10 nerealnih očekivanja koja vam mogu uništiti brak

Nerealna očekivanja neće uništiti brak osim ako to ne dopustite, no ona mogu imati štetna djelovanja na brak, pogotovo ako postanete zatočenik svojih očekivanja.

Ova će godina obilježiti trideset godina braka moga supruga i mene. Kamo vrijeme leti? Kada smo izgovorili naše zavjete ispred oltara, oblačnog jutra prije svih tih godina, bili smo mladi, sretni i idealistični.

Mislili smo svaku riječ koju smo izrekli, no nismo znali kako će te riječi izgledati na djelu tijekom godina. Prošli smo predbračno savjetovanje i vodili sve potrebne razgovore. Razgovarali smo s pastorom kako bismo dobili dodatne savjete.

Dok smo nastavili napredovati, ali ostajati jedno uz drugo kada je bilo lako i teško, postajalo je očigledno kako ružičasto-obojane naočale nestvarnih očekivanja mogu iscrpiti brak. 

Imati očekivanja nije loše, ali odabiranje toga da očekivanja postaju stvarnost bez razmišljanja o stvarnosti je štetno. U našim umovima, naša očekivanja su očekivanja važeća, jasna i fer. No zanemarujemo činjenicu da ona uključuju one koji su oko nas, a ne nas, točnije, naše supružnike.

Nerealna očekivanja neće uništiti brak osim ako to ne dopustite, no ona mogu imati štetna djelovanja na brak, pogotovo ako postanete zatočenik svojih očekivanja. Kroz slobodu u Kristu, predajte svoja očekivanja Njemu i dopustite da ih Bog oblikuje, zajedno s vama, u ono što je realno za vaš brak.

Naša očekivanja i brige možemo dragovoljno baciti na Boga. (1. Petrova 5, 7) Dok svoja očekivanja predate Onome tko je uvijek realističan na načine na koje ne možemo zamisliti, Bog će raditi na vama i dati vam jasnoću i mudrost za svako očekivanje. Mudrost me je naučila da je protuotrov za svako nerazumno očekivanje molitva, komunikacija i kompromis. Slijedi deset očekivanja koje, ako nisu pod kontrolom, mogu donijeti frustraciju u brak. 

Vaš supružnik vam je sve. 

Čuli smo rečenice poput ”moj suprug me upotpunjuje” ili ”moja me supruga upotpunjuje”. Stavljanjem supružnika na pijedestal možda smo zaboravili da su i oni osobe poput vas, s vlastitim potrebama, što čini nemogućim da oni ispune sve vaše potrebe. U određenom trenutku, vaš supružnik neće moći živjeti očekivanja koja ste stavili na njega. 

Iako ste u braku, nitko ne može biti ”sve” onoj drugoj osobi; nismo tako stvoreni. Ako se oslanjate na supružnika više nego što se oslanjate na Boga, otvarate vrata mnogim nevoljama. Promijenite svoje središte; pogledajte prema gore kako biste mogli vidjeti ono što je oko vas. 

Vaš supružnik će vas usrećiti. 

Vaš supružnik vas može činiti sretnim na različite načine, ali dugoročnu sreću ne možete pronaći u supružniku. Iz razloga što vas supružnik, poput vas, može imati loše dane ili reći pogrešne stvari, postoje trenuci kada nećete biti sretni sa svojim supružnikom. Sviđa mi se kako Ann Voskamp ovo objašnjava: „Traženje nepromjenjivog izvora sreće dovest će vas do stagnirajućeg stanja očaja“. Radije odaberite rasti u vašem odnosu i znajte da su nesretna razdoblja rupe na cesti koja vodi do zrelosti i ljubavi. 

VIDI OVO: 5 stvari koje bih volio da sam znao prije braka

Vaš supružnik može čitati vaš um. 

Izašli ste van i očekivali ste da će vas čekati večera kada se vratite. No dok ulazite u kuću, vaš želudac kruli i nema naznake o kuhanom objedu. Sada ste gladni i ljuti. Slatko je kada vam supružnik pročita um, pogotovo kada je to nešto oko čega se oboje slažete, no u većini slučajeva, ovo postaje problem, jer vaš supružnik ne razmišlja poput vas. Pretpostavljajte najbolje o vašem supružniku i iskomunicirajte vaša očekivanja za datu situaciju. 

Vaš supružnik će biti baš duhovni vođa. 

Priscila i Akvila su bili par koji je zajedno proučavao Božju Riječ, dok su izgrađivali crkvu u Korintu. U osnovi, oni su bili vođe u njihovom domu. Oboje su imali toliko znanja da su mogli poučiti Apolona, čovjeka vičnog Pismu i Gospodnjim putevima. (Djela 18, 24-26) Znajte svoga supružnika, znajte sebe i znajte Gospodina. Vaše znanje ne uklanja Boga kao pokrov vašeg braka; Bog je pokrov. 

