Lignje i zdravlje: 7 zdravih razloga zašto ih trebamo češće jesti

Lignje su odlične za zdravlje, a u ovom članku doznajte nekoliko zdravih razloga zašto ih češće trebamo jesti.

Jela od lignje možete pronaći u većini restorana u današnje vrijeme. To divno meso lignje pojavljuje se u raznim rižotima, juhama i drugim ukusnim jelima. 

Meso lignje ima gotovo prozirnu, bijelu boju, pomalo je gumene teksture te ima onaj primamljivi okus. Divno je, naravno, no je li zdravo? Nutricionistica Geeta Shenoy s portala Thehealthsite kaže da je lignja vrlo zdrava.

Pogledajmo zašto je lignja odlična za zdravlje:

1. Lignja ima dobru nutritivnu vrijednost

Lignja pripada obitelji školjkaša koji dolaze u 4 vrsta: crni, bijeli, tvrde ljuske i crveni. Ima puno proteina, minerala, a jako malo kalorija. Zbog toga je lignja vrlo nutritivno jelo.

Lignje kalorije
Foto: Pexels

2. Lignje imaju malo kalorija

Lignje su odlične za osobe koje žele jesti dovoljno proteina bez da ugroze količinu pojedinih kalorija u danu. 100 grama lignje ima samo 75-85 kalorija. No, ako ju volite prženu, onda trebate znati da će tada imati dosta više kalorija.

3. Dobar izvor proteina

100 grama lignje ima oko 15,5-16,1 grama proteina.

4. Lignja ima nula ugljikohidrata

Osobe koje su na keto dijeti i osobe koje žele povećati unos proteina, a smanjiti unos ugljikohidrata, mogu uživati u lignji koja nema nimalo ugljikohidrata!

5. Lignja je odličan izvor vitamina B12 i B6

Tijelu je potreban vitamin B12 za mentalno zdravlje i zdravlje krvi, a vitamin B6 za sprječavanja srčanog udara. To vam daje dobar razlog da jedete lignje budući da su bogate tim vitaminima.

6. Selenij i vitamin E

Lignja ima dosta vitamina E i selenija. Selenij, kojeg nemamo puno u tijelu, djeluje s vitaminom E u pospješivanju normalnog rasta tijela i plodnosti. Kao antioksidant on može igrati ulogu u borbi protiv raka te može umanjiti rast tumora.

7. Nema brige oko kolesterola

Kao i većina školjkaša, lignja ima dosta dijetalnog kolesterola. No to vas ne treba spriječiti da ju jedete. Ona ima jako malo masti te tijelo teško upije kolesterol iz nje. Ujedno, nekoliko istraživanja pokazalo je da jedenje školjkaša smanjuje, a ne povećava, kolesterol u krvi. 

Lignje proteini
Foto: Unsplash

Mjere opreza 

Kako biste izbjegli trovanje hranom koje se većinom povezuje s pokvarenom morskom hranom, pratite sljedeće upute: 

  • Jedite svježe lignje – kao i svi drugi školjkaši i lignja ima kratak rok trajanja te je podložna kontaminaciji bakterijama. Osoba ih mora ili jesti svježe (isti dan kada su ulovljene) ili ih držati na temperaturi između 0 i 5 stupnjeva. 
  • Kupujte ih iz pouzdanog izvora – važno je znati od koga kupujete i znati kakvu hranu ta osoba ili trgovina prodaju kako bi izbjegli kupovanje pokvarenih namirnica. 
  • Dobro ju očistite – izvucite glavu, uklonite unutrašnjost i vrećicu s tintom, odvojite krakove i dobro ih izribajte čistom vodom prije korištenja. Jestivi su krakovi i tijelo lignje. 

PROČITAJTE JOŠ: