Kako u nevolji biti zahvalan Bogu?

Kako u nevolji biti zahvalan Bogu? Kako je moguće uvijek i u svemu zahvaljivati Njemu? Zašto to trebamo činiti?

Nekome je prošla godina bila jako teška. Netko je izgubio člana obitelji, netko zdravlje, netko posao, netko dom … Možemo li zahvaljivati Bogu čak i kad su vremena teška? Da, možemo.

U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu. (1. Solunjanima 5, 18)

Ovaj stih ne kaže da zahvaljujemo Bogu na svemu. Kaže da mu zahvaljujemo u svim okolnostima. Ne morate zahvaljivati ​​za zlo u svijetu. Biblija nam ne kaže da budemo zahvalni na zlu. Ali u svim okolnostima, bez obzira koliko je teško, možemo zahvaliti Bogu.

Zašto uvijek zahvaljivati Bogu?

Njegova je svrha veća od našeg problema. Dat će nam snagu da prebrodimo naš problem. Znamo da ćemo rasti kroz iskustvo ako dopustimo Bogu da nam pomogne u rastu.

Nezahvalnost je grijeh, jednako kao i laž, krađa, nemoral ili bilo koji drugi grijeh koji Biblija osuđuje. Jedna od biblijskih optužnica protiv pobunjenog čovječanstva glasi: “Jer premda upoznaše Boga, ne iskazaše mu kao Bogu ni slavu ni zahvalnost, nego ishlapiše u mozganjima svojim te se pomrači bezumno srce njihovo” (Rimljanima 1, 21). Nezahvalno srce je srce koje je hladno prema Bogu i ravnodušno prema Njegovoj milosti i ljubavi. To je srce koje je zaboravilo koliko smo o svemu ovisni o Bogu.

Ne trebamo biti zahvalni na zlu, ali trebamo biti zahvalni unatoč zlu. Kralj David je to jako dobro znao. Rekao je:

“Blagoslivljat ću Jahvu u svako doba, njegova će mi hvala biti svagda na ustima!” (Psalam 34, 2)

Život mu je bio u opasnosti. Psalmi su nastali kada je David bježao i skrivao se od kralja Šaula u špilji. Čujte njegovu molitvu u nevolji:

“Smiluj mi se, Bože, o smiluj se meni jer mi se duša utječe tebi! U sjenu tvojih krila zaklanjam se dok pogibao ne mine. Vapijem Bogu višnjemu, Bogu koji mi čini dobro.” (Psalam 57, 2-3)

Bez obzira na naše okolnosti, Bog je i dalje Bog i vrijedan je naše hvale. Iako On dopušta da prolazimo kroz teška vremena, što god da nam se dogodi u ovom životu, imamo nadu u nešto bolje. Ovaj život nije sve što postoji. Zapravo, mi moramo živjeti za život koji dolazi, a ne za ovaj. Vjernik nikad ne ostaje bez nade. Da, morat ćemo proći kroz nevolje, ali bit ćemo blagoslovljeni u budućem svijetu.

Kako u nevolji biti zahvalan Bogu?

Bog je u stanju iznijeti dobro iz boli, patnje i suza. To ne znači da Bog uzrokuje bol. On je veći od onoga što nas zadesi. Pavao to iznosi u Rimljanima 8, 28:

A znamo da onima, koji ljube Boga, Bog sve okreće na dobro, onima koji su pozvani po Njegovoj odluci.

Bog je u stanju kroz sve ono što nam se događa donijeti nešto dobra. Na taj način se brine za nas usred naših poteškoća. Kako u nevolji možemo biti zahvalni?

1. Prihvatite svoju situaciju

Bog je dopustio da vas snađe nevolja. Ako vjerujemo da On radi za naše dobro (Rimljanima 8, 28-29), možemo odabrati da svaku poteškoću primimo kao da dolazi iz Njegovih ruku. Tada možemo reći: “Hvala”.

2. Podložite se Bogu

Iako nam se situacija vjerojatno neće svidjeti, znanje da je Bog “dobar i čini dobro” (Psalam 119, 68) omogućuje nam da svoje živote pouzdano stavimo pod Njegovu vlast.

3. Iz Njega crpite snagu da izdržite

Nitko nema sposobnost u sebi da sa zahvalnošću podnosi teškoće. Oslanjajući se samo na Gospodina, vjernici mogu proći kroz nedaće sa zahvalnim srcem.

“Tko ostaje u meni i ja u njemu, rodi mnogo roda. Jer bez mene ne možete ništa učiniti.” (Ivan 15, 5)

U Habakuku 3, 19, nakon što se prorok obradovao poteškoćama, kaže: “Jahve, moj Gospod, moja je snaga, on mi daje noge poput košutinih i vodi me na visine.”

Apostol Petar uputio nam je ohrabrujuće riječi:

“A Bog svake milosti, koji vas pozva na vječnu slavu u Kristu, on će vas, pošto malo potrpite, usavršiti, učvrstiti, ojačati, utvrditi.” (1. Petrova 5, 10)

PROČITAJTE JOŠ: