Francuska vlada prijeti svećeniku zbog objave na Instagramu

Svećenik je slučajno upotrijebio riječi "homoseksualac" i "sklonost homoseksualnosti" dok je opisivao druge vrste slabosti.

Francuska ministrica zadužena za ‘ravnopravnost žena i muškaraca i borbu protiv diskriminacije’, Aurore Bergé, zaprijetila je katoličkom svećeniku kaznenim postupkom nakon njegovih komentara na Instagramu o ‘slabostima’, među kojima je spomenuo i homoseksualnost.

Tri tjedna nakon što mu se prijetilo kaznenim postupkom zbog videa koji je objavio na internetu na temu samokontrole, Matthieu Raffray, francuski svećenik koji je član tradicionalnog Instituta Dobrog Pastira, tek treba čuti od pravosudnih tijela u Francuskoj.

Prijetnja je stigla od francuske ministrice zadužene za “ravnopravnost žena i muškaraca i borbu protiv diskriminacije”, Aurore Bergé, nakon primjedbi katoličkog svećenika o našim “slabostima”, među kojima je spomenuo i homoseksualnost.

Otac Raffray, koji je u nedjelju razgovarao s LifeSiteom, rekao je da stoji iza svojih riječi.

Kratki video u kojem vlč. Raffray govori o odupiranju različitim vrstama iskušenja, objavljen je 15. ožujka na Instagramu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Matthieu Raffray (@abbe_matthieu_raffray)

Govori o čovjekovoj sposobnosti da se bori protiv osobnih slabosti kao što su “proždrljivost”, “gnjev” i “homoseksualne sklonosti”, spominjući sve “poroke” (sklonosti ka određenim grijesima) i “grijehe” koji se “mogu naći u ljudskoj vrsti”, slijedeći moralne kategorije Katoličke crkve.

Rekao je da će đavao uvijek pokušavati natjerati grešnike da vjeruju da nemaju sposobnost suzdržati se od grešnih djela, potičući ih da odustanu od duhovne borbe.

Samo je slučajno upotrijebio riječi “homoseksualac” i “sklonost homoseksualnosti” dok je također opisivao druge vrste slabosti, ali to je bilo dovoljno da pokrene izvješće na Instagramu, vjerojatno od strane homoseksualnih aktivista.

Instagram nije skinuo “sporni” video

Zanimljivo, video nije skinuo Instagram, pa se moralo smatrati da nije prekršio korisnički kod društvene mreže.

Međutim, izvješće je moralo biti na neki način prijavljeno francuskoj “ministrici za diskriminaciju”, Aurore Bergé, koja je odmah objavila poruku na X u kojoj je objavila da je zadužila “Međuministarsko izaslanstvo za borbu protiv rasizma, antisemitizma i anti- LGBT mržnja” (DILCRAH) uz podnošenje prijave državnom odvjetništvu” na temelju članka Kaznenog zakona koji obvezuje “svako tijelo, javnog službenika ili državnog službenika koji u obavljanju svojih dužnosti stekne saznanje o kaznenom djelu ili prekršaju.”

Oštra izjave ministrice očito su imali za cilj zastrašiti katoličkog svećenika i stvoriti dojam da afirmiraju katolička učenja o homoseksualnim aktivnostima i osobnoj obvezi vjernika da se odupru svakoj vrsti poroka.

Ona svjedoči o očitoj želji za progonom katoličkog svećenika, čak i onoga koji je samo podsjećao na preporuke Crkve svojim vjernicima pred iskušenjem.

Međutim, šanse da će postupak doista dovesti do potpunog suđenja su doista male. Čak i da se suđenje održi, francuski su sudovi uspostavili vrlo jasnu sudsku praksu koja se suzdržava od osuđivanja katolika za “širenje nauka Crkve” na temelju vjerske slobode i slobode izražavanja i mišljenja.

NAJNOVIJE!