3 biblijska primjera žene spremne za brak

Kako se ponašaju žene spremne za brak? U ovom članku autorica iznosi tri primjera žena koje možemo pronaći u Bibliji. Pronaći pravog supružnika znači biti prava osoba. 

Naš razgovor započinje u kafiću, gdje sjedim pored kamina i pišem članak o tome kako su žene, koje su u Bibliji bile same, upoznale svoje muževe. Stolac pored mene je nezauzet; on je za vas. Preko puta nas nalaze se još dva stolca za druge dvije žene koje dolaze, iako ćemo trebati privući i peti stolac. 

Jesam li spomenula tko će nam se pridružiti? Doći će tri žene sa svojim pričama; pričama koje pokazuju kako se pronalaženje budućeg supružnika ne zasniva samo na traženju prave osobe. Pronaći pravog supružnika znači biti prava osoba. 

Kroz njihove priče te žene mogu nas naučiti kao da razvijemo tri osobine, koje će doprinijeti tomu da postanemo onakve osobe kakve Bog želi da budemo. Sve tri žene dolaze iz različitih stoljeća. Zbog toga će promatranje onoga što one imaju za reći zahtijevati malo mašte. Čekajte, čini se da dolaze! 

Jedna od njih tri hoda prema nama, niža gospođa s prstenom u nosu mora biti Rebeka. Vitka, koja ima tijaru je zasigurno kraljica Estera. Stoga, žena s ljubaznim osmjehom mora biti Ruta. Čujmo ono što nam one imaju za reći. 

Rebeka: otvorene oči 

Rebeka povlači stolac u naš krug, sjeda s ostalim ženama i dodaje im čaj. Nakon početnog upoznavanja, ona započinje s pripovijedanjem svoje priče. 

„Jeste li čule kako sam upoznala Izaka? To je Božja priča. Jednoga dana, kada sam još uvijek bila kod svoga oca, hodala sam vani prema zdencu, kako bih izvukla vodu. Nakon što sam se približila, mogla sam vidjeti skup nejasnih figura kako se okupljaju oko zdenca: jedan stranac i deset deva koje su klečale. Strančeva usta pomicala su se kao da je razgovarao s nekime, no nisam mogla čuti njegove riječi. Okrenuo se i ugledao me, nakon čega mi je prišao trčeći. Zapitala sam se je li sve u redu, no on me upitao može li piti iz mog bokala“. 

Osmjehnula se, prisjećajući se toga i popila gutljaj čaja. 

„Predala sam mu bokal i rekla: „Pij, moj gospodaru“. Dok je pio, pogledala sam njegove deve. Zasigurno su i one bile žedne. Rekla sam mu: „Izvući ću vodu i za vaše deve i dati im da piju“. Nije rekao ništa; samo je promatrao dok sam izvlačila vodu iz zdenca za deve. Nakon toga mi je pokazao prsten, zajedno s narukvicom i upitao me: „Čija si ti kćer“? 

„Kasnije sam saznala da ga je njegov gospodar, Abraham, poslao kako bi pronašao mladenku za Abrahamova sina. Dok sam hodala prema zdencu, njegov sluga se molio Bogu, da mu Bog pokaže buduću Izakovu mladenku; nekoga tko će ponuditi vodu za deve“. 

„To je nevjerojatno“, odgovorila sam, tipkajući bilješke na svoj laptop. „Ti nisi znala za što se stranac molio ili da si zapravo testirana. Ti si prirodno brižna prema drugima. Živjela si otvorenih očiju, spremna služiti. Sve u svemu, Bog te oblikovao da postaneš prava žena za Izaka“. 

Nakon što sam upitala Rebeku za praktične savjete o tome kako postati osoba koja služi, ovo mi je predložila: 

 • Vježbanje promatranja na potrebe koje treba ispuniti. Traženje prilika kako da se drugoj osobi olakša dan i kako da joj se olakša teret. 
 • Biti spreman susresti se s potrebama iznad i izvan očekivanja osobe, zbog toga što ne služimo ljudima, već Bogu. (Kološanima 3, 23) 
 • Pronalazak osobe sličnog uma, nekoga komu možete s namjerom služiti, ne zato što želite s tom osobom imati nešto romantično, već zato što služite svojoj Prvoj ljubavi. 
 • Molite za prigode za služenje. Zamolite Boga neka vas učini osjetljivima na Njegov glas, poslušnima na Njegov impuls i da postanete osnaženi Njegovom snagom, dok On takve prilike dovodi pred vas. 

