Prerađeno meso: Koliko je štetno za zdravlje?

Prerađeno meso, poput hrenovki ili salame, može sadrži kemijske konzervanse za koje je poznato da štetno djeluju na zdravlje.

Prerađeno meso općenito se smatra nezdravim. U brojnim studijama povezano je s bolestima poput raka i bolesti srca.

Nema sumnje da prerađeno meso sadrži mnogo štetnih kemikalija kojih nema u svježem mesu.

Koliko je prerađeno meso štetno za zdravlje?

Prerađeno crveno meso razlikuje se od svježeg crvenog mesa po tome što je sušeno, soljeno, dimljeno, konzervirano ili tretirano konzervansima. Prehrambeni proizvodi kategorizirani kao prerađeno meso uključuju: kobasice, hrenovke, salame, slaninu, konzervirano meso.

S druge strane, mljevena svježa govedina, svinjetina ili piletina ne smatraju se prerađenima sve dok nisu bili izloženi aditivima. Tako u mesnici možete kupiti svježu svinjetinu i zamoliti da vam je samelju. Opet će biti zdrava.

Nitrati i nitriti u prerađenom mesu
Foto: Pixabay

Nitrati i nitriti u prerađenom mesu

Među kemijskim konzervansima koji se često dodaju prerađenom mesu su nitrati i nitriti. Ali nitrati se javljaju i prirodno. Ovo može biti pomalo zbunjujuće.

Nitrati se prirodno nalaze u povrću poput rikole, kupusa, celera, kelja i špinata. Povrće štiti od raka i treba ga poticati u prehrani svih.

Dok probavljamo hranu, nitrati se pretvaraju u nitrite.

Iako prirodno prisutni nitrati nisu razlog za zabrinutost, nitrati i nitriti koji se dodaju u prerađeno crveno meso jesu.

Nitriti su konzervansi koji proizvode potencijalne spojeve koji uzrokuju rak. Nastaju od nitrita (natrijev nitrit) koji se dodaje prerađenim mesnim proizvodima. Natrijev nitrit koristi se kao dodatak iz 3 razloga:

  • da bi se očuvala crvena/ružičasta boja mesa
  • da bi se poboljšao okus suzbijanjem oksidacije masti
  • da bi se spriječio rast bakterija i smanjio rizik od trovanja hranom.

Policiklički aromatski ugljikovodici (PAH)

Dimljenje mesa jedna je od najstarijih metoda konzerviranja, koja se često koristi u kombinaciji sa soljenjem ili sušenjem. Dovodi do stvaranja raznih potencijalno štetnih tvari, uključuju policikličke aromatske ugljikovodike (PAH).

PAH su velika klasa tvari koje nastaju kad organska tvar (drvo ili ugljen) izgori. Prebacuju se u zrak s dimom i nakupljaju se na površini dimljenih mesnih proizvoda i mesa koje se peče na roštilju.

Vjeruje se da PAH mogu pridonijeti nekim štetnim učincima prerađenog mesa na zdravlje. Neka istraživanja na životinjama pokazala su da neki PAH mogu uzrokovati rak.

Prerađeno meso povezano je s kroničnim bolestima
Foto: Pexels

Prerađeno meso povezano je s kroničnim bolestima

Jesti prerađeno meso povezano je s povećanim rizikom od mnogih kroničnih bolesti.

To uključuje:

  • visoki krvni tlak (hipertenzija)
  • bolesti srca
  • kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB)
  • rak crijeva i želuca

Osim što sadrži konzervanse poput nitrata i nitrita, prerađeno crveno meso često se tretira solju, što ga čini bogatim natrijem. To je povezano s hipertenzijom, a konzumacija prerađenog crvenog mesa također ima vezu s dijabetesom. Hrana s visokim udjelom natrija posebno je problematična za one koji imaju bolesti srca ili bubrega.

Ljudi koji često jedu prerađeno meso izloženi su riziku da obole od ovih bolesti. Primjerice, istraživanje na štakorima pokazuje da jedenje prerađenog mesa povećava rizik od raka crijeva.

Jedno je jasno: prerađeno meso sadrži štetne kemijske spojeve koji mogu povećati rizik od kroničnih bolesti.

PROČITAJTE JOŠ: