muškarac žena zavođenje
Foto: Unsplash

Kako bi se oženjeni muškarac trebao nositi sa ženama koje ga na bilo kakav način pokušavaju zavesti?

Kao Božji ljudi, svaki oženjeni kršćanin treba imati na umu da se uvijek vodi bitka za sve što im je Bog namijenio.

To uključuje sretan, ispunjujući i zadovoljan brak.

Muškarci, neprijatelj je tu i pokušava učiniti sve što može kako bi nam uništio brakove. Jedan od načina na koji to čini jest slanje žena koje nas pokušavaju zavesti – u našim zajednicama, na poslu, čak i u crkvi.

Da, takve su žene posvuda oko nas.

Ovaj je članak napisan kako bi pomogao mojim kolegama muževima (i njihovim ženama) prilikom suočavanja s takvim ženama. Bog voli te žene, ali mi ne možemo dozvoliti da nam one unište brak.

Ništa nije važnije od naših supruga

Muškarci, važno je znati da nama, kao oženjenim muškarcima, ništa ne treba biti važnije i dragocjenije od naših supruga. Bez obzira na sve, naše supruge zaslužuju svu ljubav, brigu i poštovanje od nas kao njihovih muževa.

Biblija nam zapovijeda da trebamo jako voljeti svoje supruge. U tome nam je sam Isus Krist primjer:

„Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju“ (Efežanima 5,25).

Trebamo misliti na potrebe naših supruga, na njihove osjećaje i mišljenja kada je riječ o ljudima koji nas okružuju i kada je riječ o odnošenju prema tim ljudima. Vrlo je važno da naše žene budu svjesne toga da su one jedine koje volimo, ljubimo i cijenimo.

Jako je važno da vide da u našim životima nema mjesta niti za jednu drugu ženu, pogotovo za one koje nas pokušavaju zavesti i koje pokušavaju odvratiti našu pozornost s naših supruga – koje su s nama u braku.

„Tako treba da i muževi ljube svoje žene kao svoja tijela. Tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi“ (Efežanima 5,28).

Donosimo nekoliko načina na koje se možete nositi prema ženama koje vas pokušavaju zavesti.

1) Odbijte ih

Najbolji način za odbijanje žena koje nas pokušavaju zavesti je to da ih ignorirate.

Ovo je možda teško ako želite svima udovoljiti, ali morate to učiniti. Žene koje traže pažnju prestaju svoj pohod nas vas kad god vide da ignorirate njihove pokušaje zavođenja.

Foto: Unsplash

Muškarci, nemojte se nasmijati ženi koja se vama nasmiješi i pokuša vam se umiliti. Ignorirajte takvu ženu. Nemojte ih čak niti pozdraviti jer sve što učinite ili napravite prema osobi koja vas pokušava zavesti jednostavno služi kao poticaj za njezino ponašanje.

Ako je vaša supruga s vama, zagrlite ju i poljubite u čelo. To će jasno izraziti koliko samo nju volite.

VIDI OVO: Molitva za brak: 9 jednostavnih molitvi koje možete moliti za svoj brak

2) Postavite granice

Ovo je odgovor na pitanje: „Koliko daleko je predaleko?“

Koliko daleko? Ne treba ići ni blizu.

Muškarci, mi moramo postaviti osobne granice. Znam da je primamljivo razmišljati na individualnoj bazi, kao u smislu da vi ni ne namjeravajte odgovoriti na njezino zavođenje, ali ozbiljno, pokušajte staviti ruku u lavlja usta i provjerite hoćete li ostati bez nje (ili bez svog života).

Postavljanje granica će biti teško za osobe koje nisu pretjerano organizirane, ali to se mora učiniti. Kada se to pravilno učini, dozvolit će nam da živimo naše živote u slobodi i sigurnosti, daleko od opasnosti.

Promotrite kako Izreke (5,3-4) opisuju takve žene:

„Jer s usana žene preljubnice kaplje med i nepce joj je glađe od ulja, ali je ona naposljetku gorka kao pelin, oštra kao dvosjekli mač“.

Kako izbjeći takvu nevolju? Postavljanjem granica.

„Neka je put tvoj daleko od nje i ne približuj se vratima njezine kuće“ (Izreke 5,8).

Izbjegavajte ih pod svaku cijenu.

3. Budite iskreni prema svojoj ženi u takvim situacijama

Muškarci, naše su žene velika pomoć kada je riječ o takvim stvarima. One znaju kako žene razmišljaju te zapravo posjeduju mudrost koja nam je potrebna kada se suočimo sa ženom koja nas pokušava zavesti.

Govoreći istinu u ljubavi (Efežani 4,18), trebamo reći našim suprugama što nam te druge žene pokušavaju učiniti. Ne samo da će biti sretne što smo im se povjerili nego će im to dati priliku da nam pomognu reagirati na pravi način.

Iskrenost prema vašim suprugama u takvim situacijama će olakšati teret koji nosimo. Poslanica Efežanima 5,11 nam govori da je to prava reakcija:

„A nemajte udjela u jalovim djelima tame, nego ih dapače raskrinkavajte“.

Kada nas neka žena pokuša zavesti, bit će najbolje da to povjerimo našim suprugama. Tek se tada one mogu moliti za nas, dati nam savjet o načinu razmišljanja tih žena, te nam mogu pomoći pri stvaranju strategije odnošenja prema njima.

Tako ćemo ujedno produbiti povjerenje naših supruga.

Autor: JB Cachila; Prijevod: Mislav U.