Što je Bog mislio kada je rekao: “Neću te ostaviti, niti ću te napustiti”?

Što je Bog mislio kada je rekao: “Neću te ostaviti, niti ću te napustiti”? Na koga se odnosi ovo Božje obećanje?

Ima dana kada težina života jednostavno ne popušta. Tereti vas čine potrošenima i zgrčenima poput prljave male krpe za posuđe. Ipak, Bog nas ne ostavlja bez utjehe. Njegova Riječ kaže:

“Gospod će sam ići pred tobom. On je s tobom. On te ne pušta i ne ostavlja. Ništa se ne boj i ne plaši!” (Ponovljeni zakon 31, 8)

Neposredno prije smrti, Mojsije, veliki vođa Božjeg naroda pozvao je Jošuu, svog nasljednika i rekao gornji stih u prisutnosti svih Izraelaca.

Božje obećanje da nas neće ostaviti niti napustiti možemo nekoliko puta pročitati u Bibliji. Zašto se ono ponavlja u Bibliji? To je zato da bismo zapečatili tu istinu u svome srcu.

Što znači Božje obećanje: “Neću te ostaviti, niti ću te napustiti”?

U Novom zavjetu, citirajući Ponovljeni zakon, autor poslanice Hebrejima ponavlja obećanje vječne Božje prisutnosti s vjernicima.

Ne budite lakomci, budite zadovoljni s onim što imate, jer on reče: “Neću te ostaviti, niti ću te napustiti.” (Hebrejima 13, 5).

Obećanju prethodi naredba: “Ne budite lakomci, budite zadovoljni s onim što imate!” Umjesto da se pouzdaju u bogatstvo ili materijalna dobra, koja će na kraju propasti, vjernici bi svoju nadu trebali polagati u Boga, koji obećava: “Neću te ostaviti, niti ću te napustiti.” Bogatstvo i drugi resursi mogu nestati u trenutku, ali Bog je zauvijek sa svojom djecom. Zato naš pogled treba biti samo na Njemu.

Naša je tendencija pouzdati se u stvari umjesto u Njega. To su puno puta učinili Izraelci. Sjećate se primjera mane (Izlazak 16). Bog je rekao da će im svakodnevno osigurati hranu u pustinji. Pa ipak, kada je dostavio manu, oni su pokušavali prikupiti više nego što im je trebalo – ostavljajući za sljedeći dan – u slučaju da Bog ne ispuni svoje obećanje.

S obzirom na njihovo ponašanje, Bog je dopustio da se neiskorištena mana ucrva i usmrdi preko noći, tako da su morali naučiti ovisiti o Njemu svaki dan. I mi to moramo naučiti. Bog osigurava. Bog kontrolira. Bog se brine.

Bog nam nikad neće okrenuti leđa

Bog nam nikad neće okrenuti leđa

Gospodin vas neće ostaviti da se sami bavite životom! On je vaša pomoć u najpotrebnije vrijeme. On je vaša snaga u najslabijim vremenima. Neće se okrenuti od tebe! Otišao je na križ za vas da bi zauvijek mogao biti s vama. S vama je usred svega da ublaži previranja bol koju osjećate. S vama je da utješi bijesne emocije i misli. S vama je da vas podrži kada to nitko drugi neće. S vama je kako bi vam pokazao da je Očeva ljubav za vas vrlo stvarna i aktivna.

Pri spasenju, kršćani bivaju ispunjeni Duhom Svetim, koji je sam Bog. Isus je potvrdio da će Utješitelj, Duh Sveti, uvijek biti sa svojim sljedbenicima. On se nastanjuje u nutrini onih koji vjeruju u Njega. On je tu kako bi ispunio prazninu koju netko može osjetiti. On je tu da donese ozdravljenje i popravi šteti koju su grijeh i drugi nanijeli.

Ljudi nas mogu napustiti, ismijavati, zamrziti … Uz to, Sotona, “protivnik” i neprijatelj Božje djece, uvijek će vas pokušati uništiti mislima o strahu, bezvrijednosti i neuspjehu. Ali ne i Bog. On nije čovjek. Njegov se karakter potpuno razlikuje od ljudskog. Ono što je obećao, to će i ispuniti. Vjerujmo Mu!

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!