NaslovnicaDuhovnostKako mogu znati Božji plan za moj život?

Kako mogu znati Božji plan za moj život?

Svaki iskreni vjernik želi razumjeti Božji plan za svoj život. No, najveće pitanje je: kako otkriti Božji plan? Kako biti siguran u to?

Srećom, Biblija pruža mnoge važne principe u vezi s Božjom voljom. Bog ne pokušava sakriti svoju volju za naš život – On želi da Njegova djeca znaju Njegovu volju i slijede ju.

Biblija je puna izjava o Božjem planu koji se odnose na sve vjernike. Primjerice, Prva Solunjanima 5, 16-18 uči: “Uvijek se radujte! Bez prestanka se molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.” Ove tri stvari – radost, molitva i zahvalnost – Božja su volja za sve vjernike, bez obzira na druge okolnosti.

Kako mogu znati Božji plan za svoj život?

O Božjem planu razmišljamo kao o nečemu što treba otkriti. Ali Bog se potpuno otkrio u osobi Isusa, Njegovoj Riječi i kontinuiranom djelu Duha Svetoga. Bog može vidjeti vašu budućnost, On zna vašu prošlost i želi biti u vašoj sadašnjosti.

PROČITAJTE: Kako bez sumnje otkriti Božju volju?

Problem je što možemo brzo postati frustrirani, jer ne vidimo svoju budućnost. Želimo odmah znati, sada! Ali to je naš problem, a ne Božji. Većina ljudi želi konkretne odgovore na pitanja. Opet vas upućujemo na Božju Riječ, Bibliju, jer “sve je Pismo nadahnuto od Boga i korisno za poučavanje, za uvjeravanje, za popravljanje i odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude savršen, opremljen za svako dobro djelo.” (2. Timoteju 3, 16-17)

Ključ svega je nastaviti hodati naprijed s vjerom u Boga i Njegovu Riječ!

Božji plan za svoj život možemo bolje razumjeti ako Ga slijedimo. Rimljanima 12, 1-2 obećava: “Zaklinjem vas, braćo, milosrđem Božjim: prikažite svoja tijela za žrtvu živu, svetu, Bogu milu – kao svoje duhovno bogoslužje. Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.” Kada se prinesemo Bogu, a klonimo se obrazaca ovoga svijeta, moći ćemo razumjeti Božju volju. Moći ćemo čuti Njega!

Prva Solunjanima 4, 3-7 potvrđuje nužnost biti “živom žrtvom” i daje više pojedinosti o Božjem planu: “Doista, ovo je volja Božja: vaše posvećenje – da se uzdržavate od bludnosti, da svatko od vas zna svoje tijelo posjedovati u svetosti i poštovanju, a ne u pohotnoj strasti kao pogani koji ne poznaju Boga, pa time ne prikraćivati i varati svoga brata. Jer Gospodin je osvetnik za sve to, kao što vam već rekosmo i posvjedočismo. Bog nas, doista, nije pozvao na nečistoću, nego na svetost.”

Uvijek molite!

Epafra je bio čovjek koji se ne spominje previše u Bibliji. U Kološanima 4, 12 čitamo da se molio za ljude u crkvi u Kolosima “da se održite, savršeni i ispunjeni, u posvemašnjoj volji Božjoj.” Ovo možete moliti za sebe i za druge.

Može biti teško vidjeti Božji plan i znati kojim putem krenuti. Molite se Bogu i tražite pomoć, ali često nema proročkih snova, vizija ili snažnih osjećaja koji vas vode na ovaj ili onaj način. Može se činiti da vam Bog uopće ne odgovara. No, važno je da budete ustrajni u molitvi.

PROČITAJTE: Kako Sotona sprječava kršćane da vrše Božju volju?

U Mateju 7, 7 Isus kaže: “Molite i dat će vam se; tražite i naći ćete; kucajte i otvorit će vam se.” Bog je više nego spreman pokazati nam svoju volju i plan za naše živote, ali također želi da to želimo znati i slijediti. Dakle, ako molite, tražite i kucate i činite sve kao Gospodin, onda možete biti sigurni da će vam On pokazati svoju volju za vaš život. Njegova volja možda neće uvijek biti onakva kakvu očekujemo i može nam se otkriti na neočekivane načine, ali ako smo iskreni u slijeđenju Njega, pronaći ćemo je.