Estera: uho koje sluša

Dok je Rebeka sjedala u stolac, okrenula sam se Esteri. „Što je s tvojom pričom? Za razliku od Rebeke, koja je mogla odabrati želi li se udati za Izaka, ti si doslovno prisiljena u brak“! 

„To je istina. Kako hebrejsko dijete bez roditelja koje je živjelo u zatočeništvu, živjela sam s ujakom Mordokajem u Babilonu. Nikada neću zaboraviti kada su me vojnici odveli od ujaka. Svi u kraljevstvu znali su da je kralj Ahasver oduzeo krunu i prognao kraljicu Vašti i da je sada tražio novu mladenku. Nakon što su sve žene, koje su bile prikladne za tu ulogu odvedene u palaču, među njima sam bila i ja, ujak Mordokaj zapovjedio mi je neka ne otkrivam svoje hebrejsko podrijetlo. 

„Poslušala sam ga, čak i kada je došao moj red da vidim kralja. Prije nego što sam otišla kod Ahasvera, upitala sam nadstojnika harema za savjet u vezi odjeće koju trebam nositi. On je mi je dao dobar savjet, jer me Ahasver uskoro proglasio kraljicom“.

„Nakon toga, Mordokaj ti je rekao o tome da neki od slugu kuje urotu kako bi ubio kralja“, prisjetila sam se. 

„Da. Ponovno sam poslušala ujaka Mordokaja i još jednom, nakon što je plemić Haman uvjerio kralja Ahasvera na dekret koji je značio da će moj narod biti pobijen. Ujak Mordokaj poticao me neka razgovaram s kraljem. Isprva sam se odupirala, znajući da svatko tko priđe kralju nepozvan, riskira smrt. No ipak, moj me ujak uspio nagovoriti. Ohrabrio me rekavši mi da sam postala kraljica za ”trenutke kao što je ovaj”. 

„Ne mogu zamisliti koliko si mudrosti trebala za iduće korake“, prozborila sam. „Dok si rekla drugima neka mole, za dolazak kralju, za poziv na gozbu, za razotkrivanje Hamana i za shvaćanje kako okrenuti kraljevu odluku. No priča me podsjeća na stih kojeg sam pročitala: „Slušaj savjet i primaj pouku, kako bi naposljetku postao mudar“. (Mudre izreke 19, 20) Time što si provodila vrijeme s Mordokajem, rasla si u mudrosti; čak si tražila i savjet od nadstojnika harema. Zahvaljujući tomu što si imala uho koje sluša, postala si mudra žena koju je Ahasver trebao kako bi spriječio izvršenje genocida nad tvojim narodom“. 

Zajedno smo osmislile praktične zamisli u vezi toga što je potrebno da bi žena postala mudra, ona koja traži savjet od Boga: 

 • Tražite prilike za mentorstvo. Tražite ljude koji poznaju Boga; ljude koje želite oponašati i budite namjerni u provođenju vremena s njima, razgovarajte s njima i služite im. 
 • Razvijajte duh koji je otvoren za učenje tako što ćete tražiti mudro povratno mišljenje i tako što ćete biti otvoreni za ispravljanje. 
 • Čitajte Mudre izreke, izvor savjeta Božje Riječi. U 31 poglavlje, Izreke sadrže bogatstvo mudrih savjeta za svaki dan u mjesecu. 
 • Zapamtite: možete dobiti mentorstvo od nekih od najvećih muškaraca i žena iz Božje povijesti čitanjem njihovih priča; biblijskih, biografija ili autobiografija. 

Ruta: vjerno srce

Tijekom razgovora, Ruta je slušala pažljivo, zainteresirano. 

