Ako je ova epidemija koronavirusa, sa svim uništenjem koje donosi, u Božjim svetim, pravednim, dobrim i mudrim rukama, što to onda Bog čini? Koja je njegova namjera?

PRESTANI GLEDATI NA ČOVJEKA

Prije nego što pokušamo odgovoriti na ovo pitanje, najprije trebam reći da u usporedbi s Božjom mudrosti, moje mišljenje uopće nije bitno. A tako je nebitno i tvoje. Ono što izlazi iz naše glave od jako je male važnosti.

Biblija kaže da je svatko „tko se uzda u srce svoje, bezuman“ (Izr 28,26). Naprotiv, kaže nam se: „Uzdaj se u Gospoda svim srcem svojim i ne oslanjaj se na vlastiti razum“ (Izr 3,5).

Mi, ljudi, smo ograničeni, grješni, kulturološki uvjetovani i oblikovani (ili izobličeni) našim genima i osobnom poviješću. Iz naših srdaca i umova izlazi svaka vrsta racionalizacija kojima želimo opravdati sami sebe u skladu s vlastitim željama. Zato bi bilo mudro da obratimo pažnju na ono što kaže prorok Izaija: „Okanite se vi čovjeka kojemu je dah u nosnicama; jer kakva vam korist od njega?“ (Iz 2,22).

Jesam li onda previše samouvjeren kada pišem ovu knjigu, a kamoli njezin dio naslovljen „Što Bog čini kroz koronavirus?“ Ne, ne radi se o samouvjerenosti. Ne, ako je Bog progovorio kroz kršćansko Sveto pismo. Ne, ako se Bog pognuo kako bi progovorio ljudskim jezikom, da bismo mogli istinski (iako djelomično) upoznati njega i njegove puteve.

VIDI OVO: 3 stvari koje Bog kaže o koronavirusu

Ne, ako su točne Pavlove riječi: „[Bog] nas obilno obdari sa svom mudrošću i razboritošću, obznanivši nam tajnu svoje volje“ (Ef 1,8-9). Ne, ako vrijedi, kako kaže Pavao: „Čitajući, možete dokučiti moj uvid u tajnu Kristovu“ (Ef 3,4).

Bog ne šuti o onome što čini u svijetu. Dao nam je Pismo… Dakle, moj cilj nije smisliti neke ideje o tome što Bog možda čini. Moj cilj je slušati njegovu riječ u Pismu i prenijeti vam ono što čujem.

Koronavirus i Krist 1

KAKO SU NEDOKUČIVI NJEGOVI PUTEVI

Još nešto trebam reći, prije nego što pokušam odgovoriti na ovo pitanje. Što Bog čini? On uvijek čini milijarde stvari za koje mi ni ne znamo:

„Mnoga su čudesa tvoja, o Gospode, Bože moj,
što ih ti učini, i namisli tvoje s nama,
ravna ti nema!
Naviještati i kazivati ih želim,
al’ odveć ih je da bi se nabrojit’ mogli.“ (Ps 40,5)

Ne samo da su njegova djela u situaciji s koronavirusom nebrojena, nego su na mnogo načina i nedokučiva. „O dubino bogatstva i mudrosti i spoznaje Božje! Kako su nedokučivi sudovi njegovi i neistraživi njegovi putovi!“ (Rim 11,33)

Međutim, kada je Pavao ovo napisao, nije rekao: „Zato zatvorite svoje Biblije i smislite vlastitu stvarnost.“ Upravo suprotno: ove riječi o nedokučivim Božjim putovima napisane su kao vrhunac jedanaest poglavlja najvažnije vijesti na svijetu, pri čemu su sva ta poglavlja
napisana s ciljem da ih se razumije.

VIDI OVO: Je li koronavirus Božji sud?

Na primjer, kad Pavao spominje nezaobilaznost patnje, rekao je sljedeće: „I ne samo to, nego se dičimo i nevoljama, znajući da nevolja rađa postojanost, a postojanost prokušanost, a prokušanost nadu. A nada ne postiđuje, jer je ljubav Božja izlivena u srcima našim po Duhu Svetome koji nam je dan.“ (Rim 5,3-5)

„Znajući!“ Pismo je napisano da bismo mogli znati stvari koje je Bog objavio. Posebno stvari o patnji, što uključuje ovu situaciju s koronavirusom. Dakle, nedokučivo znači da Bog uvijek čini više od onoga što mi možemo vidjeti. A čak i ono što možemo vidjeti, ne bismo vidjeli ako nam on ne objavi.

Autor: John Piper; Odlomak iz knjige ”Koronavirus i Krist” koju u cijelosti možete pročitati na OVOM LINKU!