Voće koje ne deblja: 4 vrste koje mogu spriječiti debljanje

Koje voće ne deblja? Istina je da je svako voće zdravo, no opet moramo pripaziti kada su u pitanju kalorije i debljanje.

Ovo voće možete bez problema konzumirati jer može spriječiti debljanje.

Borovnice kao lijek
Foto: Unsplash

Borovnice mogu spriječiti debljanje

U BMJ studiji na više od 100.000 muškaraca i žena istraživači su otkrili da podrazredi snažnih antioksidansa nazvanih flavonoidi koji se nalaze u borovnici te drugom voću i povrću mogu spriječiti debljanje.

Plodovi s najvećim učinkom na održavanje tjelesne težine bili su prepuni flavonoida zvanih antocijani, a borovnica je na vrhu ove liste.

Otprilike jedna četvrtina šalice borovnica sadrži 10 miligrama antocijanina, a svako povećanje od 10 mg povezano je s manjim debljanjem tijekom četiri godine, pokazalo je istraživanje BMJ.

VIDI OVO: 20 najzdravijih vrsta voća na svijetu

Još uvijek nije potpuno jasno kako flavonoidi zaustavljaju debljanje, ali jedenje hrane bogate flavonoidima može nam omogućiti da se osjećamo siti i izbjegnemo drugu manje zdravu hranu koja može dovesti do debljanja.

“Ljubiteljica sam borovnica iz mnogih razloga”, kaže dr. Keri Peterson, internistica u bolnici Lenox Hill u New Yorku: “One su među najzdravijim voćem.”

Jabuke za mršavljenje i zdravlje
Foto: Unsplash

Jabuke ne debljaju

Jabuke su odlične za zdravlje i za sve koji žele smršaviti. Bogate flavonoidnim polimerima, a također su prepune vlakana, što ih čini jednim od najboljih voća za mršavljenje.

Jedna jabuka srednje veličine smatra se jednom porcijom. Jedite ih s kožom (tj. neoguljene) kako biste dobili više vlakana, antioksidansa i postigli bolju kontrolu šećera u krvi, kaže dr. sc. Sharad Paul, autor knjige Genetics of Health: Understand Your Genes for Better Health. Nezašećereni prirodni sok od jabuke je također dobar za skidanje kilograma.

VIDI OVO: Jabuke za mršavljenje i zdravlje: Evo kako djeluju na naš organizam!

Dar od Boga Kruške su dobre za probavu, skidaju tlak i štite od raka
Foto: Pixabay

Kruška je voće koje ne deblja

Kruške također mogu spriječiti debljanje, prema gore spomenutoj studiji, a za to su uvelike zaslužni flavonoidni polimeri: Svakih dodatnih 138 mg flavonoidnih polimera rezultiralo je manjim debljanjem tijekom četverogodišnjeg razdoblja ispitivanja, prenosi The Healthy.

“Voće bogato flavonoidnim antioksidantima i bogato vlaknima izvrstan je izbor”, kaže dr. Peterson.

Ljekovita svojstva jagode
Foto: Pixabay

Jagode pomažu u regulacije težine

Jagode pomažu u održavanju težine iz istog razloga kao i borovnice: bogate su antocijaninima. Uključite jednu šalicu jagoda dnevno u svoju prehranu, savjetuje Peterson.

“Mnoge zabrinjava činjenica da konzumacija slatkog voća može uzrokovati debljanje zbog sadržaja fruktoze, međutim, određeno voće poput zelenih jabuka, krušaka i bobičastog voća poput malina, jagoda i borovnica je među najboljim voćem za jesti kao dio plana prehrane koja će vam pomoći u kontroliranju težine. To je zbog visokog sadržaja flavonoida”, objašnjava Peterson.

Slobodno možete navaliti na navedeno voće bez straha da ćete se udebljati. Dapače, pomoći će vam u održavanju zdrave težine.