„Kako je išla tvoja priča“? Upitala sam je. 

Oko njezinih očiju boje kave pojavile su se osmijehom-potaknute bore. 

„Nakon što je moj prvi suprug preminuo“, započela je, „mislima sam da se više neću udavati. Zemaljski brak traje određeno razdoblje, no ljubav je vječna. Ljubav je od Boga. Zbog ljubavi, nisam se mogla rastati od svoje svekrve, Naomi. Obje smo bile udovice, a ja sam bila strankinja. No svakodnevno, Bog je pokazao da je vjeran. Pokazivao mi je polja u kojima sam mogla skupljati pšenicu i pokazao mi je supruga kojeg ću voljeti“. 

„Ti si također bila vjerna“, odgovorila sam. „Vjerna Bogu, vjerna Naomi, vjerna svakom zadatku koji je bio ispred tebe; čak i teškim zadacima, kao što je bilo skupljanje pšenice. Ta vjernost privukla je Boaza, tvog drugog muža, prema tebi. (Ruta 2, 10-13) Nisi znala da Bog ima za tebe pripremljen još jedan brak. Ti si jednostavno bila osoba koja je bila posvećena svakoj ulozi za koju te je Bog pozvao, iz ljubavi prema Njemu“. 

Dok smo raspravljale o praktičnim načinima kako razviti vjerno srce, sjetile smo se ovih ideja: 

 • Obraćajte pozornosti na malene stvari. Kada smo vjerni u malenim stvarima, kasnije postanemo vjerne u većim stvarima, jer se ”velika stvar” često sastoji od ”malenih stvari”. Kao što je Isus učio u Luki 16, 10: „Tko je vjeran u najmanjem, i u najvećem je vjeran; a tko je u najmanjem nepošten, i u najvećem je nepošten“. 
 • S druge strane, uklonite malene kompromise. Poput malenih lisica koje unište cijelo polje (Pjesma nad pjesmama 2, 15), maleni kompromisi s vremenom narastu. Hvatanje tih ”malenih lisica” kompromisa ne započinje kada ste u braku, već kada ste sami. Onda ćete, ako se udate, poput žene iz Izreka 31, činiti svome mužu ”dobro, a ne zlo za sve dane vašega života”. Osim toga, bit ćete vjerni svojoj Prvoj ljubavi. 
 • Sjetite se da uistinu pripadate Bogu. Ne obraćate pažnju na malene stvari i ne hvatate malene lisice jer želite udovoljiti svome suprugu, već jer pripadate i služite Bogu. 
 • Vjernost je unutrašnji aspekt Božjeg karaktera. (Ponovljeni zakon 7, 9) Zbog toga što je Bog vjeran, mi zrcalimo Njegovu vjernost dok Njegov Duh unutar nas stvara plod. (Galaćanima 5, 22) Ključ kako možemo biti vjerne jest ako prebivamo u Kristu. (Ivana 15, 1-11) 

Ključ kako da postanemo prave osobe za brak 

Posljednja točka otkriva ključ kako da postanemo prave osobe za brak: hod s Bogom. Poput Rebeke, možemo služiti otvorenih očiju, jer je Isus posjedovao srce sluge. (Filipljanima 2, 5-8) Poput Estere, možemo imati uho koje sluša, koje je otvoreno za savjete, jer je Bog izvor mudrosti. (Izreke 2, 6) Poput Rute, možemo biti vjerne u svemu zbog toga što je naš Mladoženja bio vjeran u svemu. 

To ne znači da nikada nećemo činiti pogreške; čak su i Estera, Rebeka i Ruta griješile. Sjetite se samo Rebekinog iskustva s pripravljanjem jela za Izaka u Postanku 27, ako vam treba potvrda. No mi služimo Bogu koji može oprostiti te greške i koji nas može sačuvati od pada; na savršen i nepogrješiv način.

U konačnici, bez obzira jesmo li same ili u braku, možemo postati prave osobe koje će ispuniti svaku ulogu koju nam Bog daje, tako što ćemo slijediti našu Prvu ljubav. 

Autorica: Patricia Engler; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!