Dolaze li kušnje od Boga ili sotone?
Foto: Unsplash

Ponekad nam nije jasno otkuda dolaze kušnje. Dolaze li kušnje od Boga, koji nas pokušava nešto naučiti, sotone ili nas, odnosno naše tjelesnosti?

Ako ste vjernik neko vrijeme, sigurno ste se susretali s ovim pitanjima barem ponekad u životu: je li ovo s čime se borim od Boga, od mene samog ili od sotone?

Ovisno o tome kako stojite s vašom vjerom, vrlo je lako povjerovati u bilo koje od ova tri. „Bog te pokušava nešto naučiti, sotona te napada – to su samo neke od rečenica koje sam imao prilike čuti od iste skupine vjernika. Što s ljudskim izborom? Nismo li i mi sami odgovorni za ono što nam se događa?

Naše kukanje i porazi u našim svakodnevnim životima će ovisiti o našim shvaćanjima, kako borbi tako i onoga protiv koga se borimo. Nećemo moći nadvladati neprijatelja sve dok ovu borbu na život i smrt ne promotrimo izbliza.

Rat je gotov

Neprijatelj naših duša ne bi ništa više htio nego da svatko od nas povjeruje u to kako se mi borimo za ”pravu stvar”. Nakon što je Krist umro na križu umjesto nas i platio kaznu grijeha, rat se završio. Tajna informacija: mi smo pobijedili! Bog ima cijeli svijet u svojoj ruci i stvorio je način kako mi možemo provesti vječnost s Njim.

Pa zašto se onda borimo? Zato što još uvijek živimo na zemlji. Imamo stvarnog neprijatelja i dok god smo živi moramo se nositi s njime. Ničega se ne trebamo bojati. Ako živimo Kristolikim životima, uvijek ćemo biti snažniji od bilo čega što se pojavi na našem putu. Ali, Biblija je jasna po tome da ne možemo ignorirati postojanje našeg neprijatelja.

„Moraš razumjeti svoga neprijatelja, jer ne možeš pobijediti ono što ne razumiješ.“ T. D. Jakes

Sotona je anđeo s ”božanskim” kompleksom

Možete pomisliti kako su i sotona i Bog podjednaki u svojoj borbi i kako se zapravo radi o dvije različite strane (nešto slično poput onoga što možemo vidjeti u crtanim filmovima u kojima je vrag na jednom, a anđeo na drugom ramenu). Ipak trebamo biti jasni: priča o Bogu i sotoni nije o tome kako se dva ”boga” bore jedan protiv drugoga. Sotona je anđeo s ”božanskim” kompleksom. On posjeduje svoju snagu i autoritet samo iz razloga što mu je Bog dopustio da ih ima određeno vrijeme.

Sotona je lažljivac

Jedini način kako možemo poznavati našega neprijatelja jest da znamo njegove osobnosti. Svrha našega neprijatelja u našim životima jest da nas uvjeri u laži o Bogu. Sve je počelo u Edenskome vrtu s Adamom i Evom. Njegove laži su nešto poput: „Bog nije baš toliko dobar, Bog ti ne govori cijelu istinu“. Laži idu i dublje: „Bog je pogriješio time što te je stvorio“, ili „Bog ti neće pomoći“. Sve je utemeljeno u laži protiv Boga. Najveće i najsnažnije laži uvijek napadaju identitet i zvuče kao: „Ti to ne znaš“, ili „Nemaš ono što je potrebno“. Sotonine riječi su uvijek umotane u strah, tjeskobu ili sram.

Sotona je optužitelj

Naš nas neprijatelj voli optuživati. On je znan kao optužitelj braće. (Otkrivenje 12)

Nakon što počnemo živjeti u duhovnom pouzdanju, on će koristiti nove laži. „Što ti misliš – tko si ti“? Na taj način će nas često optuživati da smo ponosni ili arogantni. On voli koristiti ove optužbe kako bi nas zaustavio na našem putu. Optužba je tvrdnja kojom se ukazuje na to kako netko nešto čini na pogrešan način. Naš neprijatelj nikada neće prestati. On će uvijek ići dalje i nadati se kako ćemo mi sve više vjerovati lažima: „Ti si u krivu“, ili „Stvoren si takav nikakav“. Optužbe su opasne jer će nas pokušati odvratiti od naše istinske svrhe koja se sastoji od toga da živimo živote u izobilju, kao što nam je Isus obećao.

Sotona je kradljivac

U Ivanovu Evanđelju 10, 10 vidimo opis osobnosti našeg neprijatelja. Kaže kako „kradljivac jedino dolazi da ukrade, ubije i uništi“.

Riječ ”ukrasti” na grčkom jeziku označava riječ ”klepto” i od te riječi dolazi riječ ”kleptomanija”, odnosno oznaka za nekoga tko uživa u krađi. Dok neprijatelj radi u našim životima, on nas pokušava pokrasti. Mi to možda ne osjetimo dok se događa, ali prije ili kasnije osjetimo da nam je nešto što nam je pravedno pripadalo sada oduzeto. Ako svakoga dana želimo hodati u pobjedi trebamo imati na umu to da neprijatelj u naš život dolazi kao kradljivac.

Sotona želi da pravimo žrtve

U Ivanu 10, 10 koristi se riječ ”ubiti”, ali to ne mora nužno značiti ubijanje. Riječ ”ubiti” u grčkom jeziku se kaže ”thuo”, što znači žrtvovati. „Bog ne želi doprijeti do tebe! Nećeš Ga moći iskusiti“! Sve je ovo neprijateljeva dimna zavjesa. Kada neprijatelj dolazi kako bi ubio, on se nada da ćemo mi žrtvovati sve ono što nam je Bog dao. On nam govori da smo čekali predugo vremena, da smo predugo vjerovali i da se ništa neće dogoditi. To je kao da u ring bacimo ručnik. Luda stvar jest što ponekad povjerujemo u njegove laži. Sotona možda ne treba puno toga ukrasti od nas – pogotovo ako mu velik dio toga već sami dajemo.

Živjeti duhovno na oprezu

„Da nas ne prevari sotona, jer znamo, što on misli“. (2. Korinćanima 2, 11)

Pavao ističe to da ”nas sotona ne prevari”. Često sam čuo rečenice tipa ”Neznanje je blaženstvo“, koje sugeriraju to da ako ne znam nešto život će mi biti udobniji, opušteniji i mirniji. Ali neznanje nije Bogu-ugodan način života. Nepoznavanje neprijateljevih taktika će nas samo učiniti ranjivima.

To ako smo duhovno nepismeni ne znači da će nas neprijatelj ostaviti na miru. To samo znači da je vjerojatnije da ćemo počiniti neke greške zbog toga što ga nismo razumjeli. Neznanje će nas povrijediti o učiniti nas zbunjenima, zavaranima i izoliranima. Bog nas nije pozvao da budemo duhovno slijepi. On nas je pozvao da budemo duhovno oprezni.

Autorica: Havilah Cunnington; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: