Kakav prijatelj je Isus?

0
Kakav prijatelj je Isus?
Foto: lds.org

Isus je prijatelj kakvog nikad nismo imali, niti ćemo ikada imati na zemlji. On je savršeni prijatelj kojeg svi trebamo.

Blagoslov je imati prijatelja kojem se možemo povjeriti, vjerovati, tražiti pomoć i ohrabrenje. Uvijek je lakše kada je netko uz nas u najmračnijim vremenima. Pravi prijatelj bi trebao biti!

Prijatelj ljubi u svako vrijeme, a u nevolji i bratom postaje. (Mudre izreke 17, 17)

Ali prijateljstvo je, kao i sve stvari na ovom palom svijetu, narušeno. Zbog grijeha imamo sukobe s drugima. Tražimo svoj put. Povrijedimo i izdajemo jedni druge. Znamo kako je to kad nas prijatelj iznevjeri.

Vjerojatno imate prijatelje koji su vas razočarali. Možda ste čak imali i prijatelje koji su vam okrenuli leđa i odbacili vas. Da, prijateljstvo je teško, a ponekad čak i bolno. Ali Isus je došao otkupiti i obnoviti sve stvari, uključujući i naše međusobne odnose.

Isus je savršeni prijatelj

Iako nas zemaljski prijatelji mogu iznevjeriti, a zemaljski neprijatelji nas napadaju, Isus stoji uz nas. On je naš savršeni prijatelj. Njegova ljubav prema nama je bezuvjetna; ne temelji se na tome tko smo i što smo učinili. Njegova ljubav nije privremena. Ne daje obećanja, a zatim ih ne uspijeva održati.

Isusova ljubav prema nama je vječna i ništa nas ne može razdvojiti od njegove ljubavi (Rimljanima 8, 38-39). Čak i sada On radi za nas, zagovarajući nas pred Ocem u naše ime.

“Zato i može do kraja spasavati one koji po njemu pristupaju k Bogu – uvijek živ da se za njih zauzima.” (Hebrejima 7, 25).

Kao naš prijatelj, Isus ne samo da želi najbolje za nas, već zna što je za nas najbolje i osigurava da nam se dogodi samo najbolje. On radi sve detalje našeg života za naše dobro i Njegovu slavu. Tješi nas, vodi, čuje svaki naš vapaj, zna što trebamo …

Isus je jedini pravi prijatelj

Prijateljstva koja imamo s drugim vjernicima ukorijenjena su u našem prijateljstvu s Isusom. Cvjetaju i daju plod iz našeg odnosa s Njim. U stvari, naše prijateljstvo s Njim stvara i oblikuje naša prijateljstva s drugima.

Isus sebe opisuje kao vinovu lozu, a nas kao grane:

“Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni. Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.” (Ivan 15, 4-5)

Kroz vjeru u ono što je Isus učinio za nas u svom savršenom životu, žrtvenu smrt i pobjedonosno uskrsnuće, sjedinjeni smo s Njim. Baš kao što grana prima svoj život i hranu od loze, tako i mi primamo duhovni život i zdravlje od Njega. Od onoga što On pruža rastemo i rađamo plodove.

Njegova ljubav se ulijeva u nas, a iz te ljubavi volimo i druge. Dok boravimo u Njemu, potiče nas da volimo i služimo druge. Budući da poznajemo Njegovu milost i oprost, možemo biti strpljivi jedni s drugima i u stanju da im oprostimo kada griješe protiv nas. (Efežanima 4, 32)

Isus je prijatelj kakvog nikad nismo imali; prijatelj kojeg nismo zaslužili imati; savršeni prijatelj kojeg svi trebamo sada i u vječnosti.

PROČITAJTE JOŠ: