Namirnice za mršavljenje žena: Ovih 15 vam najbolje mogu pomoći

Postoje li namirnice koje su najbolje za mršavljenje žena? Na jednom mjestu smo skupili nekoliko koje mogu dati dobre rezultate. 

Opće je poznato da je zdrava i uravnotežena prehrana temelj za mršavljenje, ali i držanje tih kilograma dolje. Na svijetu je nekoliko tisuća vrsta voća i povrća, a svi tvrde različito kada je riječ o najzdravijem voću i povrću, posebice kada želite izgubiti kilograme.

Danas smo skupili nekoliko istraživanja koja su uspjela odrediti najbolje vrste voća i povrća za gubljenje težine. 

Ako želite izgubiti kilograme i nikada ih ne vratiti, onda poslušajte ove stručne savjete. Portal Eat This Not That donosi popis voća i povrća najboljeg za mršavljenje: 

Cvjetača

Cvjetača kao lijek
Foto: Unsplash

Cvjetača je najbolja namirnica za mršavljenje žena od 46 do 51 godine. Ona je dokazano najbolje djelovala na gubljenje kilograma i održavanje težine tijekom 4 godine, tvrdi istraživanje. Bogata je vitaminom C, B i K te je iznimno dobra za zdravlje. 

Svježe mahune

Mahune su iznimno ukusne, posebice kada su dobro pripremljene. Bogate su vitaminima C, K i A, antioksidantima, karotenoidima i vlaknima. U istraživanju su žene u dobi 46-51 godine stavile mahune na treće mjesto kada je riječ o gubljenju kilograma, dok su ih žene od 33 do 40 godina stavile na posljednje, 10. mjesto. 

Paprika

Paprika
Foto: Pixabay

Paprika je česta namirnica na tanjuru onih koji žele izgubiti kilograme. Samo dvije paprike su dovoljne za ispunjavanje dnevne doze vitamina C koji je važan za obranu tijela od bolesti, ali i za regulaciju hormona stresa zbog kojeg često dolazi do skupljanja masti na području trbuha. 

Žuta tikvica

Žene iz obje skupine (do 30 i do 51 godine starosti) su visoke ocjene dali žutoj tikvici. Čini se da nije samo ugodna oku, nego je i iznimno dobra za gubljenje viška kilograma 

Mrkve

Mrkva kao lijek
Foto: Unsplash

Ne samo da su mrkve dobre za vid, nego su slatke, pune beta karotena i vitamina A. Ukratko, mrkve trebaju biti na vašem dnevnom meniju. 

Lisnato zeleno povrće

Znate svo ono povrće koje djeca ne vole? Kelj, salata, kupus, špinat i sl. povrće odlično je za gubitak kilograma kod žena. 

Celer

Celer
Foto: Pixabay

Možda nije pretjerano omiljen, ali je više nego zdrav. On je ključan za gubitak kilograma kod žena i za držanje tih kilograma na uzici. Uz to ima vrlo malo kalorija. 

Prokulice i brokula

Malene i zelene, a tako zdrave, prokulice su zaslužile visoko mjesto na ljestvici namirnica odličnih za mršavljenje kod žena od 46 do 51 godine starosti. One imaju jako malo kalorija, a mnogo vlakana, vitamina i antioksidanata. 

Žene od 33 do 40 godina preferiraju brokulu kao povrće za gubljenje kilograma. 

Borovnice

Borovnice
Foto: Pixabay

Prelazimo na voće. Od ovog malenog voća svima curi slina na usta, a još su bogate vlaknima i nutrijentima koji pomažu smanjiti kile. 

Jabuke i kruške

Jabuke i kruške su, prema istraživanju, genijalne za skidanje viška kilograma. Iznimno su zdrave, pune vlakana i korisnih ugljikohidrata te pomažu pri zaštiti probavnog sustava i borbi protiv upala u tijelu. 

Šljive

plave šljive
Foto: Pixabay

Suhe šljive su jako ukusne i iako imaju malo više kalorija, one su prepune raznih vitamina, vlakana i kalija. 

Grožđe i jagode

Odlična kombinacija za mršavljenje su grožđe i jagode. 

Jagode su prepune vitamina C, kalija i vlakana dok je grožđe jedna od najzdravijih vrsta voća. Jagode sadrže snažan antioksidant koji štiti srce od bolesti, a da ne spominjemo i utjecaj na kilograme. 

Avokado

avokado
Foto: Pexels

Zadnjih godina avokado je postao vrlo popularno voće. On je prepun vlakana zbog čega smanjuje rizik od srčanih bolesti, dobar je za zdravlje očiju te sadrži čak 20 vitamina, minerala i antioksidanata. 

Grejp

Istraživanje je pokazalo da samo pola grejpa prije obroka može pomoći smanjiti mast oko trbuha, može smanjiti kolesterol i vaš struk u samo šest tjedana.

Banane

banane skidaju kilograme
Foto: Pixabay

Svi ih vole, i to s razlogom. Banane mogu pomoći pri izgradnji mišića, poboljšati raspoloženje, smanjiti stres, uravnotežiti krvni tlak, učiniti nas sitima, ojačati kosti i probavno zdravlje. Nije ni čudo što pomažu i pri mršavljenju. 

Naranče

Naranče su herojsko voće, sadrže jako veliku količinu vitamina C (samo 100 grama je dovoljno za pokrivanje 80% DPD vitamina C). Odličan su izvor vlakana, kalija te se bore protiv raka u tijelu. Zato, navalite. 

PROČITAJTE JOŠ: