NaslovnicaDuhovnostNa koji dan je Isus razapet?

Na koji dan je Isus razapet?

U kršćanstvu, pitanje “na koji dan je Isus razapet” ima temeljni značaj. Isus Krist, je razapet je na Veliki petak, što je dva dana prije Uskrsa.

Njegovo raspeće i uskrsnuće predstavljaju temelj kršćanske vjere i njezine poruke o spasenju i oprostu grijeha.

Isusovo raspeće odigralo se tijekom rimskog perioda, u kojem su vlasti razapinjale osobe za kaznu ili kao upozorenje drugima. Isus je optužen za bogohuljenje i pobunu protiv Rima, što je u to vrijeme bilo dovoljno da se osudi na smrt. Neki povjesničari smatraju da se raspeće dogodilo oko 30. godine nove ere.

Prema Evanđeljima, događaj se odvijao tijekom Velikog tjedna, koji se započinje Cvjetnicom i završava na Uskrs.

VIDI OVO: Molitva na Veliki petak

Na dan raspeća Isus je suočen sa sramotnim suđenjem

Na dan raspeća, Veliki petak, Isus je suočen sa sramotnim suđenjem i konačno osuđen na smrt od strane rimskog upravitelja Poncija Pilata. Nakon što je bičevan, Isus je bio prisiljen nositi svoj križ do brda Golgota, gdje je razapet zajedno s dvojicom razbojnika.

Isusovo raspeće smatra se najvećom žrtvom za čovječanstvo u kršćanstvu jer je Njegova smrt na križu omogućila otkupljenje svih grijeha i otvorila vrata spasenju za sve one koji vjeruju u Njega.

Raspeće predstavlja Božju ljubav prema ljudima i spremnost da pošalje Svog Sina da preuzme njihove grijehe kako bi im omogućio vječni život.

Dan na koji je Isus razapet je jedan od najvećih u liturgijskom kalendaru

Danas, kršćani diljem svijeta obilježavaju Veliki petak s tugom i pokorom. Crkve obično organiziraju posebne službe kako bi obilježile Isusovu muku, a mnogi vjernici sudjeluju u postu i molitvi tijekom dana.

Veliki petak ostaje jedan od najvažnijih dana u liturgijskom kalendaru, središnji trenutak u kojem kršćani širom svijeta podsjećaju na Isusovu žrtvu.

VIDI OVO: Isus na križu: Koliko je dugo bio na križu dok nije izdahnuo?

Kako se obilježava Veliki petak?

Kršćanske denominacije na razne načine obilježavaju događaje Velikog petka. To uključuje dramatizacije Isusove muke, Križni put, tihe službe, te osobne duhovne prakse kao što su post, pokora i molitva.

Ove aktivnosti pomažu vjernicima da se povežu s Isusovom žrtvom i razmisle o značenju Njegovog raspeća u njihovim životima.

Sveukupno, pitanje “na koji dan je Isus razapet” važno je za razumijevanje kršćanske vjere. Isusovo raspeće na Veliki petak predstavlja središnju točku kršćanske teologije i duhovnosti.

Obilježavanje ovog dana, zajedno s ostalim događajima Velikog tjedna, pruža vjernicima priliku da prodube svoje razumijevanje i ljubav prema Isusu Kristu, kao i da obnove svoju vjeru u Njegovu obećanu milost i spasenje.