Koliko često zahvaljujete Bogu? Zbog ovih stvari bi trebali svaki dan

Koliko često zahvaljujete Bogu? Zbog ovih stvari bi trebali svaki dan
Foto: Unsplash

Zahvalnost Bogu za sve njegove blagoslove trebalo bi biti jedno od najistaknutijih obilježja vjernika. Ne smijemo dopustiti duhu nezahvalnosti da očvrsni naše srce i ohladi naš odnos s Bogom i drugima.

Jeste li zahvalni bez obzira na sve? Možda ste nedavno izgubili posao, zdravlje ili voljenu osobu. Takve okolnosti mogu biti strašno teške. Ali čak i ako je tako, ipak trebamo živjeti u zahvalnosti.

U nastavku je istinita priča o čovjeku koji je imao svako pravo biti ogorčen, ali nije. Odvojen od prijatelja, nepravedno optuživan, brutalno tretiran – ako je ikada koja osoba imala pravo žaliti se, to je taj čovjek, koji je gotovo bio zaboravljen u rimskom zatvoru. Ali umjesto prigovora, usne su mu odzvanjale riječima hvale i zahvalnosti!

Čovjek je bio apostol Pavao – čovjek koji je naučio značenje stvarne zahvalnosti, čak i usred velikih nedaća. Ranije, kada je bio zatvoren u Rimu, Pavao je napisao: “Pjevajte i slavite Gospodina u svom srcu! Svagda i za sve zahvaljujte Bogu i Ocu u imenu Gospodina našega Isusa Krista!” (Efežanima 5, 19- 20).

Razmislite: uvijek zahvaljujte za sve, bez obzira na okolnosti. Za apostola Pavla zahvalnost nije bila proslava jednom godišnje, već svakodnevna stvarnost koja mu je promijenila život i učinila ga radosnom osobom u svakoj situaciji.

Zahvalnost Bogu za sve njegove blagoslove trebalo bi biti jedno od najistaknutijih obilježja vjernika. Ne smijemo dopustiti duhu nezahvalnosti da očvrsni naše srce i ohladi naš odnos s Bogom i drugima. Ništa nas brže ne pretvara u gorke, sebične, nezadovoljne ljude kao nezahvalno srce. I ništa nam neće vratiti zadovoljstvo i radost našeg spasenja kao pravi duh zahvalnosti.

I danas su nezahvalnost i zahvalnost previše česti. Djeca zaboravljaju zahvaliti roditeljima na svemu što čine za njih. Uobičajena ljubaznost je prezrena. Uzimamo zdravo za gotovo načine na koji nam drugi pomažu. Povrh svega, ne uspijevamo zahvaliti Bogu za Njegove blagoslove.

Nezahvalnost je grijeh, jednako kao što je laganje ili krađa ili nemoral ili bilo koji drugi grijeh koji Biblija osuđuje. Nezahvalno srce je srce koje je hladno prema Bogu i ravnodušno prema Njegovom milosrđu i ljubavi. To je srce koje je zaboravilo koliko smo ovisni o Bogu za sve.

S jednog na drugi kraj Biblije, zapovijeđeno nam je da budemo zahvalni. Zapravo, zahvalnost je temeljni stav srca koje je privrženo Bogu. Pavao je napisao: “Budite zahvalni” (Kološanima 3, 15). Duh zahvalnosti uvijek je znak radosnog kršćanina.

Zašto bismo trebali biti zahvalni? Budući da nas je Bog blagoslovio, trebali bismo biti zahvalni za svaki blagoslov.

Zahvalni Bogu na materijalnim blagoslovima koje nam daje

Čini se da nikada nismo zadovoljni onim što imamo – bili bogati ili siromašni, zdravi ili bolesni. Ali razlika je kad shvatimo da je sve što imamo iz Božjih ruku! Kralj David se molio: “Bogatstvo i čast dolazi od tebe … Zahvaljujemo ti i častimo tvoje slavno ime… Sve dolazi od tebe” (1. Ljetopisa 29, 12-14).

Jeste li stalno zaokupljeni onim što nemate? Ili ste naučili zahvaliti Bogu na onome što imate?

