Jesu li kršćani protiv homoseksualaca?
Foto: Unsplash

Jesu li kršćani protiv homoseksualaca? Mnogi misle da ih kršćani mrze jer ih osuđuju za njihovo opredjeljenje. Je li to istina?

Prema Bibliji, kršćani ne smiju biti “protiv” homoseksualaca. Da, fizički homoseksualni činovi su grijeh, ali činjenica da se netko bori s (ili je prihvatio) homoseksualnost nema nikakve veze s tim kako se ophodite s tom osobom.

Jesu li kršćani protiv homoseksualaca?

Apsolutno biste i dalje trebali imati ljubavi, suosjećanja i milosti prema LGBTQ zajednici, baš kao i prema bilo kojem drugom čovjeku.

Isus nam je rekao u Mateju 22, 36-40 da nakon što volimo Boga, moramo voljeti i svoje bližnje kao sebe same. Nikada nije rekao da mrzimo nekoga iz bilo kojeg razloga.

Ako imate prijateljski/rodbinski odnos s nekom homoseksualnom osobom, savjet je da ih volite.

Budite prijatelj pun ljubavi. Budite voljena sestra ili brat, rođak, dijete, nećakinja ili nećak. Volite ih bezuvjetno, pokazujući im da vaša ljubav ne ovisi o njihovoj seksualnoj orijentaciji.

Ne osuđujte

Nije naš posao osuđivati ​​nekoga za njegove grijehe ili postupke. Sud je Božji posao (Matej 7, 1-5 ; Rimljanima 2, 1-3). Trebali bismo voljeti druge, unatoč njihovom grijehu. Ne bismo se smjeli kloniti nekoga samo zbog njegova grijeha. Kako biste se osjećali kada bi netko odlučio da vam ne bude prijatelj jer se borite s pornografijom, ponosom ili nekim drugim grijehom?

Ako se vaš prijatelj ili član obitelji bori s homoseksualnošću, to nije razlog da mu okrenete leđa. Apostol Ivan podsjeća nas:

Mi ljubimo jer on nas prije uzljubi. Rekne li tko: “Ljubim Boga”, a mrzi brata svog, lažac je. Jer tko ne ljubi svoga brata kojega vidi, Boga kojega ne vidi ne može ljubiti. I ovu zapovijed imamo od njega: Tko ljubi Boga, da ljubi i brata svoga. (1. Ivanova 4, 19-21)

Jedini razlog zašto biste se držali podalje od nekoga tko se bori s određenim grijehom jest ako vas postupci te osobe iskušavaju u istom (ili srodnom) grijehu.

Imajte na umu da je homoseksualnost još jedan grijeh u Božjim očima – baš kao i svaki grijeh u vašem životu.

Biti blizak s nekim ne znači odobravanje svih njegovih životnih izbora

Dok prolazimo kroz život i komuniciramo s ljudima, pozvani smo živjeti kao što bi to činio Krist. Pročitajte evanđelja i naučite kako se Isus ponašao prema ljudima koje je društvo odbacilo kao nakaze i izopćenike. On ih je volio kao i svoje učenike, jer je znao da su povrijeđeni i slomljeni.

Kada je jeo s poreznikom, je li to značilo da odobrava čovjekove nečasne radnje? Kada je zaštitio preljubnicu, je li to značilo da je mislio da je varanje supružnika u redu? Naravno da ne. Ipak, Isus je i dalje provodio vrijeme s njima, razgovarajući, dajući milost i oprost. Njihove je živote promijenila Njegova ljubav.

Ne možete promijeniti srca, ali Bog može

Živjeti kao sljedbenik Krista jedan je od najboljih načina da se ljudima pokaže prava Božja narav i da budu privučeni k Njemu kada ih On pozove (Ivan 14, 6). Vaš je dio voljeti ih, pružiti im milost, oprostiti im što čine pogreške … Sigurno da ih nećete ohrabrivati da ustraju u grijehu. Ako vas pitaju za mišljenje, uvijek imajte Božju Riječ na umu.

Trebate reći kakvog ste Spasitelja upoznali i od čega vas je spasio. Time ćete zasaditi sjeme vjere, a Bog neka učini da raste u njihovim srcima.

PROČITAJTE JOŠ: