Ljubav u braku
Foto: Pexels

Ljubav u braku nije jednostavna, iako se to mnogima čini. Na njoj se treba puno raditi. Kako voljeti jedno drugo do kraja života?

A povrh svega toga imajte ljubav, koja je veza savršenstva!“ (Kološanima 3, 14) 

Kološanima 3 govori o životu Božjeg djeteta. Naš se životni stil uspoređuje s odjećom koju nosimo. U 8. stihu piše da postoji odjeća koju morate skinuti: bijes, ljutnja, zloba, kleveta i sramotan jezik.

U 12. i 13. stihu piše da bi se vaša nova odjeća trebala sastojati od suosjećajnih srca, dobrote, poniznosti, krotkosti, strpljenja, tolerancije i opraštanja. A onda u 14. retku piše: „A iznad svega imajte ljubav.“ 

To se može čitati kao: staviti ljubav iznad svega, jer je to najvažnije. Ali još bolje to možete pročitati kao: obucite ljubav preko svih ostalih odjevnih predmeta.

Ljubav je kaput koji prelazi preko svega. Ljubav „sve povezuje u savršenom skladu.“ Ljubav je veza koja spaja sve one druge dobre osobine.

Ovo je zaista prekrasan opis! Jer doista, ako postoji ljubav, onda ima smisla brinuti jedni o drugima; biti ljubazan; biti ponizan; biti krotak; biti strpljiv; izdržati i oprostiti jedni drugima. I zato je, kada razmišljate o tome kako bi se suprug i supruga trebali odnositi jedni prema drugima u braku, ovo stih koji to lijepo opisuje: „A povrh svega toga imajte ljubav, koja je veza savršenstva.“ 

Različiti oblici ljubavi 

Sad, da budem iskren, malo sam suzio stvari. Jer ovdje se misli na daleko širi pojam ljubavi od puke ljubavi između muža i žene. Riječ je o ljubavi koju možemo imati prema drugim ljudima. No, ovakav ”široki” oblik ljubavi također vrlo važan u braku.

Davanjem ovog općeg oblika ljubavi obilno jedni drugima, posebna bračna ljubav, ljubav koja u središte stavlja jednog muškarca i na jednu ženu, može procvjetati.

Ako živite zajedno kao dvoje ljudi, otkrit ćete si međusobno stvari koje nikada niste mogli zamisliti. Zato želim ukazati na dvije stvari koje su pod okriljem ljubavi. Nemojte misliti da ljubav čini te stvari nepotrebnima.

Ljubav vam omogućuje da ih činite i čineći ih vaša ljubav raste. Ali shvatite da te stvari postoje odvojeno od ljubavi.

Ovo su pravila za ljubav u braku. Opisana su u Kološanima 3, 13.

”Podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi!”

Podnosite jedno drugo 

Prvo glasi: „Podnosite jedno drugo.“ Skupi njegovu odjeću. Ona sluša ”pogrešnu” vrstu glazbe. Zaboravio je obaviti svoj dio kućanskih poslova, opet. Neprestano ti prigovara. Ima pogrešne političke stavove. Čini se da se više zabavlja sa svojim prijateljima nego s vama. Još uvijek nije popravio tu svjetiljku. Ponovno kasni s ispunjavanjem tog službenog obrasca.

U braku se spajate. Dvoje postaju jedno. To se odnosi na vrste velikih i malih prilagodbi u vašem životu. Ali ostajete dvoje ljudi s dva mišljenja, dvije osobnosti i dvije povijesti. A to znači da ne radite sve na isti način i ne držite uvijek istog mišljenja. Kako se nosite s tim? Podnosite jedno drugo. 

Kako voljeti jedno drugo u braku
Foto: Pexels

U braku vam treba više tolerancije nego bilo gdje drugdje, jer je brak vrlo blizak odnos. Potrebna je umjetnost tolerancije. S jedne strane to znači da se ne morate uzbuđivati zbog toga kako supružnik radi određene stvari. To je oslobađajuća misao. Ne morate voljeti sve.

Jednostavno samo trebate izdržati. S druge strane, znači da toliko ne stavljate fokus na to da želite osuditi drugu osobu zbog onoga što čini. Ne dopuštate da vam to stvara toliki teret da je oprost nemoguć.

Ponekad ste tužni zbog onoga što druga osoba radi. To se događa u svakom braku. Ponekad ste ljuti zbog onoga što druga osoba radi. To se događa u svakom braku. Ali recept za sretan brak glasi da postoji veliko područje gdje se oboje smiješite, niste ravnodušni, nego se volite i kažete: „Pa, takav je. Pa, takva je.“ Naučite umijeće tolerancije.

Oprostite jedno drugome 

Ali ponekad postoje i slučajevi kada na kraju završite u tuzi ili bijesu zbog riječi ili ponašanja druge osobe. Tada dolazite do druge točke: „Oprostite jedno drugome.“ Oprost je jedna od najtežih stvari u životu. Kršćani imaju veliku prednost: i sami ste dobili oprost za svoje grijehe po Gospodinu Isusu. Znate kako je sjajno primiti oprost.

Zbog toga želite da i onaj koga toliko volite doživi oprost i da ga vi pružite. Sve dok u srcu imate nešto što još niste oprostili drugoj osobi, nikada više ne možete moliti „oprostite nam dugove naše, kao što i mi opraštamo dužnicima.“ Ljubav se izražava u opraštanju.

Ljubav u braku se ovdje navodi kao zapovijed. „A povrh svega toga imajte ljubav.“ Ljubav je emocija. Vama se to događa. Može vas svladati kad pogledate svog muža, svoju ženu. To se može dogoditi u prvom ljubavnom razdoblju, no i nakon dvadeset i pet godina i dalje se može dogoditi.

Predajte se jedno drugom u braku i sve postaje bolje i bolje. Ali ljubav nije samo osjećaj koji vam se dogodi. To je također zadatak. Imajte ljubav. Volite se. Radite stvari koje dolaze s ljubavlju i primijetite kako se vaši osjećaji povećavaju.

Brak je savez 

Jedna od stvari koja dolazi s ljubavlju je vjenčanje. To je vrlo konkretan korak s kojim kažete: „Voljet ću te do kraja života.“ Kad ste u braku, dali ste zavjet, a ne namjeru. Sklopili ste bračni savez. Postoji pitanje s kojim se nikada nećete morati suočavati do kraja života: s kime želim živjeti? Na to pitanje je odgovoreno: obećali ste vjernost svom mužu ili supruzi.

To daje veliki mir bračnom paru, ali i djeci koju im Bog daje. Dakle, stupanje u brak je konkretan iskaz ljubavi, no u braku morate neprestano prikazivati ljubav, koja je poveznica savršenstva.

Autor: Marten Visser; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net

PROČITAJTE JOŠ: