Nisam došao donijeti mir, nego mač

Evanđelje dana za ponedjeljak, 17. srpnja 2023. godine: Nisam došao donijeti mir, nego mač. (Matej 10, 34- 11, 1)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim apostolima:
»Ne mislite da sam došao
mir donijeti na zemlju.
Ne, nisam došao donijeti mir,
nego mač.
Ta došao sam rastaviti
čovjeka od oca njegova
i kćer od majke njezine
i snahu od svekrve njezine;
i neprijatelji će čovjeku
biti ukućani njegovi.
Tko ljubi oca ili majku više nego mene,
nije mene dostojan.
Tko ljubi sina ili kćer više nego mene,
nije mene dostojan.
Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom,
nije mene dostojan.
Tko nađe život svoj,
izgubit će ga,
a tko izgubi svoj život poradi mene,
naći će ga.
Tko vas prima,
mene prima;
a tko prima mene,
prima onoga koji je mene poslao.
Tko prima proroka jer je prorok,
primit će plaću proročku;
tko prima pravednika jer je pravednik,
primit će plaću pravedničku.
Tko napoji jednoga od ovih najmanjih
samo čašom hladne vode
zato što je moj učenik,
zaista, kažem vam,
neće mu propasti plaća.«
Pošto Isus završi upućivati dvanaestoricu učenika,
ode odande naučavati i propovijedati po njihovim gradovima.

Evanđelje dana – komentar

Kakve veze ratovanje i oružje, kao što je mač, imaju s Božjom vladavinom? Isus je došao da pomiri slomljeno i grešno čovječanstvo s Bogom punim ljubavi. Isus je također došao voditi rat, srušiti vlasti i poglavarstva okupljene protiv Boga i njegova kraljevstva. Koje su to vlasti? Isus opisuje Sotonu kao vladara ovoga svijeta kojeg će on izbaciti (Ivan 12, 31). Bitka koju je Isus imao na umu nije bio zemaljski sukob između naroda, već duhovni rat između Sotone i njegovih pomoćnika i Božje vojske.

Sveta pisma jasno pokazuju da u konačnici postoje samo dvije moći ili kraljevstva — Božje kraljevstvo i kraljevstvo tame. Ivan suprotstavlja ova dva kraljevstva najoštrijim izrazima: Znamo da smo od Boga, a sav je svijet u vlasti Zloga (1. Ivanova 5,19).
Što Sotona traži? Sotona se protivi Bogu i svima koji žele slijediti Krista. Zli ima samo jedan cilj – potpunu vlast našeg srca, uma i volje za njegovim kraljevstvom. I on će koristiti bilo koje sredstvo da nas odvuče od dobra ka zlu, od istine ka prijevari, od svjetla ka tami i od života ka smrti. U ovoj duhovnoj borbi nema neutralnih strana. Mi smo ili za ili protiv Božjeg kraljevstva. Izbor je naš i Božja milost je dostupna da izaberemo njegovu vladavinu u našim životima.

Kada je Isus govorio o podjeli, vjerojatno je imao na umu Mihejevo proročanstvo: čovjekovi su neprijatelji ukućani (Mihej 7,6). Božja nas ljubav tjera da izaberemo tko će biti prvi u našem životu. Stavljanje bilo kojeg odnosa ili bilo čega drugoga iznad Boga je oblik idolopoklonstva. Isus izaziva svoje učenike da ispitaju koga vole prije svega. Pravi učenik voli Boga iznad svega i spreman je napustiti sve za Isusa Krista. Isus inzistira da mu njegovi učenici daju odanost koja pripada samo Bogu, odanost koja je viša od odanosti supružniku ili rodbini. Moguće je da obitelj i prijatelji mogu postati naši neprijatelji, ako nas pomisao na njih sprječava da činimo ono za što znamo da Bog želi da činimo.

Prava ljubav prema Bogu tjera nas na izražavanje ljubavi prema bližnjemu koji je stvoren na sliku i priliku Božju. Isus nikada nije odbio pomoći nekome u potrebi tko je tražio njegovu pomoć. Kao njegovi učenici, pozvani smo biti ljubazni i velikodušni poput njega. Prisiljava li vas ljubav Isusa Krista da Boga stavljate na prvo mjesto u svemu što radite (2. Korinćanima 5, 14)?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, hvala što si žrtvovao svoj život za mene grešnika. Bez Tvoje milosti i djela Duha Svetoga, danas bih bio beznadan slučaj. Hvala Ti šti si nas pomirio s nebeskim Ocem i zapovjedio da propovijedamo evanđelje izgubljenima. Pomozi nam u toj službi. Neka naše riječi druge ohrabruju, tješe i upućuju na Tebe koji si Spasitelj grešnika. Amen!

NAJNOVIJE!