Serafi
Foto: Pixabay

Serafi su vatreni anđeli sa šest krila. Oni okružuju Boga koji sjedi na svom uzvišenom prijestolju i neprestano Ga slave. (Izaija 6)

Serafi su isto tako Božji službenici koji služe kao Njegovi anđeli pročišćenja što je pokazano u njihovom čišćenju Izaijinih grijeha prije nego što je on započeo svoju proročku službu.

Anđeli serafi u Bibliji: 4 stvari koje treba znati

1. Riječ ”seraf” se u Bibliji pojavljuje samo u Izaiji, poglavlju 6.

Izaija 6 je jedini dio Biblije u kojoj se specifično spominje riječ ”seraf”, što znači ”plamteći”. U tom poglavlju Biblije Izaija opisuje svoju intenzivnu viziju Božjeg, nebeskog suda. Prorok je vidio Boga kako sjedi na svom uzvišenom prijestolju okruženog letećim anđelima nazvanima ”serafi”. (Izaija 6, 1-2)

Riječ ”serafi” je pluralistička verzija hebrejskog korijena ”saraph”, što znači ”gorjeti”. Implikacija ovdje govori da ti službujući anđeli gore ljubavlju prema Bogu. Čini se da serafi podsjećaju na ljude jer ih Izaija opisuje da imaju lica, stopala, ruke i glasove. (Izaija 6, 2-7)

VIDI OVO: Kako izgledaju anđeli?

2. Serafi su plamteći anđeli koji duboko štuju Boga i proklamiraju Njegovu vrhovnu slavu.

U Izaijinoj viziji serafi navodno proklamiraju Božju vrhovnu svetost i slavu. (Izaija 6, 3) Serafi se ne obraćaju Bogu izravno već jedni druge dozivaju u Božju prisutnost: „I klicahu jedan drugome: “Svet! Svet! Svet Jahve nad Vojskama! Puna je sva zemlja Slave njegove“! (Izaija 6, 3)

Biti svet znači biti odvojen i doživljen kao svet. Ovo trostruko zazivanje riječi ”svet” kako bi se opisalo Božju svetu prirodu pojavljuje se samo dva puta u Bibliji i oba puta to izgovaraju anđeli nekome tko u viziji vidi Božje prijestolje. (Drugi stih koji sadrži ovo trostruko izgovaranje Božje svetosti se može pronaći u Otkrivenju 4, 8 gdje isto tako piše o anđelima sa šest krila koji okružuju Božje nebesko prijestolje i neprestano slave Boga.)

3. Trihagion – trostruko prizivanje ”sveti” u serafovom slavljenju Boga je značajno.

Činjenica da je seraf u Izaijinoj viziji tri puta ponovio riječ ”svet”, što se naziva trihagion, je značajno. U drevnom judaizmu broj tri označavao je potpunost i stabilnost. Ovdje se odnosi na Božju cjelovitost na početku, sredini i na završetku. Proglašavanje svetosti tri puta isto tako sugerira:

  • Božju vječnu prirodu, koja je ista jučer, danas i zauvijek (Hebrejima 13, 8);
  • Božju božansku savršenost koja se vidi u Svetom Trojstvu: Ocu, Sinu i Duhu Svetome;
  • Božju potpunu i vrhovnu svetost koju ne može nadmašiti nitko i ništa.

Izaija nastavlja kako bi opisao učinke proklamacije serafa govoreći nam: „Od gromka glasa onih koji klicahu stresoše se dovraci na pragovima, a Dom se napuni dimom“. (Izaija 6, 4) U biblijskim vremenima, potresi i dim bili su znaci Božje božanske prisutnosti. (Izlazak 19, 18; Psalam 104, 32)

4. Serafi isto tako služe Bogu i postoje kao Njegovi agenti pročišćenja.

Kada je Izaija opazio da se nebeski serafi pokrivaju pred Bogom čime daju do znanja da su bezvrijedni pred Gospodinom prorok je postao svjestan svoje vlastite smrtne griješnosti i uplašio se za svoj život. U tom trenutku jedan od serafa uzeo je gorući ugljen ”kliještima sa oltara”, donio ugljen Izaiji i dotaknuo njime Izaijine usne. (Izaija 6, 6-7)

VIDI OVO: Anđeli čuvari: Postoje li i što Biblija kaže o njima?

Ovaj čin pročistio je Izaijine grijehe vatrom jer je seraf rekao: „Evo usne je tvoje dotaklo, krivica ti je skinuta i grijeh oprošten“. (Izaija 6, 7) Budući da mu je grijeh bio oprošten Izaija je sada mogao izravno razgovarati s Bogom. Kada je Bog pozvao proroka: „Koga ću poslati? Tko će ići“, pročišćeni Izaija mogao je prihvatiti ovaj proročki poziv narodu Izraela odgovarajući: „Evo me. Pošalji mene“. (Izaija 6, 8)

Serafova krila: njihovo značenje i važnost

Svaki od serafa je opisan da ima šest krila: dva krila pokrivaju njihova lica, dva krila pokrivaju njihova stopala i preostala dva se koriste za letenje.

Dva krila koja prekrivanju njihova lica

Jedan razlog zbog kojeg serafi koriste četiri svoja krila kako bi se prekrili jest radi iskazivanja svoje poniznosti pred Bogom. Preciznije, ovi gorući anđeli mogu krilima prekriti svoja lica kako bi pokazali poštovanje pred Bogom, smatrajući sebe nedostojnima da pogledaju na lice Gospodina i isto tako u poslušnosti prema Bogu (da nitko onaj tko pogleda Božje lice neće živjeti). (Izlazak 33, 20)

VIDI OVO: ANĐELI SU MEĐU NAMA: 5 razloga zašto nam Bog šalje anđele u pomoć

Dva krila koja prekrivaju njihova stopala

Činjenica da serafi koriste drugi par krila kako bi prekrili svoja stopala može nadalje ukazivati na pokornost prema Bogu u tome da anđeli odbijaju pokazati bilo koji nečisti aspekt svoga bića pred Gospodinom.

Dva krila za letenje

Serafi koriste svoja dva preostala krila za letenje i čekanje na Gospodina. Ovaj detalj iz Izaije koji kaže kako serafi svoja četiri krila koriste za duboko poštovanje prema Bogu i preostala dva za služenje može ukazivati na to da mi, kao vjerni, najbolje služimo Bogu onda kada iznad svega Bogu odamo duboko poštovanje.

Autor: Dolores Smyth; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com