Ako se bojite treninga s utezima, vrijeme je da se riješite straha jer vam podizanje istih može itekako pomoći u gubitku kilograma i zatezanju tijela, više nego kardio treninzi.

Treninzi s utezima su puno više od jačanja i učvršćivanja tijela, već imaju i brojne druge koristi. Ovih 5 nevjerojatnih stvari se događaju vašem tijelu kada počnete trenirati s utezima.

1. Kad počnete trenirati s uzetima, vaš metabolizam dobiva poticaj

Imanje više mišića pretvara vaše tijelo u stroj za spaljivanje masnoća. Drugim riječima, izgradnja mišićne mase pomaže tijelu učinkovitije spaljivanje masti u mirovanju, dok kardio treninzi imaju svojih prednosti, naravno, no kroz njih ne razvijate toliko mišićnu masu kao što to činite treninzima snage.

PROČITAJTE: Tjelovježba koju izvodimo svaki dan, a da toga nismo ni svjesni: Jednostavna, učinkovita i besplatna!

2. Treniranje s utezima štiti vaše kosti

Sve veći broj istraživanja pokazuje kako vježbanje s utezima istovremeno jača i štiti vaše kosti te smanjuje rizik od osteoporoze i mogućih prijeloma.

Sapper_Designs / Pixabay

3. Pomoći će vam da kvalitetnije spavate

Kvalitetan trening s utezima prirodni je lijek za probleme sa spavanjem, što su dokazala i brojna znanstvena istraživanja. To se neće dogoditi nakon prvih nekoliko treninga, ali hoće ako ćete biti redoviti i uporni.

PROČITAJTE: Vježbate li poput nevjernika?

4. Riješit će vas stresa

Stres kao bolest modernog društva nije nešto što možete u potpunosti iskorijeniti, no svakako možete naučiti kako ga kontrolirati te smanjiti na najmanju moguću razinu.

5. Vaš mozak će bolje funkcionirati

Izgradnja mišićne mase i snage može dovesti i do boljeg funkcioniranja mozga. No poboljšanje kognitivnih funkcija dolazi tijekom vremena pa će vam se upornost i dosljednost isplatiti i na ovom planu.