Matična mliječ se kao lijek koristi za liječenje određenih tegoba. Vrlo je korisna za zdravlje, a ljekovita svojstva su uistinu nevjerojatna. 

Svi znaju da su pčele vrijedne životinje koje su jako dobre za okoliš zbog toga što oprašuju. Međutim, pčele su jako dobre i korisne čovjeku. Osim meda, koji je prepun antioksidansima, pored peludi, koja ima sjajno protuupalno djelovanje, postoji i kavijar pčelinjeg svijeta – matična mliječ.

Matična mliječ je ljekovita mliječna supstanca koju luče pčele, a koja se sastoji od proteina, masti, vitamina, enzima i minerala. Pčele ju proizvode da bi s njom hranile svoju kraljicu u košnici koja je jedina koja konzumira ovu ekskluzivnu hranu.

Iako istraživanja o matičnoj mliječi ne prestaju, sva istraživanja ukazuju na korisnost i dobrobiti matične mliječi za ljudsko zdravlje.

Matična mliječ ima brojna ljekovita svojstva, a ovo su samo neka:

Matična mliječ može smanjiti simptome PMS-a

U istraživanju provedenom 2014. godine 110 je žena uzimalo 1000 mg matične mliječi u kapsulama ili placebo kapsule neprestano kroz dva uzastopna menstrualna ciklusa. Rezultati su pokazali da su žene koje su konzumirale matičnu mliječ imale blaže simptome PMS-a. Razlog su vitamini B kojima je bogata, a oni su sjajni za živčani sustav.

Pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica

Istraživanje provedeno 2012. godine uključivalo je zdrave volontere između 42 i 83 godine života koji su konzumirali 3000mg matične mliječi u danu šest mjeseci, a ispostavilo se da su imali veći broj crvenih krvnih stanica od ispitanika koji su uzimali placebo.

Matična mliječ možda doprinosi plodnosti

U jednom istraživanju objavljenom 2018. godine otkrilo se da matična mliječ potiče plodnost kod ženki miševa, a što ukazuje na mogući jednak učinak i kod ljudi.

Matična mliječ ljekovita svojstva
Foto: Unsplash

Matična mliječ može pomoći kod simptoma menopauze

U jednom istraživanju provedenom 2011. godine, 120 žena koje su ušle u menopauzu podijeljene su na dvije grupe. Jedna je grupa konzumirala matičnu mliječ, a druga placebo svakog dana 4 tjedna. Rezultat je bio da su žene koje su konzumirale matičnu mliječ imale blaže simptome.

Može djelovati probiotički

Liječnici već neko vrijeme ukazuju na dobrobiti matične mliječi za proizvodnju crijevne flore. Klinička istraživanja su ukazala da matična mliječ također djeluje povoljno na probavni sustav zbog svojih protukancerogenih svojstva koja djeluju u kombinaciji s probiotičkim bakterijama iz mliječnih proizvoda.

Matična mliječ kao lijek za rane

Iako je med dokazano djelotvoran za zacjeljivanje rana, isto vrijedi i za matičnu mliječ. Istraživanje provedeno 2010. godine ukazuje da ona značajno ubrzava tjelesne procese koji su zaslužni za zacjeljivanje, uključujući i ubrzano prenošenje hranjivih tvari do mjesta ozlijede. 

Možda može pomoći protiv dijabetesa

Matična mliječ može biti ljekovita za dijabetes. Iako istraživanja tek trebaju definitivno pokazati ovu poveznicu, neka istraživanja daju obećavajuće rezultate glede dijabetesa i konzumacije matične mliječi. Jedno je istraživanje pokazalo da može pomoći u regulaciji glukoze u krvi, a time i oboljelima od dijabetesa drugog tipa.

Postoje li rizici pri konzumaciji matične mliječi?

Općenito, matična mliječ nema nikakve nuspojave. Međutim, oni koji uzimaju lijekove za prorjeđivanje krvi trebaju se posavjetovati s liječnikom prije nego počnu konzumirati matičnu mliječ. Osim toga, oni koji su alergični na ubod pčele i na pelud svakako trebaju izbjegavati matičnu mliječ, savjetuje portal Eat This Not That!.

Oblici matične mliječi
Foto: Unsplash

U kojim se oblicima javlja?

Matičnu mliječ prirodno luče pčele, no u obrađenom obliku ono se može javiti kao tableta, tekućina, ili prah.

Pri kupnji matične mliječi dobro je provjeriti porijeklo i proizvođača. Time osiguravate da ne kupujete proizvod pčela koje su onečišćene pesticidima ili čija je košnica onečišćena.

Točka na kraju: trebam li ju početi koristiti?

Uzevši u obzir navedena istraživanja, može se ustvrditi da su zdravstvene koristi matične mliječi za ljudsko zdravlje zabilježene, no potrebna su dodatna istraživanja. Istraživanja provedena na životinjama daju obećavajuće rezultate. U najmanju ruku, matična je mliječ izvor mnogih hranjivih tvari koje tijelu uvijek trebaju.

PROČITAJTE JOŠ: