Trešnje su ljekovite jer jačaju imunitet, krvnu sliku, kosti, dobre su za srce i za želudac. U nastavku doznajte sva ljekovita svojstva trešnje.

Smatra se da je pradomovina trešnje Mala Azija. Zahvaljujući rimskoj vojsci, ovo voće stiglo je u Rim, gdje je zatim započeo njezin intenzivan uzgoj.

Prema zapisima rimskog pisca Plinija Starijeg, Rimljani su uzgajali 8 različitih sorti trešanja (danas poznajemo više od 1.500 sorti). Njezini plodovi postali su omiljeno voće rimskih vojnika koji su vjerovali da ove slatke mesnate bobice podižu energiju i jačaju snagu. Uskoro je glas o ovom ukusnom voću kao i njegov uzgoj proširen diljem Europe.

Ako postoji prirodni lijek s drveta, onda bi to najprije mogle biti trešnje. Osim što jačaju imunitet, krvnu sliku, kosti, zdrave su za srce i želudac.

Manje je poznato da se trešnje smatraju i prirodnim sredstvom za ublažavanje reume. Naime, trešnje smanjuju razinu mokraćne kiseline i na taj način umiruju upalu zglobova i bolove.

VIDI OVO: BOŽJI DAR IZ PRIRODE: 6 nevjerojatnih stvari koje trešnje čine vašem organizmu

Evo zbog čega su trešnje toliko ljekovite:

Trešnje su ljekovite za srce

Šećer koji se nalazi u trešnjama polako se otpušta u krvotok, a konzumacijom trešanja sprječava se nagli pad šećera u krvi, smanjuje se potreba za šećerom, kao i nagle promjene raspoloženja.

Da su trešnje ljekovite za srce potvrdila su i brojna istraživanja. Ona su potvrdila kako njihovom konzumacijom možete smanjiti vrijednosti LDL, takozvanog “lošeg kolesterola” do 20 posto.

Trešnje također sadrže kalij, mineral koji značajno pridonosi zdravlju srca. Osim toga trešnje su također bogat izvor vlakana, magnezija, vitamina C i vitamina B6 koji su važni za očuvanje zdravlja srca.

trešnje su ljekovite 2
Foto: Pixabay

Trešnje su ljekovite za one koji pate od githa ili artritisa  

Zbog osobine da eliminiraju višak mokraćne kiseline, trešnje su idealan suborac za one koji pate od gihta, artritisa ili sportskih ozljeda. Samo jedna šalica trešanja smanjit će otečenost i upalu mišića, stoga je odličan izbor za sportaše i osobe koje se bave intenzivnim fizičkim radom.

Smatra se čak da je 20 trešanja 10 puta djelotvornije od aspirina. Također, ističe se da trešnje imaju i izuzetno antiinfektivno djelovanje i da kao bogata riznica antioksidanata usporavaju utjecaj uzročnika starenja.

VIDI OVO: TREŠNJE ČINE ČUDA: Njihovo djelovanje je 10 puta jače od aspirina! 

Trešnje imaju kozmetičko djelovanje

Iako je sastav trešanja presudan za njihovu hranljivost i utjecaj na zdravlje, važna je i njihova boja. U tamnijim trešnjama nalazi se više antocijanidina, koji ima kozmetičko djelovanje.

Fitokemikalije odgovorne za tamnu boju trešanja jačaju vezivno tkivo i sprječavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koji kožu čine starom i naboranom. Također, trešnje se smatraju efikasnim u sprječavanju formiranja i taloženja celulita.

Trešnje su ljekovite za probavu

Inače, bez obzira na boju, trešnje pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera potiču rad želuca, crijeva i gušterače i time poboljšavaju probavu. Tome doprinosi i bogati udio vlakana koje sadrže.

Trešnje eliminiraju višak vode iz organizma

Trešnje utječu i na eliminaciju viška vode iz organizma i zato rasterećuju srce i krvotok te aktiviraju jetru i bubrege.

Sprječavaju nastanak karijesa

Osim toga, bakteriološke supstance u trešnjama sprječavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spriječe nastanak karijesa i probleme s desnima.

Šaka trešanja na dan doprinosi relaksaciji nakon napornog rada i poboljšava koncentraciju.

Čaj od trešnje

Onima koji pate od kamena u bubrezima ili mokraćnim kanalima dobro će doći čaj od peteljki trešanja.

Za pripremu čaja operite i sitno nasjeckajte šaku peteljki, a potom ih stavite u litru uzavrele vode i kuhajte oko dvije minute. Ostavite čaj da odstoji 15 minuta, a zatim ga procijedite. Pijte u gutljajima tijekom dana.

U ovom videu također doznajte nekoliko zlatnih savjeta i ljekovita svojstva trešnje: