Moćno Božje obećanje koje će nas utješiti u teškim danima

Moćno Božje obećanje koje će nas utješiti u teškim danima
Foto: Freepik

U teškim danima lako se prepustiti očaju. To neprijatelj želi! Ali u Bibliji je moćno Božje obećanje da će On biti cijelo vrijeme s nama.

“Kad preko vode prelaziš, s tobom sam; ili preko rijeke, neće te preplaviti. Pođeš li kroz vatru, nećeš izgorjeti, plamen te opaliti neće.” (Izaija 43, 2)

Mnogima je ovo jedan od najdražih stihova u Bibliji. U kontekstu, Izaija razgovara s Izraelcima kada su bili u zarobljeništvu u Babilonu. U 42. poglavlju, Bog je rekao Izraelu da su bili u zarobljeništvu zbog svoje duhovne “sljepoće” i “gluhoće”. Vidjeli su Božju moć i čuli Božju Riječ, ali ga nisu poslušali i sagriješili su protiv Njega. Bog im se obraća riječima:

“Čujte, gluhi! Progledajte, slijepi, da vidite! Tko je slijep ako ne moj sluga, tko je gluh kao glasnik koga šaljem? Tko je slijep kao prijatelj, tko je gluh kao sluga Jahvin? Mnogo si vidio, ali nisi mario, uši ti bjehu otvorene, ali nisi čuo! Jahvi se svidjelo zbog njegove pravednosti da uzveliča i proslavi Zakon svoj. A narod je ovaj opljačkan i oplijenjen, mladići mu stavljeni u klade, vrgnuti u zatvore. Plijene ih, a nikoga da ih izbavi; robe ih, a nitko da kaže: “Vrati!” (Izaija 42, 18-22)

Ali iako su Izraelci bili slijepi i gluhi Božje sluge, u 43. poglavlju im govori:

Sada ovako govori Jahve, koji te stvorio, Jakove, koji te sazdao, Izraele: “Ne boj se, jer ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao: ti si moj!” (Izaija 43, 1)

Iako su bili zaboravili Boga, On im donosi najbolju vijest: otkupio ih je. Zove ih imenom. Njegovi su. I zato im je dao ono predivno obećanje na početku teksta.

Bog je uvijek uz svoj narod

Kakvo obećanje! Primijetite da Bog nije obećao da oni nikada neće patiti. U stvari je rekao da će proći kroz vode, rijeke i vatru. Ipak obećava da će, kad budu prolazili kroz teška vremena, biti s njima. A njihove nevolje neće ih preplaviti, naškoditi im ili uništiti.

Unatoč njihovim neuspjesima, Bog ih je otkupio i nazvao ih imenom. Rekao im je: “Ti si moj.” Nisu učinili ništa da zasluže Božju milost da ih otkupi i učini svojim. Ali On je to odlučio. A budući da su oni sada bili Njegovi, nikada ih neće napustiti i uvijek će ih štititi.

Ovo je prekrasna slika kako nas Bog spašava i izbavlja.

Svi smo sagriješili protiv Boga. Poput Izraela, bili smo slijepi i gluhi. I bili smo zarobljeni i sakriveni u zatvorima grijeha. Sotona nas je opljačkao i nitko se nije mogao spasiti. Ipak, naš Bog nas je otkupio krvlju Isusa, nazvao nas imenom i učinio nas svojim. I zbog toga, poput obećanja da će u sve dane biti s Izraelom, isto obećanje daje i nama!

Pogledajmo ponovo Izaiju 43, 2. Bog prvo kaže:

“Kad preko vode prelaziš, s tobom sam …”

Bog ne kaže “AKO preko vode prelaziš” ili “AKO prolaziš kroz vatru”, nego “KAD …”

Drugim riječima, svi će vjernici prolaziti kroz razne vrste nevolja.

Sam Isus je rekao:

“To vam rekoh da u meni mir imate. U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet!” (Ivan 16, 33)

Mi koji vjerujemo u Isusa, patit ćemo na različite načine u ovom životu. Ali ne smijemo posustati. Umjesto toga, trebamo ustrajati, jer je Isus pobijedio svijet i svaki dan nam govori: “Ja ću biti s vama.” I zato što će uvijek biti s nama, rijeke nas neće nadvladati; a požari života nas neće spaliti niti progutati.

Nevolje ne možemo zaobići

U Hebrejima 13, 5 piše:

U življenju ne budite srebroljupci, zadovoljni onim što imate! Ta on je rekao: Ne, neću te zapustiti i neću te ostaviti.

Bez obzira kroz što moramo proći, Isus će biti s nama, ojačati nas, utješiti, pomoći nam. Nećemo uvijek osjećati kao da je s nama, ali obećao je da će biti s nama. Bog nikad ne laže ili ne uspijeva održati svoju riječ.

Kakvo obećanje! Stvoritelj svemira, Onaj koji je stvorio rijeke, Onaj koji je govorio vjetru i valovima i oni su ga poslušali, uvijek će biti s nama. Nikad neće skinuti pogled s nas. Nikad ne drijema.

Ne, ne drijema i ne spava on, čuvar Izraelov. (Psalam 121, 4)

Usmjerite pogled na Isusa! Bez obzira osjećate li ga ili ne, On je tu. Bacite na Njega sve svoje brige! Kao što nam Petar kaže:

Ponizite se dakle pod snažnom rukom Božjom da vas uzvisi u pravo vrijeme. Svu svoju brigu povjerite njemu jer on se brine za vas. (1. Petrova 5, 6-7)

Nemojte se iznenaditi kad budete prolazili kroz vode ili kroz vatru. Dobri Pastir drži pogled na vama i zaštitit će vas i izbaviti.

Kakvom divnom Spasitelju služimo! Zahvaljujmo Mu danas i svaki dan na Njegovoj neprestanoj vjernosti i neizmjernoj ljubavi.

PROČITAJTE JOŠ: