Tko je Budala prema Bibliji?

Tko je budala prema Bibliji? Postoje li u Bibliji neki stihovi koji opisuju karakteristike budale? Je li Isus što rekao o budalama?

Biblija je naš temelj za mudrost u svim područjima našega života. Kada zanemarujemo mudrost koju nam Bog slobodno daje (Jakovljeva 1, 5), hodamo u ludosti. Biblija kaže da je strah od Boga početak mudrosti.

Strah je Gospodnji početak spoznaje, ali ludi preziru mudrost i pouku. (Izreke 1, 7)

Iz ovog stiha možemo zaključiti da je nedostatak straha od Boga početak ludosti. Zapravo, Biblija kaže: “Bezumnik reče u srcu: ‘Nema Boga.’ Pokvareni rade gadosti; nitko da čini dobro” (Psalam 14, 1). Vrhunac je ludosti poricati Boga. Biblija je također jasna da je ludost grešna, zla i prljava, čak je kategorizira s preljubom, krađom i ohološću (Marko 7, 21–23).

Tko je budala prema Bibliji?

Biblija detaljno opisuje budale, pokazujući kako njihova ludost doseže svako područje njihova života i na kraju im nanosi štetu.

Riječ budala danas obično znači “besmislen momak, glupan”. Biblijska definicija ima dodatnu dimenziju: “netko tko zanemaruje Božju Riječ”. Biblija navodi mnoge osobine takve osobe, često je uspoređujući s mudrom.

Mudrac kroči pravim putem, a luđak krivim. (Propovjednik 10, 2)

Budala je onaj čije se srce neprestano okreće prema ludosti.

Jer, pokvarenjak govori ludosti i srce mu bezakonje snuje, da počini zlodjela … (Izaija 32, 6)

Bezumnik se vraća svojoj ludosti kao što se pas vraća na svoju bljuvotinu. (Izreke 26, 11)

Budale ne uče lekcije na greškama koje čine. Nastavljaju ponavljati iste gluposti iznova i iznova do vlastitog uništenja (Izreke 18, 7).

Budala nije voljan učiti ili biti ispravljen

Budali je stalo samo do izražavanja vlastitog mišljenja. Budala izgovara klevetu (Izreke 10, 18–19 ), voli i razglašava svoju ludost (Izreke 10, 23; 12, 23), ruga se grijehu (Izreke 14, 9), lažljiv je (Izreke 14, 8) i odgovara prije nego što čuje cijelo pitanje (Izreke 18, 13).

Budala čini seksualni nemoral, što dovodi do vlastitog uništenja (Izreke 6, 32). Ne poštuje roditelje, prezire upute svoga oca (Izreke 15, 5).

Biblija upozorava vjernike da se ne druže s budalama.

Idi od čovjeka bezumna jer nećeš upoznati usne što zbore znanje. (Izreke 14, 7)

Druži se s mudrima, i postat ćeš mudar, a tko se drži bezumnika, postaje opak. (Izreke 13, 20)

Je li Isus što rekao o budalama?

Isus je usporedio budalu s mudrom osobom, rekavši:

“Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvršava ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer – utemeljena je na stijeni. Naprotiv, tko god sluša ove moje riječi, a ne vrši ih, bit će kao lud čovjek koji sagradi kuću na pijesku. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću i ona se sruši. I bijaše to ruševina velika.” (Matej 7, 24-27)

Budala si donosi uništenje. Bilo koji temelj osim Isusa Krista propast će kada dođu životne oluje. Iako u ludostima može biti trenutni užitak, one donose samo poteškoće i bol u srcu, odvajajući vas od Boga i od drugih ljudi. Postajemo glupi kad zanemarimo ono što kaže Božja Riječ, zaboravljajući da Bog vidi sve što radimo. Postajemo glupi kad zaboravimo Božju dobrotu i pokušamo hodati prema vlastitoj mudrosti, ne oslanjajući se na Božju mudrost.

Postoji važna razlika između biblijske definicije budale i riječi koju je Isus upotrijebio (raca) u Mateju 5, 22, kada je zabranio brata u vjeri nazivati ​​”budalom”. Riječ raca, izgovorena s prijezirom, implicirala je krajnju bezvrijednost. Isus nije rekao da izbore drugog ne možemo nazvati ludima. Ali reći bratu ili sestri u Kristu: “Budalo!” u to doba bilo je isto što i reći: “Proklet bio!”. Nemamo moć ni pravo nikoga osuditi na pakao. Taj stav presude pripada samo Bogu. Vjernik ne može biti “proklet” jer je kupljen krvlju Kristovom (Kološanima 1, 14). Međutim, trebamo učiniti sve što možemo kako bismo srca onih koji pokazuju gluposti okrenuli prema mudrosti i možda spasili njihove živote i njihove duše.

Tko vrati grešnika s lutalačkog puta njegova, spasit će dušu njegovu od smrti i pokriti mnoštvo grijeha. (Jakovljeva 5, 20)

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!