Automatski ćete se, prirodno zajedno moliti. 

Ako ste oboje vjernici, možete očekivati da ćete se automatski uvijek moliti zajedno. Iako smo jedno tijelo, svatko od nas je pojedinačno odgovoran za naše spasenje. Stoga, možemo rasti različitom brzinom i ne moramo uvijek zajedno moliti, no dobro je što postoji želja. Dok vaša komunikacija raste, to područje također može rasti. Zajednička molitva je oblik intimnosti, koji može biti intimniji od tjelesne intimnosti. Dopustite ovome području da se razvije svojom brzinom, dok postajete ranjivi. Molite sami i molite jedno za drugo sve dok ne budete molili zajedno. 

Sve ćete raditi zajedno. 

Volim piti čaj, omiljeni hobi mog supruga je nogomet. Te dvije aktivnosti se nikada neće susresti. Naučili smo da, kada jedno radi ono u čemu uživa, naš brak postaje bolji. Postoji prilika za rast i razvoj. Nikada nismo osjećali potrebu prisustvovati ili sudjelovati zajedno u svakoj aktivnosti. Nakon što smo uvidjeli da naš odnos postaje bolji ako radimo ono što volimo, dopustili smo to jedno drugome i uživali smo u stvarima koje su nas usrećivale. 

VIDI OVO: 8 biblijskih istina o nesretnom braku koje valja upamtiti

Obavljat ćete uloge spolova na klasičan način. 

Kuhanje, čišćenje i briga oko kućanstva nikada mi nisu donosili radost, no to su bili zadaci koji su se morali obaviti i tako sam im pristupala. U svom braku, mi smo možda ušli u klasične uloge spolova, no to za mene nikada nije bilo lagano i oduvijek je nešto oko čega raspravljamo. 

Ne znaju sve žene kako kuhati ili čistiti. Ne znaju svi muškarci kako promijeniti probušenu gumu i neki su katastrofalni s novcem. Uloge spolova koje tlače, tlače oba spola. Radije nego da slijedite društvena pravila kako bi vaš brak bio skladan, iskorištavajte snage jednog drugoga, kao što mi činimo. 

Vaš seksualni život bit će izvanredan. 

Za neke parove u zabludi, brak znači dopuštenje za često i intenzivno iskustvo svih vrsta seksualnih aktivnosti, bez uzimanja u obzir želja i potreba partnera. No kršćanski parovi razumiju kako u braku postoji uzajamnost; naša tijela pripadaju jedno drugome. (1. Korinćanima 7, 4) 

Glavna tema u vezi bračnog seksa u Bibliji jest ljubav, ne dominacija. U vezi ovoga, možda će suprug i supruga morati naučiti zdrava očekivanja u vezi seksa kako bi njihov brak uspijevao. Uzmite u obzir potrebe vašeg supružnika kako biste imali seksualni život ispunjen zadovoljstvom. 

VIDI OVO: 5 razloga zbog kojih je seks u braku najbolji

Naša će djeca biti poput nas. 

Udala sam se za pametnog čovjeka i sama sam umjereno pametna te s obzirom na to vjerujem kako bi svako dijete koje bismo začeli bilo sjajno. Nemojte misliti da naša djeca nisu pametna, no zbog ovakvog očekivanja u početku sam ih tretirala kao ”manje verzije sebe”, što djeca nisu, Djeca su pametna na svoje načine i morali smo naučiti prilagoditi naša očekivanja, kako bismo ih mogli vidjeti očima našeg Stvoritelja, a ne samo našim vlastitim očima. 

Nikada se nećete promijeniti. 

„Moram znati da ćeš uvijek biti onaj isti, onaj koga sam poznavala… Volim te onakvog kakav jesi“! Iako je ovo vrlo lijepa pjesma, ona ne ostavlja mjesto za promjene, a to nije dobro. 

Vjerovali ili ne, svi se mijenjamo. Neki od nas s vremenom postaju sve bolji, poput dobrog vina, a neki od nas fermentiraju. No i dalje moramo živjeti jedno s drugim. Osim promjena u osobnosti, postoje i tjelesne promjene kao i općenite promjene u životu. Nadam se da se bit vašeg supružnika neće promijeniti, iako se ona može drugačije pokazati. Stoga, u svakoj promjeni držite se za ono dobro, odbacite loše i zapamtite s kime ste se vjenčali. 

Autorica: Nylse Esahc; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

NAJNOVIJE!