Dunja je dobra za zdravlje: Evo što sve liječi!

Dunja je najbolji lijek jeseni, a u službi zdravlja se odavno spominje. Evo što sve liječi i kako je možete koristiti u prehrani.

Dunja (Cydonia oblonga) drevno je voće porijeklom iz raznih dijelova Azije i Mediterana.

Dunje su bliski srodnici jabuka i krušaka. Ovom voću ljekoviti su dijelovi plod, listovi i sjeme, a posebno sok i sirup ploda.

Mnoge blagodati dunje mogu se pripisati bogatoj opskrbi ploda antioksidansima. Oni smanjuju metabolički stres, upalu i štite stanice od oštećenja slobodnim radikalima.

Dunja je bogata hranjivim tvarima

Dunje sadrže vlakna i nekoliko esencijalnih vitamina i minerala, što ih čini hranjivim dodatkom gotovo svakoj prehrani.

Jedna dunja od oko 100 grama sadrži:

Kalorije: 52
Masnoća: 0 grama
Proteini: 0,3 grama
Ugljikohidrati: 14 grama
Vlakna: 1,75 grama
Vitamin C: 15% dnevne vrijednosti (DV)
Tiamin (vitamin B1): 1,5% DV
Vitamin B6: 2% DV
Bakar: 13% DV
Željezo: 3,6% DV
Kalij: 4% DV
Magnezij: 2% DV

Dunja daje umjerene količine vitamina C i bakra, kao i male količine vitamina B, željeza, kalija i magnezija.

Dunja za zdravlje: Što sve liječi?

U narodnoj medicini dunje se koriste desetljećima, ali znanstvena istraživanja njihovih blagodati još su u ranoj fazi. Međutim, dugogodišnja iskustva i neka istraživanja dokazuju da dunja u službi zdravlja uvelike pomaže.

1. Dunja poboljšava imunološki sustav

Dunja ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju prekomjernog razmnožavanja nekih štetnih bakterija, poput Escherichia coli i Staphylococcus aureus.

Uz to, jedna dunja ima 15% dnevne vrijednosti vitamina C koji je neophodan za zdrav imunološki sustav.

Jedna voćka također pruža 6-8% dnevne preporuke za vlakna. Adekvatan unos vlakana podržava zdrave bakterije koje žive u vašem probavnom traktu, zajednički poznate kao mikrobiom crijeva. Održavanje zdravog mikrobioma u crijevima može smanjiti upalu i poboljšati otpornost na infekcije štetnim bakterijama u probavnom traktu.

2. Dunja ublažava probavne smetnje

Dunje se već dugo koriste u narodnoj medicini za liječenje raznih probavnih poremećaja. Primjerice, list dunje se kuha i pije kao čaj za zaustavljanje proljeva.

Nedavna istraživanja sugeriraju da ekstrakt dunje može zaštititi crijevno tkivo od oštećenja povezanih s upalnim bolestima crijeva, poput ulceroznog kolitisa. U jednoj studiji oni koji su dobivali ekstrakt i sok od dunje imali su značajno smanjeno oštećenje tkiva debelog crijeva.

3. Pomaže pri liječenju čira na želucu

Istraživanja sugeriraju da biljni spojevi u dunji mogu pomoći u prevenciji i liječenju čira na želucu. U jednom istraživanju sok od dunje inhibirao je rast Helicobakter pylori, bakterije za koju je poznato da uzrokuje čir na želucu.

Dunja u službi zdravlja
Foto: Pixabay

4. Pomaže u rješavanju mučnine uzrokovane trudnoćom

Neki od najčešćih simptoma tijekom rane trudnoće su mučnina i povraćanje. Jedno istraživanje na 76 trudnica primijetilo je da je 1 žlica (15 ml) sirupa od dunje bila znatno učinkovitija od 20 mg vitamina B6 u smanjenju mučnine uzrokovane trudnoćom.

5. Dunja smanjuje simptome refluksa kiseline

Nekoliko studija sugerira da sirup od dunje može pomoći u upravljanju simptomima gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), obično poznate kao refluks kiseline.

Sedmotjedno istraživanje na 80 djece s refluksom kiseline pokazalo je da je svakodnevno dodavanje sirupa od dunje jednako učinkovito kao lijekovi koji se tradicionalno koriste za ublažavanje simptoma ovog stanja.

6. Dunja pomaže kod alergijskih reakcija

Dunja može ublažiti različite simptome alergije suzbijanjem aktivnosti određenih imunoloških stanica odgovornih za alergijske reakcije.

Gencydo, komercijalni lijek za alergije, kombinira limunov sok i ekstrakt ploda dunje. Nekoliko malih studija podupire njegovu sposobnost sprečavanja i liječenja blagih alergijskih reakcija, poput curenja iz nosa i astme.

Uz to, istraživanja na miševima primjećuju da ekstrakti ploda i sjemenki dunje mogu spriječiti i liječiti umjetno izazvani alergijski dermatitis. Ipak, ostaje nejasno bi li imali isti učinak na ljude.

Ѕјеmеnkе ѕu dunjin nајlјеkоvіtіјі dіо, а kаdа оdѕtоје u vоdі оѕlоbаđајu ѕluz kоја роmаžе kоd рrоblеmа ѕ kаšlјеm. Оnе ѕаdržе і vеlіkе kоlіčіnе vіtаmіnа В1, kојі іmа аntіkаnсеrоgеnо dјеlоvаnје. Ѕјеmеnkе ѕu bоgаtе і mаѕtіmа, tаnіnоm, реktіnоm, šеćеrіmа, јаbučnоm kіѕеlіnоm, еmulzіnоm і рrоtіdоm.

Kako koristiti dunje u prehrani?

Za razliku od popularnog voća, dunje se rijetko jedu sirove. Čak i kad su zrele, sirove dunje imaju vrlo žilavo meso i kiselkast, trpak okus. Tako se većina ljubitelja dunja slaže da je voće najbolje jesti kuhano.

Nakon što ste sirovu dunju narezali, stavite ju u posudu s vodom i malom količinom šećera, pustite da krčka dok meso ne omekša. Također možete eksperimentirati s dodavanjem začina: vanilije, cimeta, đumbira i zvjezdanog anisa.

U nastavku je video u kojem možete vidjeti kako napraviti kompot od dunja.

Kuhanu dunju možete jesti samostalno, uz drugo kuhano voće (jabuke, kruške) ili je koristiti za zobenu kašu, jogurt ili pečenu svinjetinu. Također čini ukusan dodatak voćnim kolačima i pitama.

Također, možete napraviti džem od dunja. Međutim, pripazite na sadržaj šećera jer džem obično ima puno dodanog šećera i time nije zdrav.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!