Vitamin D i djeca: Zašto je ovaj vitamin ključan za djecu?

Vitamin D poznat je po tome što je ključan za jačanje imuniteta kao i za zdrave kosti. Kada je riječ o djeci, roditelji se ponekad zapitaju dobivaju li njihova djeca dovoljno vitamina D u danu.

Istraživanje je pokazalo da čak 42% Amerikanaca ima manjak vitamina D. Vitamin D je jako važan te se problemi s njegovim nedostatkom javljaju kod osoba koje koriste puno kreme za zaštitu od sunca te se vrlo malo izlažu suncu.

Mnoge osobe jednostavno nemaju vremena provoditi dovoljno vremena vani na suncu tako da je važno unijeti vitamin D na drugačiji način.

Danas donosimo važne informacije o vitaminu D koje roditelji trebaju znati kada su u pitanju njihova djeca. 

Važnost vitamina D

Vitamin D važan je za odrasle i djecu. Povezuje se sa zdravljem kostiju, jačanjem imuniteta i smanjenim rizikom od preranog poroda. 

Kada je riječ o zdravlju kostiju vjerojatno vam kalcij prvi pada na pamet, no tu je i vitamin D. Prema jednom istraživanju, kada je u tijelu prisutan vitamin D onda ono može upiti samo jedan mineral koji jača kosti.

Djeci kosti rastu i jačaju kroz djetinjstvo i adolescenciju tako da je dovoljan unos vitamina D ključan tijekom tog razdoblja. Djeca ponekad imaju manjak vitamina D te se javlja bolest u kojoj kosti postaju slabe, te noge poprime neobičan oblik, piše Parents.com

Još jedna uloga vitamina D jest jačanje imuniteta. Istraživanje je pokazalo da krvni serum vitamina D može prevenirati infekcije dišnih puteva što je jako važno, posebno tijekom razdoblja COVID-19. 

Nadalje, vitamin D je koristan i za trudnice, tvrde istraživanja. U njima je pokazano da se prerani porod smanjuje za 60% kada je količina vitamina D u krvi 40ng/ml ili veća. 

Vitamin D može prevenirati pojavu raznih bolesti kao što su rak i bolesti srca, no potrebna su dodatna istraživanja kako bi to bilo potvrđeno. 

Količina vitamina D i djeca

Djeca mlađa od 12 mjeseci bi trebala dnevno primiti do 400 IU (međunarodna jedinica) vitamina D, a djeca i adolescenti oko 600 IU vitamina D. 

Bebe koje se hrane potpuno ili djelomično dojenjem trebaju dobivati oko 400 IU vitamina D kroz dodatke prehrani (kapi), dok se ne odviknu od dojenja i ne počnu piti mlijeko obogaćeno vitaminom D. Majčino mlijeko ne sadrži dovoljno vitamina D kako bi zadovoljilo bebine potrebe. 

Važno je naglasiti da nema istraživanja koja pokazuju da je pretjerano konzumiranje vitamina D dobro za zdravlje. Pretjerivanje u vitaminu D može dovesti do gubitka težine, srčanih problema i visokog krvnog tlaka. 

Vitamin D u hrani
Foto: Pixabay

Vitamin D – najbolji izvori

Na žalost, malo je namirnica bogatih vitaminom D. Jedna od tih namirnica je losos te je samo 85 grama lososa dovoljno za ispunjenje dnevnog zahtjeva za vitaminom D kod djece. Žumanjak sadrži vrlo malo vitamina D što je zapravo zanemarivo. Gljive sadrže vitamin D, a neke su čak njime i obogaćene. 

Vitamin D prisutan je i u mlijeku, jogurtu, pahuljicama i soku od naranče – ako je riječ o vitaminom D obogaćenoj vrsti. Šalica mlijeka obogaćenog vitaminom D sadrži oko 130 IU vitamina D, a čaša soka od naranče obogaćenog vitamin D sadrži oko 142 IU. 

No, djeca imaju priliku provoditi mnogo vremena vani te tako dobiti vitamin D. Prema istraživanju, čak i ako djeca na sebi imaju kremu protiv sunca (a trebaju) će i dalje dobiti dovoljno vitamina D. 

No, ako vaša djeca, iz raznih razloga, nemaju priliku biti na suncu (zbog klime ili uvjeta gdje živite) moguće im je osigurati dovoljnu dnevnu količinu vitamina D raznim dodatcima prehrani kao što su multivitamini ili druge šumeće tablete koje su vrlo ukusne, a bogate vitaminom D. Prije nego što djetetu date bilo kakav dodatak prehrani, konzultirajte se s pedijatrom. 

Nedostatak vitamina D kod djece

Nedostatak vitamina D kod djece

Najbolji način na koji možete provjeriti nedostaje li vašem djetetu vitamin D jest odlazak kod liječnika koji to brzo može provjeriti. No, u ljekarnama je dostupna mogućnost kupnje paketića za provjeru vitamina D. Normalna količina vitamina D u krvi treba biti između 40 i 60 ng/ml. 

Kada dobijete rezultate, na internetu postoje razni kalkulatori koji procjenjuju koliko će vam trebati da postignete savršenu količinu vitamina D u tijelu vašeg djeteta. Također, možete svom djetetu početi kupovati dodatke prehrani na bazi vitamina D, praviti hranu bogatu njime ili omogućiti djetetu igru ili šetnju na suncu (uz korištenje kreme za sunce). 

Količinu vitamina D u krvi treba provjeravati svakih 6 mjeseci.