„Zemlja je bila još pusta i bezoblična. Tama je ležala nad bezdanom. Duh je Božji lebdio nad vodama“. (Postanak 1, 2) 

Kada je Mojsije počeo pisati knjigu Postanka, nalazio se sa svojim izraelskim narodom u pustinji, nakon što ih je iz Egipta izbavio Bog. Taj detalj vrlo je važan prilikom proučavanja prve knjige Biblije. Prije nego što se Bog svome narodu otkrio kao Stvoritelj, već se prikazao kao Otkupitelj, unatoč tomu što je središnja tema Biblije ta da je Isus Krist otkupio svoj narod. 

Imajte na umu da samo kada ne razmišljamo o središnjoj temi Biblije možemo pretpostavljati značenje ovog stiha, kao što su mnogi od nas već prije činili. No kako je Mojsije, nadahnut od Boga, ovo razumio? Kako je izraelski narod ovo shvaćao? Kako bismo mi danas ovo trebali primjenjivati na naše živote? 

VIDI OVO: Tko je napisao Postanak – prvu knjigu u Bibliji?

Zemlja bijaše pusta i bezoblična

Za nas može biti vrlo teško za shvatiti da je Bog stvorio naš planet koji nije bio kakvog ga danas poznajemo. Na hebrejskom prijevod riječi je ”bez oblika”, prazna, no za Mojsija to je bilo otkrivenje nade, jer Mojsije zaključuje da iz nečeg bezobličnog i praznog, Bog stvara nešto dobro na prekrasan način. Vidite li? 

Bog stvara prazninu i bezobličnu Zemlju kako bi manifestirao svoju otkupljujuću snagu dajući Zemlji oblik i ispunjavajući je životom. Primijetite da je u prva tri dana, Bog oblikovao ono što je stvarao i da je u iduća tri dana Bog ispunjavao taj oblik svojim stvaranjem; sve se to dogodilo kroz moć Njegove Riječi. 

Tama je prekrivala vode, ”tmina se nadvila nad bezdan”, no Božji Duh djelovao je u toj vodi, ”Duh Božji lebdio je nad vodama”. To je naš Bog Otkupitelj, otkriva da ima veću svrhu: od tame do svjetlosti. 

VIDI OVO: Znanost potvrdila biblijsku priču: Pronađeni dokazi o stvaranju svijeta

Izraelski narod bio je prazan i bezobličan

Kada je Bog spasio svoj narod iz Egipta, ”u zemlji stepskoj on ga je našao, u pustinjskoj jezivoj pustoši. Obujmio ga, gajio ga i čuvao kao šarenicu oka svoga”. (Ponovljeni zakon 32, 10) Vidite li? Bog je imao svrhu, Izrael je bio bez oblika i prazan, no u Egiptu Bog će Izrael oblikovati i ispuniti. Bog je već započeo svoje djelo time što ih je spasio, no Bog je za cilj imao nešto puno veće: Obećanu zemlju. 

Mojsije nije zapisao Postanak 1, 2 samo kako bi izraelskom narodu pokazao stvaranje, već kako bi im pokazao riječi nade koje pokazuju što Bog planira učiniti sa svojim narodom, što znači da nije bila pogreška to što ih je izbavio iz Egipta, jer Bog je Izrael ”obujmio, gajio i čuvao kao šarenicu oka svoga.

Poput orla što bdi nad gnijezdom, nad svojim orlićima lebdeći, tako on krila širi, uzima ga, pa ga na svojim nosi perima”. (Ponovljeni zakon 32, 10-11) Još jednom, naš Bog Otkupitelj otkrio je svoju veliku svrhu: od tame prema svjetlosti. 

VIDI OVO: Što su to ”vode nad svodom” koje spominje Postanak 1, 6-8?

Mi smo bili prazni i bezlični

U našim životima ne možemo sve razjasniti. Sjećate li se kako su vaši životi izgledali prije nego što ste došli Isusu Kristu u pokajanju i vjeri? Točno! ”Prazan i bezličan”, u tami. No Bog je u Kristu imao otkupljujući plan za svoj narod: „Ta Bog koji reče: Neka iz tame svjetlost zasvijetli! On zasvijetli u srcima našim da nam spoznaja slave Božje zasvijetli na licu Kristovu“. (2. Korinćanima 4, 6) 

To je prekrasno, Bog otkriva svoju veliku svrhu: od tame u svjetlost. To jest, Isus Krist, Svjetlost svijeta, spašava svoj narod iz tame grijeha; sve se to odvija prema savršenom Božjem planu, koji je nastao prije postanka svijeta. Hvala Bogu na tome što nas je spasio ljubavlju svoga imena. 

Autor: Giancarlos Ventura Gonzales; Izvor: Biblword.net