Jeste li spremni prihvatiti NE kao Božji odgovor?

0
Jeste li spremni prihvatiti NE kao Božji odgovor?
Foto: Pixabay

Možda najstroža riječ koju smo ikada čuli kroz odrastanje je: “Ne.” “Ne” je mala, kratka riječ koja ima ogromnu snagu. Ima sposobnost i sprječavanja i zaštite.

“Ne” nije uvijek kao prepreka, “ne” je više poput vrata za bolji život. Ali djeca “ne” uglavnom doživljavaju kao nešto loše. “Ne, ne diraj tu električnu utičnicu.” “Ne, ne diraj tu vruću peć.” “Ne, ne igrajte se nasred ulice.” Zvuči li vam poznato? Iako su naši roditelji imali dobre namjere, nekad ih nismo razumjeli.

Ponekad ne razumijemo Božje “ne”

Kad nam nebeski Otac kaže “ne”, često reagiramo poput djeteta punog gnjeva. Kakva je tvoja reakcija kad Bog kaže “ne”? Što se događa kad Bog zatvori vrata i uskrati vaše naizgled dobre namjere? Vidite li još uvijek Njegovu zaštitu i Njegovu blagu ruku u tom trenutku? Ili to vidite kao nešto što vas sprječava da uživate u životu i ispunite san?

Teško je čuti Božje “ne”

Pogotovo je teško čuti “ne” kad to ne zvuči kao zaštita, već samo prevencija. Za to se vrijeme čini kao da nam Bog uzima srce, stavlja ga na svoj nakovanj i ubija nas na bezbroj neočekivanih načina. To dovodi do svakakvih pitanja i sumnji. “Zašto, Bože, zašto to činiš meni?” “Zašto me sprječavaš?”

Sveto pismo nam govori da Bog ne samo da otvara vrata, nego ih i zatvara. Kad Bog zatvori vrata, teško Mu je vjerovati. Ali, bilo da Bog otvara ili zatvara vrata, možemo se pouzdati u Njegovo vodstvo.

Otvara nam prava vrata i zatvara kriva da nas ne vode na krivi put. Možda ste suočeni sa zatvorenim vratima. Bog ponekad zatvori vrata jer zna da nam treba još nekoliko sezona krotkosti i poniznosti. I kad Bog zatvori ta vrata, ne otvori uvijek prozor. Ponekad želi da samo budete zadovoljni u sobi u kojoj ste.

Kako ustrajati u neizvjesnim vremenima?

Molite da budete zadovoljni u sobi vjernosti. Molite da budete strpljivi, znajući da je Njegovo izbavljenje uvijek sigurno zaslugama njegovog Sina.

1. Čekajte na Boga

Kad Bog zatvori vrata, skloni smo stalno kucati po njima i učiniti sve da se stvari i same dogode. Možda je bolji pristup odstupiti i čekati Gospodina. Psalam 25, 4 potiče nas na molitvu: “Gospode, pokaži mi putove svoje! Uči me stazama svojim!”

2. Nastavite Mu vjerovati

Možda ćete morati duže čekati da se otvore druga vrata, ali čak i kada stvari ne idu onako kako se nadate, psalam 25, 10 potiče vas da se prisjetite Božje dobrote. “Svi su putovi Gospodnji samo dobrota i vjernost onomu koji mu drži zavjet i naredbe.”

Bog je u kontroli. Ima plan i vodit će vas kroz njega. Prije ili kasnije, otvorit će prava vrata za vas. A kad prođete kroz ta otvorena vrata, zahvalit ćete na onima koja je zatvorio.

PROČITAJTE JOŠ: