Poznaje li Bog sve naše misli
Foto: Pixabay

Bog poznaje sve naše misli bez obzira kakve one bile. Niti jedna od naših misli nije takva da se Bog s njom ne bi mogao nositi.

Naše misli jedna su od najprivatnijih stvari koje mi kao ljudi imamo. Osim ako o njima ne progovorimo otvoreno, nema načina da bilo tko sazna što mislimo. Stvari o kojima razmišljamo često nam daju osjećaj sigurnosti i pouzdanja.

No, postoj jedna Osoba koja zna svaku misao; dobru, lošu, ružnu, bizarnu i grješnu. Ona je sveprisutna, savršena, neograničena u znanju. U Psalmu 139, 1-2 David nam govori: „Gospodine, ti si me kušao i poznaš me. Ti znaš kad sjednem i ustanem; ti razumiješ već izdaleka, što mislim“. Bog sve zna

U Izaiji 55, 8, prorok Izaija govori nama koji smo žedni Boga. On piše: „Jer misli vaše nisu moje misli i puti moji nisu vaši puti,” riječ je Jahvina“. Bog razmišlja i djeluje na načine koji nadilaze ljudsko poimanje. Bog ne treba naučiti ništa niti Njega nešto treba podučiti, jer Bog je savršen na svaki mogući način. (Psalam 18, 30; 1. Ivanova 3, 20)

Bog poznaje naše misli

Bog je naš Učitelj i kroz Njegovu Riječ, možemo spoznati Njega i Njegove načine. (Ivan 13, 13) On zna završetak od početka i odgovore na sve ”zašto” s kojima se suočavamo. (Izaija 46, 10) Niti jedna od naših misli nije takva da se Bog s njom ne bi mogao nositi. Uz to, Bog je Onaj koji nam pomaže u promjeni naših misli. (Rimljanima 12, 2) 

Nekima može zvučati zastrašujuće to što Bog zna sve što mislimo, no Bog obećava milost i milosrđe. (Efežanima 2, 8-9; Titu 2, 11; Hebrejima 4, 16; 1. Ivanova 1, 9) Boga ne zanimaju naše misli kako bi nas mogao optužiti, već radi izgrađivanja intimnog odnosa s nama kroz Isusa Krista.

Bez obzira tko smo, što činimo, gdje idemo, Bog nastavlja tražiti naša srca, pogotovo kod onih koji proklamiraju da je Bog Gospodin. (Ponovljeni zakon 4, 29; Mudre izreke 3, 1; Rimljanima 10, 9; Filipljanima 2, 11) 

Bog daje zapovijedi u kojima spominje naše misli

U Deset zapovijedi, Bog daje dvije zapovjedi koje govore o našim mislima. U Izlasku 20, 3 Bog zabranjuje svom narodu štovanje bilo kakvih drugih bogova osim jedinoga, istinitog Boga: „Nemoj imati drugih bogova uz mene“. Štovanje je vrlo često stav naših srca (i misli).

Deseta zapovijed daje upozorenje u vezi grešnih misli: „Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga“! (Izlazak 20, 17) Željeti imati ono što posjeduju drugi je grijeh za Boga, no opet, taj grijeh vrlo često činimo u našim mislima. 

Bogu su naše misli važne

U Novom zavjetu Isus kaže da su oni, koji žude za nekime, počinili preljub u svome srcu. (Matej 5, 27-28) Ponovno, to je grijeh srca i uma. Isus je također rekao: „No ono što dolazi iz usta, dolazi iz srca, a to je ono što onečišćuje čovjeka“, (Matej 15, 18; Jakovljeva 1, 13-15) razgovor o napredovanju grijeha, koji obično započinje tako što bivamo mamljeni vlastitim žudnjama (i mislima). Jasno je da Bog poznaje naše misli i da su Mu naše misli važne. 

Novi zavjet također pruža dokaze toga da je Isus poznavao misli ljudi. Na primjer, Luka 5, 22 kaže: „Proniknuvši njihovo mudrovanje, upita ih Isus: “Što mudrujete u sebi“? Pročitajte također Matej 9, 4; 12, 25; Luka 9, 17 i 11, 17. To su istinski pokazatelji Isusove sveprisutne osobine. 

Ne trebamo se bojati činjenice da Bog poznaje sve naše misli

Ako smo prihvatili da smo svi grješnici, povjerovali da je Isus umro i ponovno uskrsnuo i priznali naše grijehe Isusu, onda bismo trebali imati ogromnu utjehu u spoznaji toga da imamo Oca koji nas voli i koji nas poznaje bolje nego što bismo ikada mogli poznavati sami sebe.

Umjesto da se bojimo toga što Bog zna naše misli, treba nam biti utjeha dubina Njegovog poznavanja nas, kao i veličine Njegove ljubavi prema nama. 1. Ivanova 3, 20 ohrabruje nas: „Ako nas kori srce naše, Bog je veći od srca našega. On zna sve“. 

Možemo oponašati Davida iz Psalma 139, 23, 24, kada prilazimo Bogu govoreći: „Pronikni me svega, Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj, ne idem li putem pogubnim i povedi me putem vječnim“!

Bog je velik! Bog sve zna, Bog je sveprisutan i Bog sve može učiniti. (Psalam 139) Ne bismo se trebali bojati dijeliti naše misli s Bogom, jer ih Bog ionako već sve zna. (1. Ljetopisa 28, 9; Psalam 91, 15; Efežanima 4, 22-32) 

Izvor: Compellingtruth.org

PROČITAJTE JOŠ: