Bog stvara put i onda kada to ne vidimo
Snimka zaslona: YouTube

Možda to ne vidimo, ali Bog stvara put izlaska iz naše nevolje. On želi da se uvijek sjećamo Njegove vjernosti u prošlosti i uzdamo se u Njega.

Svi smo bili u situaciji kada smo se pitali postoji li izlaz iz naše nevolje. Možda i vi trenutno prolazite kroz teško životno razdoblje i postavljate isto pitanje.

Abraham se našao u velikoj nevolji kada je odveo Izaka, svog jedinog sina, na planinu da ga žrtvuje pred Bogom. Ipak, tek u jeku vremena, Bog je pružio rješenje.

Stignu na mjesto o kojemu je Bog govorio. Ondje Abraham podigne žrtvenik, naslaže drva, sveže svog sina Izaka i položi ga po drvima na žrtvenik. Pruži sad Abraham ruku i uzme nož da zakolje svog sina. Uto ga zovne s neba anđeo Jahvin i poviče: “Abrahame! Abrahame!” “Evo me!” – odgovori on. “Ne spuštaj ruku na dječaka”, reče, “niti mu što čini! Sad, evo, znam da se Boga bojiš, jer nisi uskratio ni svog sina, jedinca svoga.

Podiže Abraham oči i pogleda, i gle – za njim ovan, rogovima se zapleo u grmu. Tako Abraham ode, uzme ovna i prinese ga za žrtvu paljenicu mjesto svoga sina. Onome mjestu Abraham dade ime “Jahve proviđa”. Zato se danas veli: “Na brdu Jahvina proviđanja.” (Postanak 22, 9-14)

Bog ne diže ruke od svoga naroda

“Ja sam Jahve, Svetac vaš, stvoritelj Izraelov, kralj vaš! Ovako govori Jahve, koji put po moru načini i stazu po vodama silnim …” (Izaija 43, 15-16)

U mnogim odlomcima u Izaiji, prorok je predviđao vrijeme velikih poteškoća za Izraelce – vrijeme kada će biti zarobljeni od svojih neprijatelja. Bilo je to vrijeme kada su ih odveli iz domovine i protjerali u strane zemlje. Znamo i vidimo ispunjenje takvih odlomaka kada su Izraelci bili u babilonskom ropstvu.

Nakon što su im domovi i hram uništeni, godine u ropstvu prolazile, veliko pitanje koje je gorjelo u srcima Izraelaca bilo je: “Je li naša situacija beznadna: postoji li izlaz iz ovog nemogućeg i teškog vremena?” Bog je progovorio kada su se osjećali potpuno beznadno i kada je njihova vjera bila skroz oslabljena.

Bog ih je ljubio i opet ih je morao podsjetiti na svoj karakter. Kaže u 15. stihu: “Ja sam Jahve, Svetac vaš, stvoritelj Izraelov, kralj vaš!” Podsjeća ih da je On Jahve ili Ja sam koji jesam. On je svemoćni, aktivan, uvijek prisutan Bog.

Možda se i vi osjećate kao Izraelci? Možda ste skinuli pogled s Boga i usmjerili ga na svoju situaciju? Možda je poteškoća s kojom se suočavate zauzela tron vašega srca umjesto Onoga koji je za vas? Možda ste zaboravili da je Onaj koji je na vašoj strani vječni, svemoćni, Bog “koji stvara put”?

Što ih je Bog morao podsjetiti, a ujedno i vas? Podsjetio ih je da je On Izraelov Stvoritelj. Izrael, Božji narod, nije nastao slučajno. Bilo je to kroz plan i svrhu vječnog Boga. Bog im je ranije rekao toliko puno riječi: “Stvorio sam te. Ti si moj. Zar stvarno misliš da ću te zaboraviti ili napustiti?” Isto govori i vama.

Sjetite se Božje vjernosti u prošlosti

“… koji put po moru načini i stazu po vodama silnim …” (Izaija 43, 16)

U 16. stihu Bog je podsjetio Izraelce da stvara put kroz more. Što mislite, kakve je veze imalo “more” s njihovim trenutnim problemom? Bog ih podsjeća na njihovu prošlost i vrijeme kada se činilo da nema puta naprijed. Bilo je to vrijeme egipatskog ropstva. Bog je naumio izbaviti svoj narod na čudesan način. Kada su Izraelci započeli svoj put, vodio ih je putem kojim će izbjeći nevolje i sukobe.

Kad je faraon dopustio da narod ode, Bog ih nije poveo prema filistejskoj zemlji, iako je onuda bilo najbliže. Bog je, naime, rekao: “Mogao bi se narod predomisliti i vratiti u Egipat kad vidi ratovanje. Stoga Bog povede narod zaobilaznim putem, kroz pustinju prema Crvenome moru. Izraelci su napustili zemlju egipatsku naoružani od glave do pete. (Izlazak 13, 17-18)

Bog i danas podsjeća svoj narod da ne zaboravi nekadašnje stvari iz prošlosti. Zašto? Bog obično želi da se sjetimo prošlosti kako bismo se podsjetili svih oslobođenja, ali i učili iz svojih pogrešaka.

Nikad ne zaboravite da Bog u najmračnijim trenucima i dalje radi za vas, iako trenutno ne vidimo stvari koje radi iza scene. Bez obzira koliko ovaj život može biti težak, Božja ljubav uvijek je naša sigurnost. On je vjeran svojoj Riječi, svojim obećanjima. On ima planove za nas. On nikad ne laže!

Vaš nebeski Otac skuplja sve vaše suze. Bog možda nema pravu bocu u koju ih skuplja ili knjigu u koju bilježi našu tugu i bol, ali On, bez pogovora, pamti sve stvari koje su se dogodile u našem životu. I, što je predivno, On ne samo da vas promatra, već vam i pomaže na tom putu. Bog najbolje zna što se događa duboko u vama … i On vas nosi u svojim rukama. I, da, Bog već stvara put izlaska. Samo On zna kada će se to dogoditi. Uzdajte se u Njega!

PROČITAJTE JOŠ: