Keto dijeta može biti opasna, no malo tko o tome razmišlja. U ovom tekstu otkrivamo zdravstvene rizike na koje trebate obratiti pozornost kod keto dijete.

Keto dijeta je vrsta dijete u kojoj osoba gubi težinu tako što unosi malo ugljikohidrata, a puno masti u tijelo. 

Takav način prehrane dovodi do ketoze, metaboličkog stanja u kojem se tijelo oslanja na energiju iz masti, a ne iz ugljikohidrata. No, sama dijeta ima mnoge rizike. 

Je li keto dijeta opasna i koliko? Portal Healthline donosi sedam rizika:

1. Može doći do keto groznice

Osoba na keto dijeti unosi manje od 50 grama ugljikohidrata dnevno što može doći kao veliki šok tijelu. 

Dok tijelo crpi preostale ugljikohidrate i prebacuje se na korištenje ketona i masti za energiju, možete osjetiti simptome nalik groznici i gripi. 

Mnogima se simptomi smanje tijekom nekoliko tjedana, no važno je pratiti promjene i piti mnogo vode. 

2. Keto dijeta je opasna jer može opteretiti bubrege

Masna hrana kao što su jaja, meso i sirevi čine temelj keto dijete jer ne sadrže ugljikohidrate. No, ako jedete previše navedene hrane, može doći do problema s bubrezima i kamencima. 

Osobe koje već imaju kronične probleme s bubrezima trebaju izbjegavati keto dijetu koja može pogoršati postojeće probleme s bubrezima. 

3. Može uzrokovati probleme s probavom i promjene u bakterijama crijeva

Budući da keto dijeta ne sadržava ugljikohidrate, bit će teško nadoknaditi sva potrebna vlakna. Neki od najboljih izvora vlakana uključuju voće, razno povrće, cijele žitarice i grah, koji nisu dio keto dijete. 

Zbog toga može doći do neugode i zatvora probavnog sustava. 

Ujedno će se promijeniti i crijevne bakterije. Zdrava crijeva dovode do jačeg imuniteta, boljeg mentalnog zdravlja te smanjuju upalu, a keto dijeta na to može negativno utjecati jer se njome mijenjaju zdrave crijevne bakterije. 

4. Keto dijeta je opasna jer može dovesti do manjka ključnih nutrijenata u tijelu

Budući da keto dijeta zabranjuje konzumiranje voća koje je bogato nutrijentima i drugih namirnica, vaše tijelo gubi vrlo važne nutrijente kao što su kalcij, vitamin D, magnezij i fosfor. To je također jedna od opasnosti keto dijete.

Tijekom vremena može doći do manjka tih nutrijenata što dovodi do bolesti. Važno je proučiti koju hranu, bogatu nutrijentima, keto dijeta dozvoljava. Neke od namirnica koje sadrže nutrijente, a ujedno su korisne jesu avokado, orasi te određene vrste povrća. 

5. Može doći do opasnog smanjenja šećera u krvi

Dijete s malim udjelom ugljikohidrata, kao što je keto, mogu pomoći kontrolirati šećer u krvi kod dijabetičara. 

No, osobe s dijabetesom tipa 1 spadaju u rizičnu skupinu jer može doći do smanjenja šećera u krvi zbog čega dolazi do zbunjenosti, umora, znojenja i drhtavice. Zbog toga se osobama s dijabetesom tipa 1 ne preporuča keto dijeta kada se kombinira s inzulinom (isto vrijedi i za dijabetes tipa dva u kombinaciji s inzulinom za smanjenje šećera u krvi). 

6. Može doći do oštećenja zdravlja kostiju

Keto dijeta može dovesti do oštećenja zdravlja kostiju. Prema istraživanju, keto dijeta smanjuje gustoću kosti zbog čega one slabe. Efekt postaje jači s vremenom. Zbog toga je važno biti jako oprezan s keto dijetom ako već postoji neka bolest kostiju ili ako osjetite promjene ili bolove u kostima dok ste na keto dijeti.  

7. Keto dijeta je opasna jer može povećati rizik od kroničnih bolesti i rane smrti

Ketogene dijete povećavaju rizik od rane bolesti, kao što je bolest srca ili rak – no ova tvrdnja je još uvijek izvor mnogih debata. 

Određeni dokazi daju naznačiti da dijete s niskim udjelom ugljikohidrata mogu dovesti do jako lošeg zdravlja, dok dijeta koja se bazira na proteinima i povrću bolje djeluje na tijelo. 

Unatoč tome, potrebno je provesti više istraživanja kako bi podaci bili konkluzivniji. 

Zaključno:

Iako je keto dijeta, kratkotrajno gledano, odlična za gubljenje kilograma, ona dugoročno može uzrokovati mnoge probleme s tijelom i dovesti do rane pojavi raznih bolesti. 

Osobe koje pate od kroničnih bolesti, problema s kostima, dijabetesa, bolesti bubrega i drugih bolesti ne bi trebate isprobavati keto dijetu. 

Opasnosti keto dijete nisu zanemarive. Prije odluke da pođete na dijetu, najbolje se konzultirajte sa svojim liječnikom. 

PROČITAJTE JOŠ: