NaslovnicaDuhovnost3 žene u Bibliji koje bi svaki kršćanin trebao znati

3 žene u Bibliji koje bi svaki kršćanin trebao znati

Često se govori o biblijskim junacima, ali ove 3 žene u Bibliji su primjeri koje bi svaki kršćanin trebao znati.

Često se govori o muškarcima u Bibliji, no važno je upoznati se sa ženama čiji su životi posebni u Božjim očima. Te su žene činile čudesne stvari iz svoje ljubavi prema Bogu i bile su ojačane Njegovom moćnom rukom.

3 žene u Bibliji koje bi svaki kršćanin trebao znati

1. Ana 

Ana je bila Samuelova majka. Ona je jedna od rijetkih osoba u Bibliji koja se tijekom života borila s depresijom. Bila je u depresiji jer nije mogla imati djecu.

Elkana je bio njezin muž, ali je također bio oženjen Peninom. Penina je rodila mnogo djece, zbog čega se Hana osjećala loše. Elkana nikada nije razumio njezinu bol te ju je jednom pitao: “Zašto plačeš, Ana? I zašto ne jedeš? Zašto ti je srce rastuženo? Nisam li ti ja vredniji nego deset sinova?” (1. Samuelova 1, 8)

Ana se usrdno molila Gospodinu i zamolila Ga da ju blagoslovi s djetetom. Obećala je da će svog sina predati hramu da služi Bogu, ako je On blagoslovi sinom. Bog je uslišio njezinu molitvu i sinu je dala ime Samuel.

Iz Anina života možemo vidjeti njezinu čistu predanost Gospodinu i njezinu ljubav prema Njemu. Iz svog očaja i potištenosti zazvala je Gospodina. Iako je godinama bila nerotkinja, Bog joj je pomogao i blagoslovio je dječačićem.

Svi bi je kršćani trebali poznavati zbog njezine odanosti i čvrste vjere. Istinski je željela dijete, ali je bila spremna dati ga u hram iz svoje ljubavi i obećanja koje je dala Bogu. To pokazuje hrabrost i nesebičnost u njezinu životu.

2. Noemi

Noemi je bila Izraelka koja je živjela u Izraelu u danima kada su suci vladali. To je razdoblje otprilike između 1300. i 1050. pr. Kr., kada su Izraelci već živjeli u zemlji Kanaan, ali još nisu imali kraljeve koji bi njima vladali. Noemi je bila udana za Elimeleka i imala je dva sina, Mahlona i Kiliona. Obitelj je živjela u Betlehemu, malom gradu u blizini Jeruzalema. Ali kada je u zemlji zavladala glad, preselili su se u susjednu zemlju Moab.

Od samog početka priče čini se da u Noeminom životu sve ide po zlu. U zemlji vlada glad (možda kao Božji sud nad izraelskim idolopoklonstvom), a obitelj se seli u susjednu zemlju. Oba sina žene se Moapkama: Rutom i Orpom. Ali Noemin muž i sinovi umiru, tako da ostaje sa svojim snahama. Odlučuje se vratiti u svoju domovinu, te nagovara Rutu i Orpu da ne idu s njom jer im ne može pružiti nikakvu nadu za budućnost.

Ne, kćeri moje, tuga bi moja bila veća od vaše, jer se ruka Jahvina digla na me. (Ruta 1, 13)

PROČITAJTE: Tko je bila Ruta u Bibliji?

Preselila se u Betlehem, ali se vraća kao siromašna udovica. Jedna od njezinih snaha, Ruta, odluči poći s njom: “Jer kamo ti ideš, idem i ja i gdje se ti nastaniš, nastanit ću se i ja; tvoj narod moj je narod i tvoj Bog moj je Bog. (Ruta 1, 16). Ova mlada žena donosi novu nadu u Noemin život. Ne samo da naporno radi kako bi osigurala svoju svekrvu, već se na kraju udaje za čovjeka iz Noemine obitelji – Boaza i rađa sina.

Prema izraelskim zakonima, ovo se dijete računalo kao potomak Noeminog preminulog muža i sinova, i tako je njihova obiteljska loza spašena od izumiranja.

3. Marija

Marija je bila majka Isusa Krista. Bila je mlada žena kada joj je anđeo Gabrijel došao reći da će zatrudnjeti sa sinom.

Marija je prihvatila ono što će se dogoditi. Namjeravala je sudjelovati u djevičanskom rođenju Mesije. Ništa se ovako prije nije dogodilo i nikada se više neće dogoditi.

Većina žena bila bi uplašena, a da ne spominjemo podsmijehe s kojim bi se suočile da se saznalo da su trudne prije braka. Čak i uz sve te prepreke i brige, Marija je izabrala biti Božja službenica i smatrala je blagoslovom nositi Mesiju.

Josip, njezin zaručnik, nije prekinuo zaruke nego je ostao uz nju. Marija je voljela Boga i bila je potpuno usredotočena na svoju misiju da rodi Mesiju i odgoji ga kao vlastitog sina.

Svi bi kršćani trebali znati za Mariju zbog njezine postojanosti, hrabrosti i ljubavi. Također moramo uzeti u obzir bol koju je Marija osjetila kada je vidjela Isusa razapetog na križu.

Svaki roditelj koji je izgubio dijete zna kakvu je bol osjećala dok je gledala svog sina kako umire na križu. Marija je bila izvanredna žena koja je bila Božja odabrana posuda da nosi Njegovog Sina, Isusa.