Najbolje vrijeme za vježbanje ovisi o vašem cilju, tj. što želite postići tom vježbom. Ako želite izgubiti kilograme, najbolje je vježbati ujutro. No, za jačanje mišića slobodno možete vježbati i poslijepodne. 

Svi mi znamo da je jako važno da ostanemo aktivni, posebno ako već radimo posao koji od nas zahtjeva cjelodnevno sjedenje. Preporuča se aktivnost od 30 minuta dnevno (trčanje, brzo hodanje, vožnja biciklom i sl.). 

Fizička aktivnost ima mnoge prednosti te je jako važno podsjetiti se s vremena na vrijeme što dobivate ako ste fizički aktivni kako biste ostali motivirano za vježbanje. 

Fizičkom aktivnošću jačate mišiće, smanjujete mast u tijelu, jačate kosti, jačate mozak, tijelo vam postaje osjetljivije na inzulin, dulje ostajete mladi, pod manjim ste stresom, kreativniji ste, bolje spavate po noći, smanjuje se depresija, itd. 

Naravno, ovaj se popis može nastaviti u nedogled – toliko je vježbanje zdravo! 

Kada je najbolje vježbati – ujutro ili navečer? 

No, sada se nameće još jedno pitanje: kada je najbolje vježbati, ujutro ili na večer? 

Pretpostavljamo da nemate baš svaki dan cijeli slobodan tako da se morate odlučiti hoćete li biti aktivni u jutro ili na večer. 

Pa, ako ste inače jutarnji tip, onda vam neće teško pasti vježbati u jutro jer se ionako rano budite kako biste nešto obavljali. Ako niste jutarnji tip, možda trebate postati. Vježbanje u jutro odličan je način da započnete dan, pogotovo ako vas čeka stres i mnogo posla. Kada se aktivirate rano u jutro, onda vam je cijelo tijelo spremno za rad tijekom dana. Vaš biološki sat se budi te ga se ne može lako izbaciti iz ravnoteže. 

VIDI OVO: Vježbanje kod kuće: 3 vježbe koje su odlične za zatvorene prostore

Ako inače ostajete predugo budni, onda vaš biološki sat nije previše stabilan. Zbog toga je važno vježbati u jutro jer vam tijelo dobiva poruku da je vrijeme za buđenje, a u konačnici, kada dođe noć, i za jako dobro spavanje. 

Ujedno, kada vježbate rano ujutro, lakše ćete se razbuditi budući da vam se vježbanjem diže tjelesna temperatura tako da se tijelo prebacuje u stanje probuđenosti. 

Ako imate vremena za vježbu jedino na večer, onda je možda najbolje da to bude laka vježba kako se vaše tijelo ne bi previše razbudilo. Ipak je večer vrijeme kada se trebate dovoljno umoriti da idete spavati, a ne se razbuditi da ne možete zaspati. 

Znači vježbanje na večer je dobro ako je vježba laka i opuštajuća. Tako možete otići prošetati ili voziti bicikl. Nemojte se pretjerano naprezati jer onda tijelo proizvodi hormon endorfin koji vas stavlja u stanje pobuđenosti tako da nećete moći spavati najmanje dva sata poslije intenzivne tjelesne vježbe, piše Lifehack.

Najbolje vrijeme za vježbanje

Znači, odredili smo najbolje doba dana za vježbu. Ako vježbate ujutro bit ćete budniji i spremniji za novi dan te možete slobodno intenzivno vježbati, no ako vježbate na večer najbolja je vježba slabijeg intenziteta kako si ne biste poremetili san. 

Vrijeme vježbe ujedno ovisi o vašem cilju, tj. što želite postići tom vježbom?

Ako želite izgubiti kilograme, najbolje je vježbati rano u jutro jer će vam se tako probuditi metabolizam. Ako samo želite snagu i mišiće, možete čekati do kasno poslije podne jer su vam tada hormoni na vrhuncu. 

Ujedno, ako odlučite intenzivno vježbati u jutro, prvo se dobro razbudite, pojedite lagan doručak i tek onda idite vježbati. Važno se i držati rutine – kada si odredite vrijeme u danu za vježbanje, nastojte ga ne mijenjati svako malo. 

VIDI OVO: 7 razloga zašto je dobro vježbati vani u prirodi

Vježbanje na prazan želudac

Možda ne volite jesti prije vježbe, a pogotovo ne ujutro. Ako u jutro radite manje intenzivne vježbe, slobodno možete vježbati na prazan želudac budući da vaše tijelo još ima energije od prošle večeri. No, ne biste trebali vježbati dulje od 30 minuta te svakako trebate jesti unutar 30-60 minuta nakon vježbe 

Ako u jutro vježbate malo intenzivnije, dobro je pojesti nešto lagano 30-60 minuta prije vježbe. Nemojte zaboraviti popiti malo vode 15 minuta prije vježbe, kao i za vrijeme vježbe. 

Najvažnije je da osnažite svoje tijelo hranom poslije vježbe kako bi mišići mogli rasti. Najbolje je jesti unutar 2 sata poslije vježbe kako bi vaše tijelo dobilo ono najbolje iz vježbe. 

Odlični su obroci koji kombiniraju proteine i ugljikohidrate jer su oni ključni za oporavak tijela od vježbanja. 

To bi bilo to, sada samo preostaje da se odlučite rano ustati i krenuti u nove pobjede!