Kako možemo imati mir u nevoljama i životnim problemima? Isus nam je obećao mir koji ništa ne može uzdrmati. 

Širom cijele Zemlje oduvijek postoji patnja, molitva za olakšanje i mir. Često puta samo vidimo ono što je ispred nas. Ono što vidimo uđe u naše umove i često puta može prodrijeti do naših srca. U ovome trenutku, Zemlja prolazi kroz teško razdoblje. 

Iz tog razloga je mir zamijenio strah, jer sve ono što ovaj svijet može vidjeti u ovome iskušenju je strah. Isus, Božji Sin, prošao je kroz pakao na Zemlji kako bi nam dao mir, koji je iznad ovoga svijeta. Stoga, ako je to Isus učinio za nas i ako je još uvijek danas živ u nama, onda nemamo razloga za strah. Imamo mir jer je Isus naš mir. 

„Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši“. (Ivan 14, 27) 

Vjerovanje bez gledanja

„Tako će Gospodin biti utočište potlačenima, utočište u vremena nevolje. Zato se uzdaju u tebe, koji znaju ime tvoje; jer koji traže tebe, Gospodine, onih ti ne ostavljaš“. (Psalam 9, 9-10) 

U Matejevom evanđelju 8, 1-4, Isus se spušta s brda, dok ga mnogi slijede. Čovjek s gubom došao je do Isusa i upitao Ga želi li ga Isus iscijeliti. Isus mu je odgovorio: „Želim, budi iscijeljen“ 

VIDI OVO: Zašto Bog dopušta nevolje svuda po svijetu?

Možete li zamisliti da Isus vam u lice kaže ”želim”? Mir i radost vjerojatno su preplavili ovoga čovjeka, koji je patio otkako je bio bolestan. Bog je imao plan za tog čovjeka. 

No, neće svatko tko prolazi kroz ovakvu nevolju imati isti rezultat. To ne znači da Bog ne želi učiniti čudo u vašem životu. U stvari, Isus nije svima činio čudesa i ozdravljao ih. (Matej 13, 57-58) Stoga, ako je Božja volja, hoćete li onda dopustiti da Bog ima kontrolu nad vašim životom, čak i ako ne znate što sutrašnji dan donosi? 

„Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova“. (Matej 6, 33-34) 

„Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte“! (Ivan 14, 1) 

„Tražio sam Gospodina: on me usliši, izbavi me od svih tjeskoba mojih“. (Psalam 34, 4) 

Imati vjere za vrijeme iskušenja

Isus je često govorio kroz usporedbe ili priče. Te usporedbe bile su učenicima i ljudima koji su pratili Isusa teške za razumjeti. U Ivanovom evanđelju 16, 21 Biblija kaže: „Žena kad rađa, žalosna je jer je došao njezin čas; ali kad rodi djetešce, ne spominje se više muke od radosti što se čovjek rodio na svijet“. Prethodno, u Ivanu 16, 16, Isus je rekao: „Malo, i više me nećete vidjeti; i opet malo, pa ćete me vidjeti“. Učenici uopće nisu razumjeli ono što je Isus govorio. 

VIDI OVO: 7 životnih iskušenja s kojima se Isus može poistovjetiti

U stvari, nisu razumjeli sve dok im se Isus nije ukazao nakon svoje smrti i uskrsnuća. (Luka 24, 36-49) U našim životima imat ćemo okolnosti koje u tom trenutku nećemo razumjeti. No kasnije će nam Bog otkriti i imat ćemo razumijevanje onoga što je Bog činio tijekom trajanja naših iskušenja. 

Primjer, u mome životu, kada sam otkrila da je mojoj majci dijagnosticiran melanom drugog stadija (rak kože). Ovo se dogodilo prije tri godine, kada su neki od mojih članova obitelji otišli na krstarenje. Toliko smo bili uzbuđeni i u iščekivanju. No moja je majka imala ogroman žulj na ruci koji je izgledao bolno. Bila je zabrinuta no nije bila svjesna koliko je situacija loša. 

Nakon što smo se vratili, moja je majka otišla kod liječnika i otkrila je da ima rak. Bila sam na poslu kada sam dobila poruku. U mene je ušao strah, ali me je u isto vrijeme i preplavio mir. Kada se moja majka vratila s posla toga dana, vidjela me je i počela je plakati. Prišla sam joj, zagrlila ju i dok je ona plakala na mome ramenu, rekla sam joj: „Sve će biti u redu“. 

Iskreno nisam znala hoće li zaista biti sve u redu, no nekako mi je Bog dao mir u vezi ovoga. Stoga, za vrijeme svih ovih iskušenja, moja je majka postala bliskija s Bogom i ponovno je posvetila svoj život Gospodinu. O i da, moja majka danas nema rak. 

Da, imat ćemo nevolje i iskušenja dok smo ovdje, no Isus je rekao da ćemo ”u Njemu imati mir”. (Ivan 16, 33) Stoga, dokle god prebivamo u Njemu, imat ćemo naš mir, bez obzira na nevolje koje dođu na put. (Ivan 15, 4) 

Što to sve znači? 

Taj mir ostat će u našim srcima čak i teškim razdobljima, čak i kada nas svijet mrzi. Svijet će nas mrziti jer je prvo mrzio Isusa. (Ivan 15, 18-25) Stoga, nastavite održavati vjeru i ustrajati u nevoljama. Bog je ondje s vama i neće vas napustiti. 

VIDI OVO: Najbolje lekcije života učimo u nevoljama

„Opravdani dakle vjerom imamo mir s Bogom po Gospodinu našemu Isusu Kristu. Po njemu smo i pristup imali vjerom k ovoj milosti, u kojoj stojimo, i hvalimo se nadom slave Božje. A ne samo to, nego se hvalimo i nevoljama znajući, da nevolja vodi k strpljivosti; a strpljivost k iskustvu, a iskustvo k nadi; a nada se ne sramoti, jer se ljubav Božja izli u srca naša Duhom Svetim, koji je dat nama“. (Rimljanima 5, 1-5) 

Oče Bože, molim za svakoga koji čita ovo i tko svoje nevolje predaje Tebi. Molim za ljude koji prolaze kroz iskušenja da im daš mir i izdržljivost koja im je potrebna. No iznad svega, molim neka bude volja Tvoja za sve nas, na temelju planova koje Ti imaš za nas. U Isusovo ime, amen.

Autorica: Rebecca Gordon; Izvor: Christianity.com