Nesanica mnogima stvara ozbiljne probleme. Postoje li prirodni lijekovi protiv nesanice koji mogu pomoći? Što trebamo činiti ako ne možemo zaspati?

Četiri je u jutro, a um vam i dalje obuzimaju razne misli od kada ste legli u krevet prije pet sati. Bez obzira koliko jako pokušavate zaspati, vaš um kao da se ne želi ugasiti. 

Niste sami, jer nesanica i problemi sa spavanjem su vrlo česti, a mnogi čak pate od kronične nesanice. Mnogim je ljudima vrlo teško odspavati preporučenih 7-8 sati po noći.

Kako bi liječili nesanicu mnogi se okreću raznim lijekovima i tretmanima, no takvi lijekovi pomažu samo kratkoročno. Neki lijekovi za nesanicu stvaraju ovisnost. 

Postoje neki prirodni lijekovi, odnosno načini, koji vam mogu pomoći da se dugoročno riješite nesanice i uspostavite bolji obrazac spavanja. Naravno, ako vam oni ne pomažu, obratite se vašem liječniku koji će vam preporučiti terapiju. 

Donosimo nekoliko savjeta za borbu protiv nesanice: 

1. Otuširajte se u toploj vodi prije spavanja

Otuširajte se u toploj vodi
Foto: Unsplash

Istraživanje je otkrilo da je ljudima lakše zaspati kada se prije spavanja okupaju ili istuširaju u jako toploj vodi. Jako topla voda natjera mozak da pošalje poruku tijelu kako bi se smanjila temperatura tijela i kako bi se ono počelo gasiti. Kada izađete ispod tuša, osjećat ćete se pospanijima i spremnijima na spavanje. 

VIDI OVO: 10 korisnih savjeta za borbu protiv nesanice

2. Redovno vježbajte

Drugo je istraživanje pokazalo da su osobe, koje su prije bile fizički manje aktivne, mnogo bolje spavale nakon što su počele vježbati najmanje 4 puta tjedno. Redovne vježbe, čak i manjeg intenziteta, pokreću hormone u tijelu koji vas čine umornijima te vam je lakše zaspati nego kada ne vježbate. 

3. Pazite na prehranu

Konzumiranje teške hrane prije kreveta će natjerati vaše tijelo da pojačano radi kako bi probavilo hranu zbog čega nećete moći zaspati. Najmanje 2 sata prije spavanja se trebate kloniti teške i začinjene hrane kako bi se vaše tijelo imalo vremena početi gasiti. 

Prirodni savjeti protiv nesanice
Foto: Unsplash

4. Izbjegavajte kofein prije spavanja

Ta večernja šalica kave omest će vaše spavanje i san. Kofein, aktivni sastojak u kavi, stimulira živčani sustav 5 sati nakon konzumacije. Izbjegavanjem pića koje sadrže kofein (kava, šećerna pića, čokolada, čak i sl.) poslije ručka možete znatno poboljšati vaše šanse za dobrim snom, prenosi Lifehack

VIDI OVO: Metoda koju koriste američki vojnici jamči da ćete zaspati za dvije minute

5. Prilagodite spavaću sobu

Okoliš u kojem spavate jako je važan za dobar san. Neka vaša spavaća soba bude dovoljno tiha, sa smanjenom temperaturom i svjetlosti kako biste dobro spavali. Ako možete, uklonite sve uređaje iz spavaće sobe koji bi vas mogli omesti dok spavate, uključujući televizor i kompjutere.  

Navlake za posteljinu trebaju biti što udobnije. Pametno je uložiti više u dobre navlake i plahte kako biste što bolje spavali. 

6. Razvijte dobru rutinu spavanja

Velik dio problema sa spavanjem uzrokuju nepravilni obrasci spavanja. U mnogim slučajevima riječ je o kasnom poslu i pokušajima vraćanja na staru rutinu. Tako se remeti biološki sat vašeg tijela te ono ostaje zbunjeno i ne zna kada je vrijeme za gašenje. 

Kako biste to izbjegli nastojte svaki dan lijegati i buditi se u isto vrijeme, čak i vikendom. 

7. Molite i čitajte Bibliju

Čitajte Bibliju prije spavanja
Foto: Unsplash

Ljudi znaju reći da čim uzmu Bibliju u ruke ili počnu moliti, odjednom im se počne spavati. Iako to ne mora biti tako za one koji pate od nesanice, uvijek je dobro završiti naš dan s molitvom. Bog obećava odmor onima koji Ga od Njega zatraže. Ako ne možete zaspate, molite Gospodina da smiri vaše misli i srce.

Ova molitva protiv nesanice vam također može biti od koristi, kao i ovi biblijski stihovi koje možete čitati prije spavanja.

VIDI OVO: Nesanica: Kako Bog može pomoći?

Na koncu, za zdravlje je ključan dobar i kvalitetan san. Pripazite na prehranu, redovno vježbajte i izbjegavajte stres kako bi vaše tijelo ostalo zdravo i dobro se odmorilo.