Kako se udebljati? Zdravi savjeti koji vam mogu pomoći

Kako se udebljati na zdrav način? Ako imate problema s manjkom kilograma i želite se udebljati, savjeti u ovom članku vam mogu koristiti. 

U medijima se često promovira mršavost kao nešto privlačno, no činjenica je da nije dobro biti pretjerano mršav, jednako kao što nije dobro biti ni pretio. 

Mast se često povezuje s debljinom i pretilošću. No, nije sva mast loša. Zapravo, razgradnja masti i skladištenje energije kao masti je jako dobro. To je samo jedan od mnogih načina na koje tijelo koristi energiju kako bi funkcioniralo, razvijalo se i raslo. 

Energija koju tijelo dobije od masti pomaže pri napornim vježbama ili teškom danu kod kuće ili poslu. Mast u tijelu, u ograničenim količinama, igra veliku ulogu u razvoju mozga, sprječavanju upala i zaustavljanju stvaranja krvnih ugrušaka. Mast ujedno pridonosi zdravlju kose i kože. 

Ako želite znati jeste li pothranjeni možete upotrijebiti indeks tjelesne mase. On se sastoji  od težine, visine, dobi i spola. Ako je vaš indeks tjelesne mase ispod 18,5 onda ste pothranjeni.

No, to ne znači da trebate početi jesti tonu brze hrane. Zdrava kilaža uključuje zdrav pristup hrani, prilikom mršavljenja i prilikom debljanja. 

Jedenje brze hrane može dovesti do debljanja. No, ta hrana nema nutritivnu vrijednost koju vaše tijelo treba. Sve to zapravo može naštetiti vašem tijelu. Kao što je važno zdravo mršavjeti, važnosti je i zdravo dobivati na težini.

Kako se udebljati - korisni savjeti
Foto: Unsplash

Kako se udebljati – korisni savjeti

Danas donosimo savjete koji će vam pomoći da odgovorite na pitanje: Kako se udebljati? 

1. Jedite zdrave kalorije.

Zdrave kalorije vam mogu pomoći da se udebljate, a to znači da ne trebate u potpunosti promijeniti svoju prehranu. Možete povećati unos kalorija dodavanjem orašastih plodova ili drugih namirnica, ako što je sir, u vašu prehranu. Pokušajte jesti bademe, sjemenke suncokreta, voće, cjelovite žitarice ili integralni tost. 

2. Jedite namirnice bogate nutrijentima

Ako se želite udebljati, umjesto konzumiranja praznih kalorija i brze hrane, jedite namirnice koje su bogate nutrijentima. Pokušajte jesti meso bogato proteinima koje vam može pomoći da dobijete mišiće.

Ujedno, birajte namirnice pune korisnih ugljikohidrata (smeđa riža i sl.). To pomaže da vaše tijelo primi sve potrebne nutrijente kada se borite sa smanjenim apetitom. 

3. Grickajte!

Slobodno uživajte u grickalicama koje su pune proteina i zdravih ugljikohidrata. Odličan izbor su proteinske pločice, razne žitarice i krekeri s maslacem od kikirikija. Ujedno, grickalice koje sadrže dobre masti su jako važne za zdravo srce (avokado i orašasti plodovi). 

4. Jedite više manjih obroka

Ako se mučite sa slabim apetitom, zbog emocionalnih ili zdravstvenih problema, onda vam nije primamljivo jesti previše hrane. Nastojte jesti više manjih obroka tijekom dana kako biste povećali unos kalorija, savjetuje Familydoctor.org

5. Gradite mišiće. 

Jako puno aerobnih vježbi može dovesti do prevelikog sagorijevanja kalorija te možete početi gubiti kilograme. To možete spriječiti vježbama snage, kao što je dizanje utega. Mišići su kilogrami. 

Ako se želite udebljati, tražite pomoć od liječnika
Foto: Unsplash

Ako se želite udebljati, tražite pomoć od liječnika

Važno je zapamtiti da je prije bilo kakve drastične promjene važno posavjetovati se s liječnikom. Manjak kilograma može biti posljedica neke druge bolesti i možda se nećete moći samostalno udebljati. Vaš će liječnik moći pratiti sve vaše promjene i navike. 

Osobe koje imaju premalo kilograma većinom ne jedu dovoljno kalorija u danu te često pate od pothranjenosti što znači da tijelo ne prima dovoljno vitamina i minerala iz hrane.

Ako ste pothranjeni može doći do mnogih zdravstvenih problema. Donosimo neke od njih: 

 1. Usporen rast i razvoj kada je riječ o djeci i tinejdžerima čije tijelo treba mnogo nutrijenata za rast i razvoj. 
 2. Problemi s kostima. Manjak vitamina D i kalcija iz hrane može dovesti do smanjenja gustoće kostiju te može pospješiti prijelome. 
 3. Loš imunitet. Kada tijelo ne dobije dovoljno nutrijenata, onda ne može skladištiti energiju zbog čega mu je teško boriti se protiv bolesti i oporaviti se nakon bolesti. 
 4. Anemija. Anemija je uzrokovana manjkom željeza, folata i vitamina B12 u tijelu. Može uzrokovati vrtoglavicu, umor i glavobolje
 5. Problemi s fertilnošću. Smanjena tjelesna težina kod žena može dovesti do neredovitih mjesečnica, izostanka mjesečnica i neplodnosti. 
 6. Gubitak kose. Smanjena tjelesna težina može uzrokovati stanjivanje i ispadanje kose te suhu i tanku kožu kao i probleme sa zubima i desnima. 

Korisne napomene

Mnogi ljudi, koji imaju jako malo kilograma, fizički su zdravi, ali je njihova težina posljedica nekih faktora ako što su: 

 • Genetika: ako ste mršavi od srednje škole, a i druge osobe u vašoj obitelji su mršave, onda je moguće da jednostavno imate vrlo brz metabolizam i smanjen apetit. 
 • Fizička aktivnost: Ako ste sportaš ili se bavite bilo čime što troši mnogo kalorija, onda je u redu da ste mršavi. Moguće je da sagorijevate mnogo kalorija tijekom svojih dnevnih aktivnosti. 
 • Bolest: Bolest može utjecati na apetit. Ako ste u kratko vrijeme izgubili dosta kilograma bez da ste to pokušavali učiniti, to može biti znak bolesti kao što su problemi sa štitnjačom, dijabetes, rak ili drugi problemi. Svakako se obratite svom liječniku. 
 • Lijekovi: Ponekad lijekovi mogu uzrokovati mučninu i gubitak težine. Neki tretmani, kao kemoterapija, mogu smanjiti apetit i pogoršati gubitak težine. 
 • Psihološki problemi: Stres i depresija mogu dovesti do smanjenja apetita. Strah prema izgledu tijela može dovesti do poremećaja u prehrani. Ako imate takve probleme, razgovarajte s liječnikom. 

Ujedno, nemojte se bojati pitati vašeg liječnika što god vas zanima. Možete ga pitati kako se udebljati ako niste gladni, koje namirnice mogu pomoći pri debljanju, trebate li prestati vježbati i trebate li prestati uzimati određene lijekove. Liječnik je vaš saveznik.