Stvari gore od smrti
Foto: Unsplash

Koje su to četiri stvari koje su za jednog kršćanina gore od smrti?

Promašeni život

Život koji se ne živi jest promašen život. To može biti gore od smrti. Potratio sam veći dio svoje mladosti. Uzaludno sam potrošio svoju mladost na neozbiljne stvari koje će sve jednoga dana proći.

Ganjao sam život pun bogatstva dok sam ignorirao poziv u vječni život. Poput stare Shakespeareove fraze: „Bolje je voljeti i izgubiti, nego nikad ne voljeti.“ Dokle god osoba udiše zrak, Bog nije završio s tom osobom. Jednog dana Bog će zahtijevati od nas da položimo račun za život koji nam je besplatno dan, a što smo učinili s njim?

Nijekanje Krista

Ovo može biti najgora stvar od svih. Isus je rekao: „mnogo je zvanih, ali malo iza­branih“ (Mt 22,14), a na dan Njegovog pohoda: „Mnogi će mi reći u onaj dan: ‘Go­spodine, Gospodine, nismo li u tvoje ime prorokovali i u tvoje ime zloduhe izgonili i u tvoje ime mnoga silna djela činili?’ I tada ću im priznati: ‘Nikada vas nisam upoznao! Odstupite od mene, vi koji bezakonje činite!’“ (Mt 7,22-23).

Možemo zanijekati Krista našom šutnjom. Umjesto da smo poslušni zapovijedi o Velikom poslanju (Mt 28,19-20), živimo „veliko prešućivanje“. „Jer tko god se postidi mene i mojih riječi, toga će se postidjeti Sin Čovječji kada dođe u slavi svojoj i Očevoj i svetih anđela“ (Luka 9,26). To je daleko gore od fizičke smrti, jer uključuje duhovnu smrt (Otk 20,12-15; 21,8).

4 stvari koje su gore od smrti
Foto: Pixabay

Pogrešna svrha u životu

Čak i kršćani mogu biti uhvaćeni u zamke ovog svijeta. Postoji „Juda“ u svakom ljudskom srcu koje želi imati financijsku sigurnost, a ponekad čak i pod veliku cijenu. Ne mislim da je Juda znao da će razapeti Isusa kada ga je izdao, jer je kasnije požalio što je učinio i vratio natrag 30 srebrnjaka.

Isus je rekao Judi svrhu za koju ga je Bog stvorio, ali Juda je imao svoju vlastitu svrhu, koja je bila akumuliranje bogatstva. To mu se obilo u glavu – i uništilo ga. Da je bar znao da „korijen svih zala jest srebroljublje; za njim se sežući, neki odlutaše od vjere te sami sebe isprobadaše mukama mnogim“ (1 Tim 6,10).

Neiskupljeno vrijeme

Vrlo je frustrirajuće kada ste pokušali koristiti vaše kupone i otkrili da su već istekli. Onda se pitate jeste li taj artikl trebali kupiti odmah. Bog nam zapovijeda da „iskupljujemo vrijeme jer su dani zli“ (Ef 5,16), a Jakov dodaje: „Vi koji ne znate što će biti sutra! Jer što je vaš život? Ta dašak je što se nakratko pojavljuje, a zatim nestaje (Jak 4,14).

Što ćete učiniti kada vidite Isusa po prvi put? Apostol Ivan je o tome pisao: „I sada, dječice, ostanite u njemu da, kad se pojavi, imamo pouzdanje te se ne postidimo pred njim o njegovu dolasku“ (1. Ivanova 2,28), što znači da će se neki očito posramiti, ne toliko zbog onoga što su činili, već zbog toga što su trebali činiti. Neiskupljivanje vremena jest potraćeni život.

Zaključak

Nećemo dobiti drugu priliku kada se On vrati. Ovaj život dobivamo samo jednom. Ne postoji „plan B“, stoga Pavao preporučuje: „I sve što god činite, radite zdušno — kao Gospodinu, a ne ljudima“ (Kol 3,23) , te „služeći dragovoljno — kao Gospodinu, a ne ljudima“ (Ef 6,7). Život koji se ne živi jest neproživljen život.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Faithinthenews.com

PROČITAJTE JOŠ: