Što znače 42 mjeseca iz Otkrivenja?

U Otkrivenju 13, Ivan bilježi viziju zvijeri s deset rogova i sedam glava. Prema Otkrivenju 13, 5, zvijeri će biti dana vlast na 42 mjeseca, što su tri i pol godine, da vlada nad cijelom zemljom u tom vremenu. (Otkrivenje 13, 7-8)

Ranije u knjizi Otkrivenja, Ivan je zabilježio da je netko rekao da će sveti grad ili Jeruzalem biti gažen pod nogama nacija 42 mjeseca. (Otkrivenje 11, 2) Dva Božja proroka prorokovat će 1.260 dana, što je istoznačno 42 mjeseca u mjesečevom kalendaru od 360 dana, kojeg je koristio Izrael. (Otkrivenje 11, 3)

Značaj 42 mjeseca iz Otkrivenja je najprije objašnjen u Danielu 9

Značaj 42 mjeseca iz Otkrivenja 13, 5 i iz drugih stihova iz Otkrivenja najprije je objašnjeno u Danielu 9, a nakon toga ponovno u Mateju 24. U Danielu 9, Daniel čita Pismo i moli Boga za obnovu Izraela iz zarobljeništva, prema onome što je Bog obećao. (Daniel 9, 2-3) Dok je Daniel govorio, Bog je poslao anđela Gabriela, kako bi potvrdio Danielu da će Bog održati svoju riječ i da neće napustiti Izrael. (Daniel 9, 20-23)

Gabriel je objasnio da će postojati proročki kalendar od sedamdeset sedmica ili 490 godina. (Daniel 9, 24) Kalendar bi započeo s ukazom o obnovi grada Jeruzalema. (Daniel 9, 25) Taj ukaz bio je zapisan u Nehemiji 2, 8.

Nakon šezdeset devet sedmica ili 483 godine iz ukaza, Mesija će biti uzet od naroda i princ će doći kako bi uništio grad i hram. (Daniel 9, 26) Kao što je Gabriel rekao, Mesija će biti razapet nakon 483 godine i nekoliko desetljeća nakon toga, 70. godine, Rimljani su uništili hram i grad Jeruzalem. Od te točke do završetka, bit će ratova i pustoši. (Daniel 9, 26) Izgleda da je tada kalendar od 490 godina privremeno zaustavljen.

Kalendar će se ponovno pokrenuti nakon što rimski princ sklapa savez s ”mnogima” na jednu sedmicu ili sedam godina; mnogi se ovdje često odnose na hebrejsko proročanstvo za Izrael. U sredini tog vremena, princ će prekinuti ovaj savez.

To ostavlja 42 mjeseca pustoši za dovršetak proročkog kalendara. (Daniel 9, 27) Posljednja 42 mjeseca te tri i pol godine bit će u znaku dominacije onoga koji čini pustoš. Na završetku tog vremena, on će sam biti u pustoši.

“Užas pustoši”

U Mateju 24, u onome što je poznato kao Propovijed na gori, Krist objašnjava svojim učenicima kakvu će budućnost čekati Izrael. (Matej 24, 2-3) Krist upozorava na lažne mesije, na ratove i na glasine o ratovima. (Matej 24, 5-6) No to neće biti završetak. Bit će progona i problema za učenike, kao i sve one koji odluče slijediti Krista. (Matej 24, 9; 2. Timoteju 3, 12) No dobra vijest o dolasku Božjeg kraljevstva propovijedat će se po cijeloj zemlji. (Matej 24, 14) Nakon toga će doći završetak.

Krist spominje ”užas pustoši”, kao početak velikog iskušenja, što neće biti nalik ničemu s čime se dosad svijet susreo. (Matej 24, 15; 21) To znači da će, u drugoj polovici posljednjih sedam godina, iskušenje biti čak i teže nego u prvoj polovici. Krist dijeli ovo vrijeme u dva razdoblja od 42 mjeseca. Dodaje da će vrijeme iskušenja biti skraćeno; jer da nije nitko ne bi preživio. (Matej 24, 22) Nevolje će trajati 84 mjeseca ili sedam godina, no najgori događaji rezervirani su za posljednja 42 mjeseca. Nakon te nevolje i velike nevolje, Krist će se ponovno vratiti u velikoj slavi. (Matej 24, 29-30) S Njime će biti svi oni koji su povjerovali u Njega i oni koji su već u raju. (Matej 24, 31)

Knjiga Otkrivenja otkriva mnoge detalje, posebice detalje o posljednjih sedam godina ili 84 mjeseca Božjeg proročkog kalendara, koji vode prema povratku Krista Kralja. Premda će zlo vladati 42 mjeseca, vrijeme će isteći i Krist će prevladati. Ova poruka bila je poruka ohrabrenja Danielu i Kristovim učenicima. To bi trebalo biti ohrabrenje i izazov za nas, da iskoristimo na najbolji način vrijeme koje nam je na raspolaganju. Kao što je Krist rekao, vratit će se odjednom, naglo i želi da svatko posluša proročku riječ iz Otkrivenja. (Otkrivenje 22, 7) Krist će se vratiti na zemlju kao pobjednik nad zlom (Otkrivenje 19, 13-19), iako će dopustiti zlu vladavinu od 42 mjeseca.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!