Zahvalni Bogu za ljude u našem životu

Lako je prihvatiti ljude zdravo za gotovo, ili se čak žaliti i ljutiti se jer ne ispunjavaju svaku našu želju. Ali trebamo zahvaliti onima oko nas – našim supružnicima, našoj djeci, rodbini, prijateljima i drugima koji nam na neki način pomažu.

Dajete li drugima do znanja da ih cijenite i zahvalni ste im? Kršćani u Korintu bili su daleko od savršenih vjernika, ali Pavao je svoje prvo pismo uputio njima rekavši: “Svagda zahvaljujem Bogu za vas” (1. Korinćanima 1, 4).

Zahvalni Bogu usred kušnji, pa čak i progona

Povlačimo se od poteškoća, ali nitko od nas nije izuzet od nekih problema. U mnogim dijelovima svijeta čak je opasno biti kršćani i zbog toga ste progonjeni. Pa ipak, usred tih kušnji možemo zahvaliti Bogu, jer znamo da je On obećao biti s nama i da će nam pomoći. Znamo da On može upotrijebiti trenutke patnje da nas približi sebi: “Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću.” (Jakov 1, 2-3).

Biblija zapovijeda: “Zahvaljujte u svim okolnostima, jer to je Božja volja za vas u Kristu Isusu” (1. Solunjanima 5, 18). Ne znam s kakvim se sve iskustvima trenutno suočavate, ali Bog to zna, ljubi vas i s vama je po svome Duhu Svetome. Ne gasite duh zahvalnosti ni usred kušnji i muka.

Zahvalni Bogu za Njegovo spasenje u Isusu Kristu

Bog nam je dao najveći dar od svih darova – Svog Sina, koji je umro na križu i uskrsnuo, tako da ga možemo osobno spoznati i provesti vječnost s Njim na nebu: “Hvala Bogu na njegovom neizrecivom daru!” (2. Korinćanima 9, 15).

Biblija nam govori da smo odvojeni od Boga jer smo sagriješili. Ali Bog nas voli – tebe i mene – i želi da mi zauvijek budemo dio Njegove obitelji. Toliko nas voli da je poslao Svog jedinog Sina na svijet da umre kao savršena žrtva za naše grijehe. Sve što trebamo učiniti jest doprijeti do vjere i prihvatiti Krista za našeg Spasitelja i Gospodina: “Jer je Bog tako ljubio svijet da je dao svoga jedinog Sina da onaj tko vjeruje u njega ne propadne, nego da ima život vječni” (Ivan 3, 16).

Jeste li otvorili svoje srce Isusu Kristu? Ako ne, obratite se Njemu jednostavnom molitvom pokajanja i vjere i zahvalite Mu na onome što je učinio za vas. A ako zaista poznajete Krista, koliko je vremena prošlo otkako ste se zahvalili Bogu na vašem spasenju? Ne bismo trebali dopustiti da prođe dan bez zahvale Bogu za Njegovu milost i milosrđe prema nama u Isusu Kristu.

Zahvalni Bogu na Njegovoj stalnoj prisutnosti i snazi u našem životu

Kad dođemo Isusu, to nije kraj, već početak posve novog života! On je s nama i želi nam pomoći da slijedimo Njega i Njegovu Riječ.

U sebi nemamo snagu da bismo živjeli onako kako Bog želi da živimo. Ali kad se obratimo Njemu, otkrivamo da je “Bog u svojoj dobrohotnosti izvodi u vama i htjeti i djelovati.” (Filipljanima 2, 13). Isus je obećao Svojim učenicima: “Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Ja sam s vama – u sve dane do svršetka svijeta.” (Matej 28, 18.20).

U mnogim se zemljama svake godine odvaja poseban dan za zahvalnost. Ali za kršćanina svaki dan treba biti dan zahvalnosti, zato “svagda i za sve zahvaljujte Bogu i Ocu u imenu Gospodina našega Isusa Krista!uvijek zahvaljujemo Bogu Ocu za sve, u ime Gospodina našega Isusa Krista” (Efežanima 5, 20).

PROČITAJTE JOŠ: