Jogurt i cimet – bomba za zdravlje: 10 nevjerojatnih zdravstvenih koristi

Jogurt i cimet su svestrane namirnice koje se mogu koristiti kao glavno jelo za doručak, a mogu biti i divan desert. Odlični su i kada trebate nešto prigristi između obroka.

Vjerojatno ste čuli da preporučuju onima koji žele izgubiti na težini. Ako želite znati zašto su jogurt i cimet prava bomba za zdravlje, nastavite čitati. 

Nutritivna vrijednost

Kombinacija jogurta i cimeta jača tijelo ovim nutrijentima: kalorijama, mastima, zasićenim mastima, mononezasićenim mastima, kalijem, natrijem, ugljikohidratima, šećerom, proteinom, vitaminom A, vitaminom B6, kalcijem, željezom i magnezijem. 

Koja su ljekovita svojstva kombinacije jogurta i cimeta?

1. Jogurt i cimet za zdravlje srca

Jogurt je poznat po tome što može smanjiti krvni tlak koji je čest uzročnik srčanih bolesti. Ujedno može smanjiti loš kolesterol u tijelu i održati srce zdravim. Mliječna kiselina može spriječiti srčane bolesti i držati tijelo zdravim. 

Cimet, u drugu ruku, dokazano smanjuje kolesterol, trigliceride u krvi i visok krvni tlak – faktore za bolest srca. Također, kao i jogurt, cimet odlično stabilizira dobar kolesterol, a loš drži na uzici.

On također može smanjiti krvni tlak te ujedno može pomoći spriječiti krvarenje poticanjem tijela na stvaranje krvnih ugrušaka. Tako pospješuje cirkulaciju, a tkivo brže zacjeljuje. 

Oboje su očito prava bomba za zdravlje srca. 

2. Jogurt i cimet protiv dijabetesa

Kombinacija jogurta i cimeta može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, pokazala su nedavna istraživanja. Jogurt potiče probavu i upijanje korisnih nutrijenata te tako regulira šećer u krvi. 

Cimet, u drugu ruku, služi za borbu protiv dijabetesa tako što smanjuje šećer u krvi i povećava osjetljivost na inzulin. Moguć razlog za to je njegova sposobnost pri blokiranju enzima koji dopušta upijanje šećera u krv.

Ova kombinacija je zaista dobar izbor za dijabetičare, ali i za sve druge koji žele držati šećer u krvi pod kontrolom, piše portal Drhealthbenefits.com

Jogurt i cimet za zdravlje
Foto: Pixabay

3. Jogurt i cimet protiv raka

Jogurt i cimet su dvije namirnice koje prirodno mogu spriječiti razvoj raka, napose kolorektalnog raka.

U nedavnom istraživanju u kojem je sudjelovalo 45 000 osoba, jogurt je uspješno štitio tijelo od kolorektalnog raka budući da je vrlo zdrav za probavni sustav zbog zdravih bakterija i probiotika koje sadrži. 

Drugo je istraživanje pokazalo da cimet može spriječiti umnažanje stanica raka te da u nekim slučajevima zapravo može izliječiti rak. On sadrži antioksidante koji pomažu zaštiti tijelo od oštećenja DNK, mutacija stanica i rasta tumora koji vode do raka. 

Cimet ujedno djeluje zajedno s jogurtom kako bi zaštitio crijeva i smanjio rizik od raka debelog crijeva. 

VIDI OVO: Med i cimet kao lijek: 14 bolesti koje liječi ova kombinacija

4. Za kolesterol 

Jogurt pomaže smanjiti kolesterol zbog mliječne kiseline. On može pomoći eliminirati kolesterol kako ga crijeva ne bi probavila. Zbog toga je jogurt odličan dodatak svačijoj prehrani, a napose prehrani osoba koje imaju visok kolesterol. 

Cimet tako može smanjiti loš kolesterol u krvi bez da smanji dobar kolesterol. On ujedno može uništiti mast i tako poboljšati stanje kolesterola u krvi. 

5. Za grlo i kašalj

Kombinacija jogurta i cimeta je odlična za sve koji imaju problema s kašljem ili s grlom. Jogurt smanjuje bolove i probleme s grlom zbog svoje kiselosti, mliječne kiseline, vitamina C i kalija, a cimet samo nadograđuje te sposobnosti te može biti koristan za borbu protiv streptokokne upale grla

Jogurt i cimet za crijeva
Foto: Unsplash

6. Za crijeva

Kombinacija jogurta i cimeta je odlična za održavanje zdravlja crijeva. Jogurt pomaže izliječiti crijevne bolesti uzrokovane konzumiranjem loše hrane te hrane koja često izaziva ozlijede. On također čisti toksine iz tijela. Zbog mliječne kiseline, jogurt pomaže crijevima da eliminiraju štetne stvari iz tijela. Cimet može smanjiti rizik od raka debelog crijeva. 

Jogurt ujedno može smanjiti pojavu stomačnih bolesti zbog aktivnih kultura koje sadrži te je odličan za prevenciju vrlo meke stolice. Na isti način djeluje i cimet. Oboje čine čuda za probavni sustav i crijeva. 

VIDI OVO: Grčki jogurt za zdravlje: Što se događa u tijelu kada ga jedemo?

7. Za zube i usta

Jogurt i cimet odlični su za zdravlje zubi. Jogurt sadrži kalcij i vitamin D koji su važni za jačanje zubi. Cimet je, prema jednom istraživanju, uspješno djelovao u borbi protiv bakterija u ustima koje izazivaju loš dah, propadanje zubi i infekcije u ustima. 

Jogurt isto utječe na eliminaciju lošeg daha budući da djeluje antibakterijski.

8. Za stres

Jogurt i cimet mogu pomoći u borbi protiv stresa. Mliječna kiselina, vitamin C i drugi vitamini u jogurtu pomažu mozgu pri proizvodnji hormona koji smanjuju stres. U drugu ruku, cimet je poznat po svom učinku smirenja. 

9. Za krvni tlak

Krvni je tlak iznimno opasan te može doći do pojave kroničnih bolesti ako se na njega ne pazi. Jogurt i cimet djeluju zajedno kako bi smanjili krvni tlak. Jogurt to čini jer sadrži dosta kalija koji je koristan za osobe koje pate od kronično visokog krvnog tlaka.

Jogurt i cimet za mršavljenje
Foto: Pixabay

 

10. Jogurt i cimet za mršavljenje

Ljubiteljima jogurta i cimeta će se ovo posebno svidjeti. Ako ste na dijeti onda možete piti jogurt i cimet. Jogurt sadrži vitamin C i kalij koji sagorijevaju masti u tijelu, a cimet u tome pomaže. 

Dodatne zdravstvene koristi

  1. Kombinacija jogurta i cimeta je odlična za lice koja čini kožu mekšom, čistom te pomaže u borbi protiv akni. 
  2. Uz dodatak jabuke, mogu tijelu dati potrebna vlakna. 
  3. Ova kombinacija je korisna u borbi protiv prehlade i gripe

Ako do sada niste konzumirali jogurt i cimet, sada ćete sigurno početi. Uživajte!