Smanjuje li pijenje kave rizik od demencije?

Osim što nam uljepšava jutra, pokazalo se da kava ima i brojne zdravstvene prednosti. Smanjuje li pijenje kave rizik od demencije?

S jedne strane, smatra se da kofein u kavi kratkoročno poboljšava budnost i pamćenje, ali studije sugeriraju da kava može dugoročno imati zaštitni učinak na mozak.

Pijenje kave ranije je bilo povezano sa smanjenim rizikom od demencije i Parkinsonove bolesti. Znanstvenici imaju nekoliko opravdanih razloga.

Smanjuje li pijenje kave rizik od demencije?

U jednoj studiji, istraživači s Medicinskog fakulteta Robert Wood Johnson otkrili su da masna kiselina nazvana Eicosanoyl-5-hydroxytryptamide (EHT), tvar koja se nalazi u omotaču zrna kave, štiti mozak miševa od bolesti.

Kada je EHT uparena s kofeinom, otkrili su istraživači, kombinacija spojeva pojačala je aktivnost katalizatora koji pomaže u sprečavanju nakupljanja štetnih proteina povezanih s Parkinsonovom bolešću. Autori studije kažu da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdile optimalne doze EHT-a i kofeina za ljude. Dakle, potrebno je utvrditi koliko šalica i koje vrste kave bi bile korisne za zdravlje.

EHT i kofein nisu jedini zaštitni spojevi u kavi. Također se utvrdilo da fenilindani, kemijski spojevi koji nastaju tijekom procesa kuhanja, sprječavaju nakupljanje proteina povezanih s degenerativnim bolestima mozga. I što je zrno kave tamnije (pečenije), kažu znanstvenici, to je više zaštitnih spojeva u svakoj šalici.

Smanjuje li pijenje kave rizik od demencije?
Foto: Pixabay

Istraživanje završeno 2014. godine na Sveučilištu Old Dominion u Norfolku u državi Virginia pokazalo je da ljudi koji piju više od tri šalice kave dnevno imaju manje šanse da će oboljeti od Alzheimerove bolesti, ali samo u kratkom roku. Također, pijenje tri šalice dnevno može usporiti ili zaustaviti prijelaz s blagog kognitivnog oštećenja u demenciju. Istraživači vjeruju da kofein u kavi može odgoditi pojavu simptoma, što odgađa dijagnozu.

Smatra se da kofein sprečava nakupljanje beta-amiloida, za koji se obično smatra da je glavni uzročnik Alzheimerove bolesti. Polifenoli imaju antioksidativni učinak koji smanjuje upalu i može pomoći u zaštiti mozga.

Iako mnoga istraživanja podržavaju pozitivne učinke kave na zdravlje mozga, vrijedi napomenuti da kava također može povisiti krvni tlak, što je čest faktor u povećanju rizika od moždanog udara i srčanog zastoja. Kao i kod većine stvari, važno je zapamtiti da je umjerenost ključ potrošnje.

PROČITAJTE JOŠ: