10 savjeta kako izbjeći seksualni nemoral

Kako izbjeći seksualni nemoral? Iako smo svakodnevno svjedoci požude, razvrata, bluda i svake vrste nečistoće, moramo se boriti protiv toga.

Seksualni nemoral dolazi od grčke riječi porneia, a prevodi se kao razvrat, preljub, idolopoklonstvo. To znači “odricanje seksualne čistoće” i uključuje bilo koju vrstu seksualnog izražavanja izvan granica biblijski definiranog bračnog odnosa (Matej 19, 4–5).

Povezanost seksualnog nemorala i idolopoklonstva najbolje se razumije u kontekstu 1. Korinćanima 6, 18 koja kaže:

“Bježite od bludnosti! Svaki grijeh koji učini čovjek, izvan tijela je, a bludnik griješi protiv svojega tijela.”

Tijela vjernika su “hram Duha Svetoga“. Pogansko štovanje idola često je uključivalo perverzne i nemoralne seksualne radnje koje su se izvodile u hramu lažnog boga. Kad svoja fizička tijela koristimo u nemoralne svrhe, oponašamo pogansko štovanje tako što oskvrnjujemo Božji sveti hram djelima koja On naziva odvratnim. (vidi: 1. Korinćanima 6: 9-11).

10 savjeta kako izbjeći seksualni nemoral

Bog zapovijeda i zahtijeva određeni standard koji Njegov narod mora poštivati.

A bludnost i svaka nečistoća ili pohlepa neka se i ne spominje među vama, kako dolikuje svetima! (Efežanima 5, 3)

Naravno, ovoga se nije tako lako pridržavati. Ova se zapovijed često smatra nemogućom. Područje seksa može biti mjesto u našem životu gdje se možemo osjećati nemoćno i čini se da Sotona pobjeđuje u bitci, jer naša tijela neprestano vrište na nas da ne poslušamo Boga na ovom području. Iako ne možemo savršeno izvršavati Božje zapovijedi, moramo tražiti načine kako živjeti svoj život u poslušnosti Bogu. U nastavku donosimo 10 savjeta kako izbjeći seksualni nemoral.

1. Pazite čime ispunjavate misli

Bitka započinje u mislima. Mašta je često mjesto odakle potječe grijeh. Morate znati što Bog kaže o seksu i vjerovati onome što Bog kaže o seksu.

“Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek’ vam je na srcu!” (Filipljanima 4, 8)

2. Svakodnevno molite

Ovisite o Bogu i o snazi ​​Njegovog Duha da vas ojača u ovoj bitci.

Tražite Jahvu i njegovu snagu, tražite svagda njegovo lice! (1. Ljetopisa 16, 11)

3. Hranite se Božjom Riječju

Kroz Božju Riječ naš se um obnavlja, omogućujući nam da shvatimo što je dobra, prihvatljiva i savršena Božja volja za naš život.

“U srce pohranih riječ tvoju da protiv tebe ne sagriješim.” (Psalam 119, 11)

4. Bježite od seksualnog nemorala

Ne dovodite se u situaciju u kojoj ćete biti lako iskušani. Ako znate na što ste “slabi” (npr. pornografija), stavite ograničenja na sadržaje koji su povezani s vašom slabosti. Ako vas određena web mjesta, časopisi, TV emisije ili određene osobe vrbuju na grijeh, trebate ih se riješiti. Pogotovo pripazite na Facebook ili Instagram. Prestanite pratiti ljude koji objavljuju eksplicitne fotografije.

Bježite od seksualnog nemorala
Foto: Unsplash

5. Sjetite se da je Bog uvijek s vama

Nikad niste potpuno izvan pogleda. Uvijek te netko može vidjeti.

“Može li se tko skriti u skrovištima da ga ja ne vidim? – riječ je Jahvina. Ne ispunjam li ja nebo i zemlju? – riječ je Jahvina.” (Jeremija 23, 24)

6. Budite odgovorni

Ne možete se sami boriti protiv ovoga. Treba vam Božja pomoć, a treba vam i pomoć Božjih ljudi. Pronađite nekoga kome vjerujete i podijelite svoju borbu.

Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe i molite jedni za druge da ozdravite! Mnogo može žarka molitva pravednikova. (Jakovljeva 5, 16)

7. Uvijek se sjetite križa

Isus je umro za naše grijehe, uključujući i naše seksualne grijehe.

… Vjerujemo u Onoga koji od mrtvih uskrisi Isusa, Gospodina našega, koji je predan za opačine naše i uskrišen radi našeg opravdanja. (Rimljanima 4, 24-25) 

8. Sjetite se da se Isus vraća

Svi ćemo morati dati račun za svoj život, čak i za svoj seksualni život.

Svaki će dakle od nas za sebe Bogu dati račun. (Rimljanima 14, 12)

9. Nastavite se boriti

Uvijek se borite, ne popuštajte. Znajte da je Isus bio iskušavan na svaki način na koji smo i mi i da nam može pomoći u iskušenjima.

Jer, budući da je sam podnio iskušenje, on je u položaju da donese pomoć onima koji su iskušani. (Hebrejima 2, 18)

10. Oprost vam je uvijek dostupan

Ako sagriješite, još uvijek vam se može oprostiti. Ipak, oduprite se se iskušenjima i grijehu. Shvatite ozbiljno Božju milost. Ako ikad padnete, pokajte se, vratite se Bogu i živite za Njega.

Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde. (1. Ivanova 1, 9)

Oni koji ustraju u nemoralu i nečistoći, ne mogu doći u prisutnost Boga. Isus je rekao:

“Blago čistima srcem jer će Boga vidjeti.” (Matej 5, 8)

Nemoguće je održati zdravu bliskost s Bogom kada su naša tijela i duše predani nečistoćama bilo koje vrste.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!