Što Biblija kaže o zarukama i što one znače u kršćanstvu?

Zaruke u kršćanstvu trebaju odražavati činjenicu da je brak od Boga stvorena institucija. On podržava pojedince u ljubavnoj vezi te ih želi osnažiti da služe Njemu i drugima.

Biblija je po pitanju zaruka jasna da se supružnici trebaju kloniti svih djetinjih stvari te biti predani jedno drugome (Marko 10, 7-9). Biblija također kaže da je nelojalnost bračnoj predanosti slična odbacivanju Boga.

Zaruke u Bibliji

Spominju li se zaruke u Bibliji? Biblija ne nalaže kako se trebaju ponašati zaručeni partneri, iako postoje neke aluzije na to kako su zaruke izgledale u biblijskim vremenima.

Obično su se brakovi dogovarali unaprijed u korist obitelji i njihovih patrijarha – a ne osjećaja uključenih pojedinaca. Mladoženja bi pristupio mladenkinu ​​ocu i odredio uvjete, uključujući miraz koji je trebao biti materijalni izvor za ženu ako bi muž umro ili se od nje razveo, a da joj nije dao dijete.

Mladoženja bi se vratio u očevu kuću i uredio sobu za budući par. Nešto kasnije, otišao bi po svoju mladenku i odveo je u pripremljeni prostor. Tada bi imali obred vjenčanja, obitelji bi slavile, a mladenka bi postala član mladoženjine obitelji.

Zaruke danas
Foto: Pexels

Zaruke danas

Suvremeni pogled na zaruke, odnosno pobožan odnos između muškarca i djevojke izgleda malo drugačije, ali ipak bi trebao imati tri slične faze.

1. Prijateljstvo

Prva faza je da su se dvije osobe upoznale i zaljubile te su postali potencijalni bračni partneri, bilo putem prijateljstva ili spoja. Ovo je vrijeme kada će se pojaviti velika pitanja, uključujući vjeru (2. Korinćanima 6, 14-15), obiteljske obveze, osobne izazove, pa čak i borbe s grijehom. Obje osobe moraju znati dovoljno da bi mogle donijeti odluku o tome mogu li biti kompatibilni u paru. I trebaju uzeti vremena da u molitvi traže od Boga odgovor je li to prava osoba (Izreke 3, 5-6).

2. Pripreme

Druga faza zaruka je vrlo važno vrijeme za kršćane. Jednom kada par odluči ostati zajedno, mladić i djevojka se mogu obvezati da će raditi na svom budućem braku. Poput izraelskog mladoženje koji gradi životni prostor za buduću nevjestu, zaručeni kršćanski parovi trebali bi ovo vrijeme provesti u pripremama.

Naglasak ne bi trebao biti na samom obredu vjenčanja ili svatovima koji mogu trajati neko vrijeme – nekoliko sati ili dana, već na praktičnim i odnosnim pitanjima koja će osigurati snažan brak, piše Compellingtruth.org.

Treba donijeti odluke koje se tiču financija, stanovanja, očekivanja uloga i kako poraditi na preprekama koje su strane drugom partneru. Uz to, muškarci moraju naučiti kako požrtvovno voljeti (Efežanima 5, 25), a žene trebaju naučiti kako poštovati svog muškarca (Efežanima 5, 33).

3. Brak je puno više od osjećaja

Brak je puno više od osjećaja dvoje ljudi u određenim trenucima. Ako se pravilno i temeljito izvedu, vještine naučene tijekom razdoblja zaruka trebale bi služiti paru tijekom cijelog braka.

To znači da kršćanski angažman nije vrijeme za isprobavanje stvari kako bi se vidjelo rade li. Zaručeni par ne bi trebao provjeravati seksualnu kompatibilnost, no to vrijeme je idealno za razvijanje komunikacijskih vještina koje mogu biti osnova za zdrav seksualni odnos (1. Korinćanima 7, 3-5).

To nije vrijeme u kojemu bi par trebao zajedno živjeti, već vrijeme učenja kako požrtvovno voljeti (Filipljanima 2, 3). Vještine razlučivanja, ljubav i komunikacija sigurniji su znakovi dobrog braka, nego prikladna osobna kompatibilnost u određenoj fazi života.

Kršćanske zaruke
Foto: Pexels

Kršćanske zaruke trebaju voditi braku

Općenito, kršćanske zaruke bi trebale dovesti do braka. Međutim, nije grijeh raskinuti zaruke ako se dogode loše stvari ili izađu na vidjelo problemi koji se ne mogu riješiti. Prije braka trebate razgovarati o nekim temama na ovom linku.

Za razliku od biblijskih vremena, prekid zaruka nije razvod. Ipak, suvremene bi zaruke trebale imati sličnu težinu jer u tom razdoblju dvoje uči kako biti jedno. Ako se sve učini pravilno, nekoliko mjeseci ili godina zaruka pripremit će par za dugi niz godina dobrog zajedničkog života.

PROČITAJTE JOŠ: