bolesni vjernici ozdravljenje
Photo by Karolina Grabowska on Pexels

Neki smatraju da bolesni vjernici trebaju tražiti ozdravljenje samo kroz vjeru u Boga. Drugi drže da je i medicina na blagoslov.

Postavlja se zanimljivo pitanje: što učiniti kada je netko bolestan ili nemoćan? Iscjeljuje li Bog bolesne danas, i ako to čini, postoje li neka ograničenja ili uvjeti koji su uključeni? Treba li osoba u svim prilikama tražiti Boga za nadnaravno iscjeljenje? Je li odlazak liječniku znak nedostatka vjere? Što je ispravno učiniti kada se osoba razboli?

Kako bolesni vjernici trebaju tražiti ozdravljenje?

Za početak, kad god je vjernik bolestan, molitva Bogu uvijek je ispravna stvar. Jakovljeva nam knjiga daje sljedeće upute:

Boluje li tko među vama? Neka dozove starješine Crkve! Oni neka mole nad njim mažući ga uljem u ime Gospodnje … (Jakovljeva 5, 14)

Ali to ne mora nužno značiti da bi osoba trebala ostati pri tome, jer Bog može iscjeljivati ​​na razne načine.

PROČITAJTE: Molitve za bolesne – za utjehu, snagu i ozdravljenje

Postoje prilike u kojima će Bog nekoga trenutno izliječiti kada se za tu osobu moli. U Bibliji čitamo da je Isus odmah izliječio sve koji su mu došli. Evo jednog primjera.

“Ali da znate: vlastan je Sin Čovječji na zemlji otpuštati grijehe!” I reče uzetomu: “Tebi zapovijedam, ustani, uzmi postelju i pođi kući! I on usta, uze odmah postelju i iziđe na očigled svima. Svi su zaneseni slavili Boga govoreći: “Takvo što nikad još ne vidjesmo.” (Marko 2, 10-12)

Trenutačno izlječenje je jasna mogućnost, ali to nije ono što se uvijek događa. Stoga, ako netko ne bude izliječen odmah nakon što se za njega moli, ne bi se trebao osjećati neblagoslovljenim od Boga.

Bog često liječi postupno

Ponekad se izlječenje neće dogoditi trenutno, već će se dogoditi postupno. Bog će osobi dati milost da izdrži dok je u procesu ozdravljenja. To se dogodilo Epafroditu koji je na kraju bio izliječen od svoje bolesti.

Smatrao sam potrebnim poslati k vama Epafrodita, brata, suradnika i suborca moga kojega ste poslali da mi poslužuje u potrebi. Jer je čeznuo za svima vama i bio zabrinut što ste saznali da je obolio. I doista je gotovo na smrt bio obolio, ali Bog mu se smilovao, ne samo njemu nego i meni, da me ne zadesi žalost na žalost. (Filipljanima 2, 25-27)

Osim što je u gornjim stihovima napisao za Epafrodita, Pavao je mladom Timoteju nešto zanimljivo predložio.

Ne pij samo vodu, već uzimaj i pomalo vina radi svojeg želuca i čestih slabosti. (1. Timoteju 5, 23)

Pavao kaže Timoteju da pije vino kako bi smirio želudac. Da, trebamo molimo za ozdravljenje, ali Bog daje i druge lijekove za naše zdravlje i ne trebamo ih demonizirati.

Ponekad će Bog dati da vjernik ode liječniku i ozdravi kroz lijekove

Odlazak liječniku ne pokazuje nedostatak vjere. Evanđelist Luka je bio liječnik i pomagao je bolesnicima. Ljudska sredstva su dozvoljena kada se radi o primanju iscjeljenja.

PROČITAJTE: Pijem antidepresive i vjerujem da Isus liječi

Nažalost, sljedeći se odlomak često koristi kako bi se ljude obeshrabrilo da se obrate liječniku.

Razbolio se trideset i devete godine kraljevanja, od nogu, te mu se bolest veoma pogoršala, ali ni u bolesti nije tražio Jahvu nego liječnike. Tako Asa počinu sa svojim ocima i umrije četrdeset i prve godine svoga kraljevanja. (2. Ljetopisa 16, 12-13)

Kralj Asa nije umro jer je tražio pomoć od liječnika. Umro je jer nije tražio i BOŽJU POMOĆ!

Konačno, Bog može ozdraviti bolesnu ili nemoćnu osobu pri uskrsnuću mrtvih. Drugim riječima, u ovom životu neće biti izlječenja od određene bolesti ili slabosti. Moramo prihvatiti da je ponekad to način na koji nas Bog odabire iscijeliti. Naša je odgovornost moliti i tražiti iscjeljenje, voditi brigu o zdravlju, a ishod uvijek moramo prepustiti Njemu.