NaslovnicaDuhovnostNe boj se budućnosti: Bog će se brinuti za tebe

Ne boj se budućnosti: Bog će se brinuti za tebe

Ne boj se budućnosti i što će biti s tvojim životom. Budućnost pripada Bogu. On zna naše prave potrebe i zadovoljit će ih. 

Svi mi imamo povremene strahove i brige. Vaše su drugačije od mojih, ali svi naglašavamo život kroz nezadovoljene potrebe. Što ako se to ne dogodi? Što ako ne budem imao ovo, što ako ono … Kada stvari ne izgledaju dobro, lako je sumnjati u Boga. Umjesto da vjerujemo u Njegovu dobrotu, počinjemo je preispitivati.

Pretjerana usmjerenost na posao, kuću, hobije, na naš život … može izbaciti Boga iz našeg života. Sve su to dobre stvari i važno je brinuti se za njih, ali nemaju budućnost. Ta nam činjenica postaje stvarna u vrijeme ekstremnih promjena. U iskušenju smo da tražimo Boga da ispuni naše nade i snove iz djetinjstva. Anksioznost nam brzo može ispuniti srce kada razmišljamo o budućnosti. Pokušajte sve isplanirati savršeno i to vas može dovesti do mnogih neprospavanih noći.

Bog nam govori u Evanđelju po Mateju 6 da se ne brinemo, jer poznaje naše potrebe. Ne trebamo provoditi vrijeme stenjući u svojim brigama i pitati Boga: “Jesi li siguran?”, jer On već od samog početka ima na umu naše potrebe. Bog zna naše prave potrebe i zadovoljit će ih.

Ne boj se budućnosti – Bog je tu!

Isus je rekao svojim učenicima: “Vi znate put” (Ivan 14,4). Kad je Gospodin učio svoje učenike na zemlji, imali su ogromne planove koji su se borili za njihovu pažnju. Oni su otkrili kraljevstvo Božje, ali postojao je jedan problem. Činilo se da je njihova vizija zaobišla Isusa. Mislili su da mogu poboljšati kraljevstvo Božje. Kao i mi, mislili su da mogu utjecati na budućnost.

Poput Njegovih učenika, znamo što je ispravno činiti. Znamo da samo Bog kontrolira budućnost, ali povjerenje se čini kao teška stvar. Isus je iskoristio ovu priliku da nauči svoje učenike kako izgleda istinska vjera. Poziva nas da vjerujemo Njemu i vidimo da je sve smislio. Pozvani smo na jednostavnu stvar: vjerovati Bogu, a On će se pobrinuti za sve druge važne stvari u životu. Bog ima plan koji razvija u nama, u našim prijateljima, obitelji i crkvama (Filipljanima 1, 6). On drži budućnost pa brigu možemo prepustiti Njemu.

Polaganje vjere u Boga
Foto: Unsplash

Polaganje vjere u Boga

Isus svojim učenicima nije rekao sve o životu. Isto tako, ne govori ni nama o tome kako živjeti, djelovati ili postići nešto. Ne govori nam što da radimo s novcem koji zarađujemo, s kim da stupimo u brak ili kamo da pošaljemo djecu na školovanje. Trebali bismo planirati najbolje što možemo, ali u životu ostaje puno nepoznanica.

Međutim, Isus nam govori da je Put, Istina i Život. Ono što se nalazi iza ugla, a što trenutno ne možemo vidjeti, može se ostaviti Bogu. Neizvjesna budućnost može se pustiti. Budući da je Isus učinio nemoguće za nas, naša je budućnost sigurna. Isus je savršeno vjerovao svome Ocu da bismo mogli doći k Njemu (Ivan 14, 6).

Štoviše, Isus nas ne upućuje samo na Boga; On je Bog. On je savršen Put do Očeve dobrote i nazočnosti, gdje možemo položiti sav svoj teret i vjerovati Njegovoj savršenoj ljubavi da nas vodi cijelim putem kući – čak i kada nas netko u životu napusti ili kada se sve čini beznadnim. On je prisutan cijelim putem. Kristov Duh daje povjerenje u to obećanje.

Isus nam kaže: “Vi znate put. Pronašli ste ga u meni, preko mene i po meni. Samo se uzdajte u mene, znajući da je moja snaga savršena u vašoj slabosti. Pouzdajte se u mene i nikad se ne morate bojati.” Budući da znamo da budućnost pripada Bogu, ne moramo se brinuti.

PROČITAJTE JOŠ: