Sotonino omiljeno oružje protiv vas

Sotonino oružje uvijek napada našu vjeru. No, ako ne može razoružati našu vjeru, Isus će kroz nju uništiti njega.

Superman je gotovo nezaustavljiv. Kažem „gotovo“ zato što ima jednu ranjivost. Kriptonit mu oduzima snagu, a previše toga može ga uništiti. Tony Reinke je upravo u pravu kada kaže: „Nevjera je naš Kriptonit“ (knjiga Newton u vezi kršćanskog života).

Ništa na zemlji nije moćnije od Duha Svetog koji teče kroz vjeru nanovo rođenog Isusovog učenika (1. Ivanova 5,4). Ništa. To je najveća supersila koja je dostupna svima i svugdje. Kroz vjeru ništa nije nemoguće (Matej 17,20). Kada je kršćanin po vjeri ispunjen i osnažen Duhom, ne može se zaustaviti niti to mogu drugi u govorenju onoga što je vidio i čuo (Djela 4,20). Čak ga ni smrt ne može ušutkati (Hebrejima 11,4).

To znači da ništa nije destruktivnije za ljude u oblasti tame od kršćanina koji je ispunjen vjerom. Kroz njega, Isus uništava djela đavlova (1. Ivanova 3,8). Jedino čega se Sotonine sile boje više od žive vjere kršćanina jest jedinstvena, uzajamna, vitalna vjera zajednice kršćana.

No imamo jednu ranjivost: nevjeru. Ona nas slabi i može nas uništiti. I Sotona to zna vrlo dobro.

Sotona vam želi uzeti vašu vjeru

Dakle, Sotonin primarni cilj u brojnim raznim napadima na nas jest uništiti našu vjeru. Njegov primarni cilj protiv crkve je raskomadati žestoku silu jedinstva vjere i izolirati vjernike, oslabiti crkvu i pojedince učiniti ranjivijima (Hebrejima 3,12-13; 10,25). Njegove su sile odredile ovaj strateški cilj (Efežanima 6,11-12).

Vjera kršćanina je Božji kanal kroz kojeg je odabrao izvesti svoje spasenje, posvećenje, snagu, iscjeljenje i milost svijetu. Ako Sotona može oslabiti našu vjeru, može nas imobilizirati. Ako može uništiti našu vjeru, može nas uništiti. No, ako ne može razoružati našu vjeru, Isus će kroz nju uništiti njega.

To je razlog zašto nalazimo da je borba za vjeru i jedinstvo vjere toliko teška (1. Timoteju 6,12; Efežanima 4,13). Ulozi su u ovom duhovom ratu vrlo visoki, a crta bojišnice je preko naše vjere. Sotona čini sve što može kako bi upotrijebio moć nevjere protiv nas. To je ono što se odvija u svim našim kušnjama, neposlušnostima, obeshrabrenjima, sumnjama, smetnjama i podjelama. Sotona pokušava oslabiti i uništiti našu vjeru, a kroz nas i vjeru drugih.

Četiri pomoći da izbjegnete moć nevjere

Vodim ovu borbu svaki dan. I imam određene slabosti nevjere koje su tako zbunjujuće i obeshrabrujuće da ponekad želim samo očajavati i odustati. Trebam pomoć.

Superman se ne može boriti sam protiv Kriptonita. Potreban mu je netko tko će mu pomoći da pobjegne od tih moći. Kada je u pitanju nevjera, takva pomoć potrebna je i meni. I ta pomoć je Duh Sveti. Kroz Božju riječ, koja često posreduje po drugom vjerniku, Duh Sveti želi usredotočiti moju vjeru na Isusovu istinu i daleko od Sotoninih laži. Kada se to dogodi, vjera se rasplamsa, a nevjera nestane.

Četiri pomoći da izbjegnete moć nevjere
Foto: Pixabay

Budući da je nevjera za nas toliko opasna, kada trpimo njezine učinke, moramo hitno poduzeti korake kako bismo primili pomoć Duha. U nedavnoj borbi s nevjerom, Duh je koristio četiri sljedeća načina da mi pomogne. Možda mogu pomoći i vama.

1. Gledao sam na izvor moje snage.

Petrov hod po vodi često mi je od pomoći (Matej 14,28-31). Dokle god je njegova vjera bila usredotočena na Isusa, mogao je činiti ono što je po ljudski nemoguće. Kada se njegov fokus pomaknuo na vjetar i valove, počeo je tonuti. Kada se nađem u situaciji da tonem, to je uvijek dokaz nevjere.

Stoga sam tražio prijatelja, u ovom slučaju svoju ženu, da mi pomogne kako bih zadržao svoj pogled na Isusu. To sam učinio odmah. I Duh je pomogao mojoj nevjeri (Marko 9,24).

2. Upijao sam obećanja koja se obraćaju mojoj nevjeri.

Odložio sam rastresenost, pokajao se za svoju nevjeru i natapao u tim određenim obećanjima sve dok njihova utješna moć nije utjecala na moju dušu.

3. Nastavio sam biti „ustrajan u molitvi“ (Kološanima 4,2).

Okrenuo sam obećanja u zahtjeve i nisam ih prestao moliti. Isus kaže da kada ostajemo u njemu i njegova riječ ostaje u nama, možemo tražiti što god želimo i bit će nam (Ivan 15,7). Uvijek sam smatrao ovo obećanje istinitim, ali sam također naučio ne oslanjati se na vlastiti razum u vezi Božjeg vremena i načina (Izreke 3,5).

Bog će odgovoriti. No, budući da obično radi više u nama i kroz nas nego što smo toga svjesni, moramo mu vjerovati. Ostanite postojani u molitvi dok odgovor ne dođe.

4. Sjetio sam se da moje slabosti pokazuju Kristovu snagu.

Ova borba s nevjerom uključivala je slabosti koje sam htio da nemam, a iskušavale su me da se osjećam bezvrijedno (ne govorim o grijesima, iako i njih imam previše). Ali Duh mi je pomogao da se sjetim kako su moje slabosti mjesto gdje Isus voli pokazati svoju snagu (2. Korinćanima 12,9-10). No, bez obzira na ono što nevjera koristi protiv nas, čak i kad se predamo grijehu, tu je velesila obećanja na koje nas Duh podsjeća kako bismo nevjeru izbjegli (1. Korinćanima 10,13).

Postoje i drugi načini koje smatrate korisnima u borbi za vjeru, i nadam se da ćete ih podijeliti s onima oko vas.

Žestoke borbe s demonskom nevjerom dio su normalnog kršćanskog života. To je rat. Ako borba nije tako žestoka, vjerojatno ne radimo ništa što bi moglo biti prijetnja Sotoni. No, ako se Sotona protiv nas bori pomoću nevjere, dobiva prijetnju. Kada se osjećate uvenulo, ohrabrite se. Kroz Isusova obećanja, Isusov Duh će vam pomoći da nadvladate neprijateljsko najsmrtonosnije oružje (Ivan 16,33).

Izvor: DesiringGod.org Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.