. One mogu smanjiti vašu želju za prerađenom hranom i nezdravim grickalicama te mogu povećati sagorijevanje masti i kalorija. Grah se koristi za smanjenje masti na području trbuha te pomaže zaštititi vaše srce. Istraživanja su pokazala da pomaže s kolesterolom i krvnim tlakom.

10. Kiseli kupus

Kiseli kupus, kao i drugo fermentirano povrće, sadrži jako puno probiotika. Oni održavaju zdravlje crijevne flore. Zdrava flora znači jak imunitet. Zdrava crijeva i želudac štite od upala i otpornosti na inzulin koji često dovode do pretilosti.