Kako se riješiti nečistih misli
Foto: Pexels

Svaki dan mediji nas zasipaju slikama i izrekama koje nas iskušavaju. Puno toga utječe na naš um. Kako se boriti s nečistim mislima?

Biblija kaže da je postati Isusov sljedbenik poput mrtve osobe koja oživljava. Prelazak iz duhovne smrti u duhovni život drastična je promjena. Duhovno ponovno rođenje omogućuje nam da iskusimo Božju ljubav i neke trenutne promjene, no ono ne rezultira trenutnom preobrazbom. Od trenutka kada odlučimo slijediti Krista, započinje proces posvećenja koji će trajati do kraja našega života.

Prije nego smo počeli slijediti Isusa, bili smo, u određenom smislu, poput zombija – duhovno mrtvi i vođeni nagonima i osjećajima koje nismo razumjeli. Čak i kad smo postali Njegovi, ostali su isti porivi i osjećaji, iako više nismo bili pod njihovom kontrolom. Novi zavjet koristi poseban izraz koji se odnosi na ove porive i osjećaje: “grešna narav”.

Naša prirodna sklonost grijehu nastavlja generirati nečiste misli, ali te loše misli ne predstavljaju naše trenutno duhovno stanje. One predstavljaju smrt koju ostavljamo iza sebe.

Mogu li biti kršćanin i boriti se s nečistim mislima?

Društvo je danas sve sekularnije. Mediji nas neprestano zasipaju slikama i izrekama koje nas iskušavaju. Uz naše vlastite prirodne greške i slabosti, Sotona djeluje i kao protivnik, klevetnik i optužitelj. Želi da budemo opsjednuti svojim nečistim mislima. Ako to učinimo, on – poput vampira – može oduzeti našu radost spasenja i utjecaj novog života.

Nepobitno je da se kršćani posvuda povremeno bore s nečistim mislima zbog raznih iskušenja. Neki postaju zarobljeni zbog tih želja, ali to ne znači da moraju ostati takvi. Još uvijek možeš biti kršćanin i boriti se protiv svih grijeha. To možemo učiniti uz pomoć Isusa Krista.

Pokušaji da svoj život riješite požude pukom snagom volje, softverom za filtriranje interneta ili osobnom odgovornošću mogu vam pomoći, ali ništa od toga nije pravo rješenje. Božja Riječ je “živa i djelotvorna” (Hebrejima 4, 12) i “svjetiljka je za naše noge i svjetlost za naš put” (Psalam 119, 105) i dugoročni je lijek za nečiste misli.

Kako đavao napada misli

Kako se riješiti nečistih misli?

Da bismo se riješili nečistih misli, prvo moramo definirati naša područja najvećeg iskušenja. Nečistoća nije uvijek seksualne prirode. Iako nismo uvijek odgovorni za svaku misao koja nam uđe u glavu, odgovorni smo za ono što radimo s tim mislima.

2. Samuelova 13 prepričava tragičnu priču o požudnim mislima koje se okreću zlim postupcima. Sin kralja Davida Amnon postao je opsjednut svojom polusestrom Tamarom. Budući da se nije riješio svojih požudnih misli, proždirale su ga dok nije počinio stravičan čin silovanja. Nakon što je utažio požudu, više ga nije bilo briga za nju i odbacio ju je kao komad smeća (stih 15). Požudi je stalo samo da udovolji svojim porivima; nije ju briga za ljude koje će povrijediti. Nečistu misao moramo smatrati neprijateljem prije nego što preuzme naše živote.

Svaka nečista misao je pogrešna i štetna

“Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu.” (Matej 5, 27-28)

Prvi korak u pobjeđivanju nečiste misli jest uvidjeti da je ona pogrešna i štetna. Toliki kršćani dolaze u napast da opravdaju požudne misli, jer su prevareni misleći da je to manje grešno od stvarnog sudjelovanja u seksualnim odnosima. Ali toliko je važno razumjeti što Biblija zapravo kaže. U Mateju 5, 27-28 Isus stavlja požudno gledanje i spolni odnos s nekim drugim, osim s vašim supružnikom, na istu razinu. Ako je požuda toliko velika stvar za Boga, onda nam pobjeđivanje iste mora biti velika stvar.

Nečistih se misli možemo riješiti zamjenjujući ih mislima koje su “istinite, časne, pravedne, čiste, ljubazne i vrijedne hvale” (Filipljanima 4, 8 ). Moramo “svaku misao zarobiti za poslušnost Kristu” (2. Korinćanima 10, 5). Moramo se pokajati zbog zabave s nečistim mislima i moliti Gospodina za pomoć u preusmjeravanju naših misli.

“Jadan li sam ja čovjek! Tko će me istrgnuti iz ovoga tijela smrtonosnoga? Hvala Bogu po Isusu Kristu Gospodinu našem! Ja, dakle, umom ja služim zakonu Božjemu, a tijelom zakonu grijeha.” (Rimljanima 7, 24-25)

Ako se trenutno borite s nečistim mislima, vjerojatno se možete povezati s apostolom Pavlom kada kaže: “Jadan li sam ja čovjek!” Ali, hvala Bogu, postoji lijek za pobijediti nečiste misli. On je u Isusu Kristu, našem Gospodinu. Oproštenje, milost i snaga koji proizlaze iz osobnog odnosa s Njim konačno je rješavanje problema nečistih misli.

PROČITAJTE JOŠ: