Ja i Otac jedno smo

Evanđelje dana za utorak, 10. svibnja 2022. godineJa i Otac jedno smo. (Ivan 10, 22-30)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Svetkovao se u Jeruzalemu Blagdan posvećenja. Bila je zima. Isus je obilazio Hramom po trijemu Salomonovu. Okružili ga Židovi i govorili mu: »Dokle ćeš nam dušu držati u neizvjesnosti? Ako si ti Krist, reci nam otvoreno!« Isus im odgovori:
»Rekoh vam pa ne vjerujete.
Djela što ih ja činim u ime Oca svoga —
ona svjedoče za mene.
Ali vi ne vjerujete
jer niste od mojih ovaca.
Ovce moje slušaju glas moj;
ja ih poznajem i one idu za mnom.
Ja im dajem život vječni
te neće propasti nikada
i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke.
Otac moj, koji mi ih dade,
veći je od svih
i nitko ih ne može ugrabiti
iz ruke Očeve.
Ja i Otac jedno smo.« (Ivan 10, 22-30)

Evanđelje dana – komentar

Isus je u današnjem odlomku ponovno podsjetio Židove na svoje riječi i djela. Često im je govorio da je Mesija, a čudesa koja je činio potvrđivala su da je govorio istinu. Opet ih podsjetio da je svoja čudesa činio po vlasti svoga Oca i za slavu svoga Oca. Time je pokazao da je doista Onaj kojega je Otac poslao na svijet.

Nespremnost da prime Mesiju bila je dokaz da nisu od njegovih ovaca. Oni koji su istinske Kristove ovce slušaju njegov glas. Slušaju kad se propovijeda evanđelje i odgovaraju tako da vjeruju u njega. Nakon toga, slušaju njegov glas iz dana u dan i pokoravaju se njegovoj riječi. Gospodin Isus poznaje svoje ovce – svaku poznaje po imenu. Ni jedna neće promaknuti njegovom oku. Ni jedna se ne može izgubiti zbog njegovog propusta ili nebrige. Vjernika nitko ne može ugrabiti iz Kristove ruke, jer ona je svemoćna. Vjernik nije samo u Kristovoj ruci; on je i u ruci Očevoj. To je dvostruko jamstvo sigurnosti. Bog Otac je veći od svih i nitko ne može vjernika ugrabiti iz Očeve ruke.

Znači li to da se osoba može spasiti, a onda živjeti kako god želi? Ne, takva osoba više ne želi nastaviti s grešnim užicima ovoga svijeta. Želi ići za Pastirom. Živimo kršćanskim životom zato što jesmo kršćani. Ne želimo živjeti svetim životom zato što se bojimo gubitka spasenja, nego iz zahvalnosti prema Onome koji je umro za nas.

Krist svojim ovcama daje život vječni. To znači život koji će trajati vječno. To je život koji se ovdje dolje može uživati u onom što je Božje, i život koji će biti podjednako prikladan za naš nebeski dom.

Gospodin Isus je sada još jednom izjavio da je jednak Bogu: “Ja i Otac jedno smo.” Ovdje se vjerojatno misli da su Krist i Otac jedno po moći. Isus je bio upravo govorio o moći koja štiti Kristove ovce. Stoga je dodao objašnjenje da je njegova moć jednaka moći Boga Oca. Naravno da to vrijedi i za sve ostale osobine Božanstva. Gospodin Isus Krist je Bog u najpotpunijem smislu i u svemu je jedan s Ocem. (William McDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, hvala što umro i uskrsnuo da bismo mogli imati život vječni. Hvala što daruješ spasenje svakome tko vjeruje u Tvoju žrtvu na križu. Pomozi nam da naše dane provodimo u službi za Tvoje kraljevstvo. Neka se još mnogi okrenu od grešnog života ka Tebi. Amen!